自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

ap9394 發表於 19-1-16 12:23
想問其實點樣知道個瘤係屬於咩瘤?
朱古力瘤、子宮肌瘤,係咪即係同一樣野黎?我都有一粒係生完bb後先出現 ...

貧血驗血色素,唔比捐血開始貧血,嚴重唔係黎m 眼皮無血色,要食鐵丸,高鐵飲食也不行,人轉易攰未必是貧血

伯爵府

yancb 發表於 19-1-16 19:39
我支持中藥調理
我信冇左子宮會老得快

其實西醫講未必無道理,步入更年期有人困擾十年多,我立即步入但不夠半年已正常,皮膚又無突然衰退

大宅

AC117 發表於 19-1-17 07:39
私家醫生更甚,個個月探佢拎避孕藥也襟計,對自己又唔好,或者清子宮容易過清瘤
...

手術、避孕藥 藥性子宮環呢d真係國際醫學上面有根據嘅治療建議,試過有朋友抗拒醫生建議嘅做法自己去睇個好貴所謂好出名嘅中醫,過幾個月後都係要走返去做手術,情況變到食避孕藥都唔係option, 唔做唔得,所以我覺得大家去睇得醫生就最好信醫生,同埋睇多個醫生嘅意見,香港醫生唔會亂建議d唔好嘅野比病人,佢哋都驚無咗個牌架嘛,特別手術呢d風險高嘅建議

仲有呀上面有jm講得啱,切子宮唔會影響,子宮係唔係卵巢,同hormone無關,我朋友切咗之後覺得好好,後悔無早d切

大宅

mypineapple 發表於 19-1-15 11:50
家姐今年40歲。
醫生講到老得快唔快唔關事,家姐都心存疑惑,有乜可能唔關事?
...

介紹你家姐去睇盧乃本醫生!

大宅

回覆樓主:

我阿媽早2年幾都有,因為我阿媽都5x, 醫生建議切埋子宮,我阿媽做埋,佢話暫時無乜野,醫生手勢好好,復完都快,但40歲仲後生,我阿媽話做女人既,最好keep 番副好既工具,始終身體器官1部分,我建議樓主姐姐問多位醫生意見。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

AC117 發表於 19-1-17 07:45
貧血驗血色素,唔比捐血開始貧血,嚴重唔係黎m 眼皮無血色,要食鐵丸,高鐵飲食也不行,人轉易攰未必是貧血
...

明白,我會先去驗血 睇下發生咩事先,多謝回覆

公爵府

謝謝各位寶貴意見
今日家姐原本想試流動醫療車,點知派晒籌,佢而家有啲down

公爵府

回覆樓主:

今日家姐睇咗中醫,個中醫都有病人係有宮肌瘤,仲縮細咗,希望食中葯可以縮細个瘤,或者唔再大啦。
醫師同家姐講个瘤係食經血大,而家清血

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

要切就淨係切粒腫瘤,唔會連埋個子宮一齊切,中醫認為子宮唔係生完仔就完全冇用。

暫時keep住西醫檢查,同時搵個好嘅中醫調理。

真係好影響生活嘅例如令到你血崩咁,噉就冇辦法可能要搵西醫切左粒腫瘤,但唔切子宮。

中醫幫你治本,西醫幫你治標。
搵西醫做完手術之後都要中醫調理,如果唔係病因仍在,遲啲有機會又生返出嚟。好似啲人乳腺增生咁,割完又生,生完又割,因為根本都冇治本。

珍珠宮

2024年龍年勳章

mypineapple 發表於 19-1-15 23:46
所以家姐都好出奇點解醫生咁輕易講切子宮。
醫生話佢粒瘤係大得算快, 就算唔切子宮都好大機會要做微創割 ...

如果個子宮係果個醫生嘅,可能佢唔會咁講。

男爵府

simplelife 發表於 19-1-16 15:01
醫生最中意叫人做手術。要調查清楚先。

應該係私家醫生先會
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

大宅

畀面勳章

UmeFuto 發表於 19-1-15 11:23

聽人話就盡可能都要保住個子宮,好似冇左雌激素會內分泌失 ...

公爵府

mypineapple 發表於 19-1-15 11:50
家姐今年40歲。
醫生講到老得快唔快唔關事,家姐都心存疑惑,有乜可能唔關事?
...

保住卵巢就ok, 唔會老得快。

我堂家姐之前都係唔想做手術 想等到更年期自動縮細,但等唔到,大量m, 最後局住切左。

公爵府

bobomia 發表於 19-1-19 17:57
要切就淨係切粒腫瘤,唔會連埋個子宮一齊切,中醫認為子宮唔係生完仔就完全冇用。

暫時keep住西醫檢查,同 ...

個中醫都唔建議家姐切子宮,而家就諗住一邊食中葯,戒激素食物,一邊每半年見西醫check 住

公爵府

wannabe118 發表於 19-1-19 18:53
保住卵巢就ok, 唔會老得快。

我堂家姐之前都係唔想做手術 想等到更年期自動縮細,但等唔到,大量m, 最後 ...

家姐話一直都無任何病徵,只係每年婦科檢查先check 到

公爵府

bobomia 發表於 19-1-19 17:58
如果個子宮係果個醫生嘅,可能佢唔會咁講。

我地都覺得點解醫生講得割子宮咁輕鬆,係咪个个西醫都係咁?

公爵府

mypineapple 發表於 19-1-19 21:45
家姐話一直都無任何病徵,只係每年婦科檢查先check 到

如果唔痛唔過量m.. 無乜急切性去切哦。。之前有同堂家姐一齊consult醫生意見。都係咁講,但之後情況惡化左無得揀。。

你家姐擔心就去睇多個醫生先決定啦。。

男爵府

mypineapple 發表於 19-1-19 21:46

想問係咪政府叫你切?

侯爵府

mypineapple 發表於 19-1-15 11:16
家姐已有一仔一女,有一粒4cm,另一粒6cm(半年長大了1cm),醫生話佢粒肌瘤好大機會會長大,好大機會要做手術 ...

當年我個子宮肌瘤15cm大先前切宮肌瘤

翡翠宮

畀面勳章

mypineapple 發表於 19-1-19 21:46
西醫本身嗰套概念就係覺得冇用既器官可以切除,好似扁桃腺、盲腸咁,但中醫同自然療法都覺得人體所有器官都有用,唔係表面冇作用就可以切,隨便切除器官一定有後遺症,只係未必直接影響日常生活所以唔覺而已。
個人覺得,除非到左必要切除階段,例如血崩搞到長期貧血,否則可以保留的話就最好。
日日是好日

首頁

尾頁

跳至