學歷低,想搵高人工

KINKICHAN1234
|
我見好多朋友中五都冇 去做美容,聲稱搵3萬一個月,真係有咁多?
而家我三字頭,做文職,人工1萬多d,但輕輕鬆鬆,不過就唔可以好似朋友咁買野唔睇價錢咁,又成身名牌
有諗過轉行,試下做美容,但我呢個年紀入行好似有d大
亦有諗過做salas,但冇經驗怕唔請
可以試下去金鋪做嗎?人工好似好好
我唔怕辛苦,一個人想搵多d錢
losttoa
|
搵到,但跑數壓力大到你估唔到
JD930    發表於 19-1-15 11:47
幸福黃太太
|
KINKICHAN1234 發表於 19-1-15 10:35
我見好多朋友中五都冇 去做美容,聲稱搵3萬一個月,真係有咁多?
而家我三字頭,做文職,人工1萬多d,但輕輕 ...

做Sale係會比一般文職高人工, 但如你做店鋪既sale, 工時會好長, 你得唔得?
|
losttoa 發表於 19-1-15 10:38
搵到,但跑數壓力大到你估唔到

跑唔到都有糧完架嘛
|
幸福黃太太 發表於 19-1-15 10:38
做Sale係會比一般文職高人工, 但如你做店鋪既sale, 工時會好長, 你得唔得?
...

我而家5日半工,8個鐘,唔知salas大概幾錢人工2
losttoa
|
KINKICHAN1234 發表於 19-1-15 10:39
跑唔到都有糧完架嘛

佢未必包你薪,你就咁咬份老底你冇問題?美容不嬲都係多勞《開單》多得
|
losttoa 發表於 19-1-15 10:40
佢未必包你薪,你就咁咬份老底你冇問題?美容不嬲都係多勞《開單》多得
...

我見佢搵得好輕鬆,係收得夜
losttoa
|
KINKICHAN1234 發表於 19-1-15 10:41
我見佢搵得好輕鬆,係收得夜

乜工都有取捨,有好處有壞處,有辣有唔辣,我朋友就係頂唔順壓力冇做了,佢個陣搵七八萬一個月架
Philover
|
睇吓邊種sales,未必包底薪,就算有都唔高,因為sales本身嘅工作以跑數嚟增加收入,唔係靠底薪,而且要求要有銷售技巧,做sales好現實的,唔係肯做就得,交唔到數老闆都會俾面色你睇,呢樣你亦要預計係咪承受得到
|
losttoa 發表於 19-1-15 10:46
乜工都有取捨,有好處有壞處,有辣有唔辣,我朋友就係頂唔順壓力冇做了,佢個陣搵七八萬一個月架
...

原來唔止搵3萬,我朋友係要跑數
cinda72.
|
KINKICHAN1234 發表於 19-1-15 10:40
我而家5日半工,8個鐘,唔知salas大概幾錢人工2

何不食肉糜
losttoa
|
KINKICHAN1234 發表於 19-1-15 10:49

我朋友做到管理層
|
Philover 發表於 19-1-15 10:47
睇吓邊種sales,未必包底薪,就算有都唔高,因為sales本身嘅工作以跑數嚟增加收入,唔係靠底薪,而且要求要 ...

做文職太耐,個人好靜,做salas好似要好外開,又要係咁sell客,平時自己都好怕呢種salas
|
cinda72. 發表於 19-1-15 10:49
何不食肉糜

仙姐,唔明呀
|
losttoa 發表於 19-1-15 10:49
我朋友做到管理層

咁佢而家做咩工?
agnes_bebee
|
KINKICHAN1234 發表於 19-1-15 10:49

佢係美容師定美容顧問?
losttoa
|
KINKICHAN1234 發表於 19-1-15 10:51
咁佢而家做咩工?

屋企ceo.......湊仔
cinda72.
|
KINKICHAN1234 發表於 19-1-15 10:50
仙姐,唔明呀

4日半,每日8個半鐘,輕鬆到爆啦
Sales錢,邊有得咁輕鬆賺呀?
靚豬豬
|
我自問就無做Sales嘅天份(把口唔叻),注定搵得雞碎咁多
李豆豆
|
辛苦錢黎架