夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

sman 發表於 19-2-3 22:24
我諗唔關中年人事,只不過中年結婚已經有一段日子,為生活,邊有咁多愛丫,有D變左親人,有D變左陌路人, ...

關係互動變成掂,係好睇個別性格,資質搭配如何。
好似我前夫,我同我先生現在的發展,睇來都還可以好似親人,鄰居咁互相守望相助到老。
但係我先生的前妻就做唔到喇。現在她還未知道我既存在,她有乜野家居要修理,都會打來叫我先生去整。
過年過節,都會叫D仔女翻去,叫埋我先生去,一家團聚。
我先生估計,如果她知道我既存在後,她未必會再搵我先生。我先生亦都唔想再同佢有乜野互動。由於大家都有一個共同的兒子現要再與她有聯繫。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

回覆 858D 的帖子

點解你先生吾比佢知佢已經再婚,咁樣對你唔公平喎

珍珠宮

anna59 發表於 19-2-4 06:30
回覆 858D 的帖子

點解你先生吾比佢知佢已經再婚,咁樣對你唔公平喎

我先生唔怕畀佢前妻知佢再婚,但佢唔會刻意同佢前妻講。
我明白我先生,佢現時還未夠EQ來擺脫他前妻對佢情緒上或心理上的陰影。我睇到這場『戰』慢慢來打更好,我亦唔急。
對住其他人,我先生就能一一搵機會帶我出來講佢已再婚。
佢地共同生的一個仔大學放假翻來都分一半時間住他媽處,一半時間住我和先生處。我先生講明我兩係夫妻。他兒子支持我兩。
我先生特意帶我出來同他前妻的姪女食過幾次晚飯。擺明我係佢妻子。她姪女支持我兩。
又帶我飛翻佢男家過節。99同我講,她由一開始觀察她前妻的所作所為就斷出她兒子揀錯人做老婆,只是看到兒子在發雞盲時,阿媽都唔好出聲。佢地男家個個見到我這新袍都開心燒爆仗。
總之成「村」人都知,係得佢前妻唔知。咁我心平啦。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

我先生與佢前妻就是多年處於『離唔到婚,又相處唔到』的狀態。
我先生嘗試多番破鏡重圓 的工作,但終看到由於佢前妻的本質就係唔會成功的。在如此同白首落去,不能諧,而且繼續嚴重影響我先生的精神,情緒健康,只會是我先生折壽。為何苦了自己。搵到個更適合自己的,等到兒子獨立了,戰到此況,應該係三十六著,走為上著了。

珍珠宮

回覆 858D 的帖子

你地有冇生小朋友,睇系,吾生bb 好過

珍珠宮

anna59 發表於 19-2-4 08:04
回覆 858D 的帖子

你地有冇生小朋友,睇系,吾生bb 好過

我兩結婚時,二人都上了中年。大家都有自己的子女。大家睇法一致,唔生好過。
佢同前妻有一個仔。
我同前夫有三個女。次女是與生俱來的嚴重腦癱女。自從有我先生的加入幫手,我們才算叫做應付得來越來越重的生活負擔和挑戰。
回顧,我冇後悔嫁我前夫,但我唔會選擇生小朋友。我估錯我前夫的心、意、力程度。佢呢三方面都唔夠我地生活用。如果唔係要教養小朋友,我前夫現在可以更自由。
我前幾日先同我先生分析,我話我前夫 just not capable, he still have the will and heart. (我先生係三方面,心、意、力 都夠我地生活用的大能之人)
我先生分析話我前夫冇will. 我同我大嫂兩個女人為頭家先有will. (我大嫂又係見到家有需要做既就拎起來做,出面點受打工仔位份的氣都堅持唔放棄份工。) 翻到屋企又要做,仲要畀個男人話做得唔夠好。

珍珠宮

我先生一早已經同前妻講定唔生小朋友。但佢前妻另有心計,唔食避孕丸唔話畀我先生知,中左招先講,就係想奉子來留住我先生個人、財、力。
我記得同我先生講過女人用呢招的傷害處。我先生笑回:『but it works.』
之後我先生即刻走去做節育手術。
我心唸,你指你前妻就係用呢招。
有時我發起爛炸上來,我就好晦氣咁同我先生講:『你去同我駁翻條管,等我都用呢招啦,得你咁多著數。』
佢同我講左個道理好平我心。佢話:『奉子留個男人係會有限期的。一旦個仔成人,就唔再有用了。』
果真,等到個仔一大,上大學,我先生就主動辦離婚。而且我先生搞到個仔好跟佢。個仔好支持我兩。

複式洋房

Ma12345 發表於 19-1-15 12:11
有無JM都係咁?

我都係!ftm 冇經濟能力,亦冇人幫忙。我未做全職媽之前都係做個文員,收入萬六。而家就算再找到差不多嘅工作,亦冇用!租金及姐姐都唔夠。

首頁

尾頁

跳至