自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

bbc2018 發表於 19-1-16 11:59
我去瑞士,主要是因為雪山

第一次是少女峯,亦是第一次學滑雪。去埋interlaken, 人間仙境小填,住瀑布下 ...

想問下交通費係咪真係好貴呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我第一次去歐洲,都係去瑞士 ~ Bern風景好靚, 山上有好多小屋, 每間屋有自己特色 ; 德國, 奧地利都好靚, 德國由Frankfurt自駕由揀左浪漫之路, 沿途風景都好靚

珍珠宮

妹妹貓咪 發表於 19-1-16 12:43
想問下交通費係咪真係好貴呢?

你可以去幾日加其他鄰近歐洲地方,好近好方便。不過上雪山一向交通費會貴些

伯爵府

親子王國15週年勳章

妹妹貓咪 發表於 19-1-15 22:14
主要想睇風景呀
好多地方都好靚

荷蘭其實好玩㗎
九成人識英文
睇新聞好似成日有恐襲,火車站有軍隊
但去到又冇乜嘢
d人好nice 有晚同朋友喺Rotterdam 街行,佢電話放後褲袋,有個男人追上嚟,叫我地去Amsterdam 唔好咁
搭車又容易
我自己識半當地人,大學同學,加拿大人,佢去嗰邊結咗婚
佢帶我去睇houseboat,個屋主見我地望望下,好熱情咁招呼我地入屋參觀,超好人

珍珠宮

littlesister 發表於 19-1-16 12:09
38xx 好平喎 我買左Cx 47xx 其實都好平,可惜要加錢改時間
去日本深度遊都好,我有 ...

cx 係咪direct flight? 我係indirect, 貪字得個貧, 冇得改會試問吓cancel可唔可以退税~

日本深度遊都好, 會平過去歐洲, 起碼唔洗買歐洲來回機票慳一筆,考慮點係4月初去北海道唔知會唔會冇特別會失望咋~

伯爵府

親子王國15週年勳章

youhello507 發表於 19-1-16 08:44
首先問得呢個問題都係新手,不會滑很多雪吧。hk 又冇雪,下下要飛去滑

咁我估大多係唔識,又或者係識少少 ...

滑雪對香港人喺講唔係日常運動
我住外國冬天當做運動,放工得閒同朋友去下,又平,$60HK
我未去過日本滑,但C6呢排研究中,好多香港人去開嗰啲ski hill 同我屋企附近個local hill 差不多
反而歐洲同事好喜歡北美mountains 個個見到嘩嘩聲話好靚

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 19-1-16 13:04
cx 係咪direct flight? 我係indirect, 貪字得個貧, 冇得改會試問吓cancel可唔可以退税~

日本深度遊都好, ...

下次歐洲我會plan indirect 坐 Emirate 去杜拜幾日。

珍珠宮

大將軍 發表於 19-1-16 13:01
荷蘭其實好玩㗎
九成人識英文

其實有時係睇吓遇唔遇得到, d人話法國人好高竇, 我係巴黎metro睇緊車站地圖, 睇左冇半分鐘, 隔離個法國人已經問我去邊個站, 我指住香榭 (我唔識讀), 個法國人教我讀, 教我搭車, 仲話香榭多小偷叫我要小心。

珍珠宮

bbc2018 發表於 19-1-16 13:08
下次歐洲我會plan indirect 坐 Emirate 去杜拜幾日。

我想請問買indirect flight通常都係幾個鐘內已經要轉機, 請問係點買可stay幾日嘅indirect flight? many thx*^_^* *^_^*

大宅

有銀彈又PLAN 得好, 瑞士
如果想安全又易D, 荷蘭加比利時 (可加luxembourg)

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 19-1-16 13:56
我想請問買indirect flight通常都係幾個鐘內已經要轉機, 請問係點買可stay幾日嘅indirect flight? many th ...

用多個城市,不選來回。吾同航空公司停吾同城市,如我上年暑假選英航,可以出去倫敦幾日探親,因捷克沒有直航. 如德航可以德國。返來布達佩斯就短時間停倫敦機場。上次我玩埋克羅地亞。

同來回香港捷克差不多價錢

子爵府

on1230681 發表於 19-1-16 14:28
有銀彈又PLAN 得好, 瑞士
如果想安全又易D, 荷蘭加比利時 (可加luxembourg)

荷蘭+比利時有冇必去地方可以推介?

子爵府

大將軍 發表於 19-1-16 13:01
荷蘭其實好玩㗎
九成人識英文

上網睇遊記都話荷蘭人好nice
依樣真係會加分

伯爵府

是的 發表於 19-1-15 18:50
非自駕,欧州自由行梗係首选德国,铁路網络完善,16歲以下跟已購票成人同行係免費,早買定飛有平,食野又 ...

x2
我最鍾意德國

大宅

littlesister 發表於 19-1-15 22:41
建議唔好第一次就去瑞士,因為之後好多地方會覺得有d失色次選可以去英國、德國、奧地利、捷克 ...

同意呀,去開年年想去

子爵府

evitalcm 發表於 19-1-15 22:41
北歐加波羅的海小三國,正!
有風景,一次過坐埋郵輪,小三國消費低景靚
立陶宛,愛沙尼亞塔林

請問你係自由行定跟團,當地消費指數高唔高?

珍珠宮

回覆樓主

英國,法國。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

俾咁多位推薦瑞士,搞到我都好想去亞

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

Conybrownbb 發表於 19-1-16 16:12
x2
我最鍾意德國

係呀~
真係好好玩,好多元化!
有古堡、河流、湖泊、高山、鹽洞、歷史文化、博物館、高端科技、建築美学、葡萄園、啤酒、冰酒、美食共冶一爐。
仲有柏林、科隆、 Dresden, Leipzig, Munchen實在太正!

伯爵府

是的 發表於 19-1-16 16:58
係呀~
真係好好玩,好多元化!
有古堡、河流、湖泊、高山、鹽洞、歷史文化、博物館、高端科技、建築美学、 ...

x2
我去過德國超過2x個城市,真係東西南北唔同風貌,有天然靚景,亦有人文歷史建築,而且德國物價相對平,特別係東北部包括柏林,德國人亦好nice, 我自己就好喜歡

首頁

尾頁

跳至