家姐有6cm 宮肌瘤,切唔切?

mypineapple
|
家姐已有一仔一女,有一粒4cm,另一粒6cm(半年長大了1cm),醫生話佢粒肌瘤好大機會會長大,好大機會要做手術,如果唔再生bb,其實可以考慮切咗個子宮。家姐十五十六中,大家認為呢?
sweetiesbear
|
mypineapple 發表於 19-1-15 11:16
家姐已有一仔一女,有一粒4cm,另一粒6cm(半年長大了1cm),醫生話佢粒肌瘤好大機會會長大,好大機會要做手術 ...

你家姐幾多歲啊 無左子宮會唔會老得好快
mother904
|
幾多歲?更年期後肌瘤會自動萎縮,如果年紀差唔多更年期,肌瘤又唔會令每月大出血,我唔會做手術。中醫角度,切左子宮會切斷某些經絡,有害健康。
UmeFuto
|
家姐已有一仔一女,有一粒4cm,另一粒6cm(半年長大了1cm),醫生話佢粒肌瘤好大機會會長大,好大機會要做手術 ...

聽人話就盡可能都要保住個子宮,好似冇左雌激素會內分泌失調+老得快
wan_sosin
|
無咗卵巢先會影響雌激素,只係無咗子宮無影響
mypineapple
|
mother904 發表於 19-1-15 11:21
幾多歲?更年期後肌瘤會自動萎縮,如果年紀差唔多更年期,肌瘤又唔會令每月大出血,我唔會做手術。中醫角度 ...

家姐今年40歲。
醫生講到老得快唔快唔關事,家姐都心存疑惑,有乜可能唔關事?
艾菲BB
|
mypineapple 發表於 19-1-15 11:50
家姐今年40歲。
醫生講到老得快唔快唔關事,家姐都心存疑惑,有乜可能唔關事?
...

既然佢有疑惑,不如睇多個醫生拎意見
蝴蝶so
|
睇埋中醫,睇下有咩意見
vet
|
艾菲BB 發表於 19-1-15 11:55
既然佢有疑惑,不如睇多個醫生拎意見

睇多一兩個醫生
|
mother904 發表於 19-1-15 11:21
幾多歲?更年期後肌瘤會自動萎縮,如果年紀差唔多更年期,肌瘤又唔會令每月大出血,我唔會做手術。中醫角度 ...

言之有理
nganc9
|
最緊要係黎M時有冇特別唔舒服,阻礙日常生活,有冇貧血?如跟未發現有肌瘤時一樣,咁可以唔考慮做手術住
aprilabc
|
如果經期大量出血而引致貧血,先會考慮割,或者睇中醫
fitfish
|
無痛無大出血。不用理 收经后自会無事

捱多幾年

医生吾叫你手術。何來赚你十萬八萬?
pinkiesalbe
|
如果冇影響生活,例如M量多到暈,尿頻等等,,可以只切走肌瘤,保留番子宮。
我就40幾,切左子宮留番卵巢,所以仍有雌激素。自己有食vit。E。樣冇咩,性生活都好好。
|
wan_sosin 發表於 19-1-15 11:30
無咗卵巢先會影響雌激素,只係無咗子宮無影響

無錯, 正解!
kk80400
|

子宮肌瘤可以做手術切除,覆發的話又再做,如果係子宮肌腺瘤就切唔到啦,要整個子宮切除,我就係切咗個子宮,如果有得選,我情願唔切,但切咗又冇乜問題ga,只係定期去做驗身甘
|
pinkiesalbe 發表於 19-1-15 12:20
如果冇影響生活,例如M量多到暈,尿頻等等,,可以只切走肌瘤,保留番子宮。
我就40幾,切左子宮留番卵巢, ...

我都係40歲切咗子宮, 我唔切唔得, 因為出現嚴重貧血, 不過保留卵巢, 手術後生活如常, 我仲節食、做運動減咗40幾磅, 身體都幾好, 傷風感冒都較少 !

mln
|
佢平時飲咖啡係咪好多?
mama01
|

我定期每5-6年就入私家割肌瘤,點戒口都係生,我不會再生,要求過割子宮,我個婦科醫生唔肯亦話唔好,唔係咩大問題,唔好隨便割,會影響健康喎。
good_pig
|
UmeFuto 發表於 19-1-15 11:23

聽人話就盡可能都要保住個子宮,好似冇左雌激素會內分泌失 ...

我老媽都cut左,4x鬆d...不過又唔算老得快

要健康係重點