跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無JM可以分享一下首次入境報到過關手續?需時幾耐,有什麼要事前準備?先謝謝大家

我知道要整張list申報貴重物品並影相片,請問是不是每一樣手飾都影,但是一袋過大約幾錢咁影張相呢?例如金器。

別墅

我同太太2015年回流溫哥華,我弟婦之後移民,首次到步妳要預備張清單,帶咗啲咩過嚟,有啲乜嘢會寄過嚟,越詳細越好,過關嗰陣就俾關員,弟婦當時仲帶埋隻狗,隻狗仲要去清關,佢都唔係搞咗好耐,好快出到嚟。理論上妳冇違禁品就ok,不過個清單要分開兩張,一張跟身帶過黎物品清單,一張係寄嘢過嚟嘅清單,主要寫明每一箱裏面係啲乜嘢,例如你個箱係衫褲鞋襪就寫clothing,千祈唔好寫私人物品,因為太廣泛,所有嘢都係你私人嘅,如果係首飾,最好寫明係乜嘢首飾同大約幾錢,有單最好帶埋張單,其他好似電腦相機,有型號就寫型號,有單就帶單,冇就就咁寫,基本上你一個人唔會帶10部電腦,20部iPhone,正正常常係唔會理你嘅。Good Luck

複式洋房

dscy516 發表於 19-3-13 13:36
我同太太2015年回流溫哥華,我弟婦之後移民,首次到步妳要預備張清單,帶咗啲咩過嚟,有啲乜嘢會寄過嚟,越 ...

非常感謝你的回覆。

別墅

tomobaby 發表於 19-3-16 09:37
非常感謝你的回覆。兩星期後我便回去,現在正處理這些事宜,頭痛中,謝謝你的資訊。(emoji)
...

慢慢嚟,越急越頭痛,pack箱時最好用手機影低每一箱裏便嘅嘢,編號Number,有時間最好即刻記低裏面嘅嘢,冇時間就睇返相然後之後再慢慢隻眼出嚟,過關嘅時候最緊要唔好呃佢哋,佢哋問乜嘢你就搭乜嘢。其實你哋去邊度定居?Good Luck!

別墅

dscy516 發表於 19-3-16 09:42
慢慢嚟,越急越頭痛,pack箱時最好用手機影低每一箱裏便嘅嘢,編號Number,有時間最好即刻記低裏面嘅嘢, ...
請問帶錢返加拿大的方法最好是怎樣做呢?
因加拿大還沒有銀行戶口,如日後從香港匯錢返過去,會否要納稅和被查的呢,謝謝指教。

別墅

kaka666 發表於 19-3-16 16:32
因加拿大還沒有銀行戶口,如日後從香港匯錢返過去,會否要納稅和被 ...

我早幾年會留返黎嗰陣都係匯錢去加拿大銀行,如果你香港用匯豐,試吓問叫佢哋幫你開加拿大戶口,然後你可以香港直接會去加拿大匯豐,又或者你可以試吓可唔可以喺香港開加拿大RBC 或者CIBC。我因為回流之前返過去加拿大開咗個戶口,準備買屋,所以返到香港就直接將啲錢回咗過去。

複式洋房

dscy516 發表於 19-3-16 09:42
慢慢嚟,越急越頭痛,pack箱時最好用手機影低每一箱裏便嘅嘢,編號Number,有時間最好即刻記低裏面嘅嘢, ...
非常感謝你的建意,很有用。
我會在Vancouver 定居的

別墅

kaka666 發表於 19-3-16 16:32
因加拿大還沒有銀行戶口,如日後從香港匯錢返過去,會否要納稅和被 ...

如果你係HSBC premier, 你可以到步即去HSBC分行用HK premier身份開户,然後叫RM幫你搞埋internet banking, add 埋HK 果個prenier户口,之後便可以即時免費global transfer d錢到加拿大。同時亦可即時申請埋張premier credit card, 新到加拿大,因冇credit history, 好難申請credit card的。 另外,你只要在一個地方係premier customer, 到任何地方都係premier customer, 不用fulfill當地對premier customer 嘅要求。
我自己是分階段慢慢將香港d$到加拿大,然後將primary premier status亦轉到加拿大。

別墅

tomobaby 發表於 19-3-17 01:19
大部分已Shipping 走了。現在淨下跟身上機的物件。非常感謝你的建意,很有用。
我會在Vancouver Richmond ...

記住隨身携带shipment 果叠goods to follow紙,因為需要蓋印先可以遲d清關。
每件首飾on Jewelry list需附上evaluation report, 因我d金器冇任何 reports, 所以關員叫我一年內後補jewelry list清單。

大宅

MYPPBB 發表於 19-3-17 01:28

記住隨身携带shipment 果叠goods to follow紙,因為需要蓋印 ...

想知下,請問是否入境時出示封 COPR letter,會在機場入境時拿埋張 PR card (楓葉咭)? 定要另外預約領取?

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

tomobaby 發表於 19-3-17 01:19
大部分已Shipping 走了。現在淨下跟身上機的物件。非常感謝你的建意,很有用。
我會在Vancouver Richmond ...

請問用邊間shipping 好?

男爵府

MYPPBB 發表於 19-3-17 01:28

記住隨身携带shipment 果叠goods to follow紙,因為需要蓋印 ...

邊度可以出evaluation report?

男爵府

MYPPBB 發表於 19-3-17 01:19
如果你係HSBC premier, 你可以到步即去HSBC分行用HK premier身份開户,然後叫RM幫你搞埋internet banking, ...

咁啲錢係唔係要到埗之前就要全部滙晒去加拿大? 如果一次過曬啲錢稅局係咪會查㗎? 如果我想到咗步之後先逐啲逐啲過去,會唔會有問題?

別墅

dscy516 發表於 19-3-16 23:55
我早幾年會留返黎嗰陣都係匯錢去加拿大銀行,如果你香港用匯豐,試吓問叫佢哋幫你開加拿大戶口,然後你可 ...

謝謝!

複式洋房

jolin123 發表於 19-3-18 11:14
咁啲錢係唔係要到埗之前就要全部滙晒去加拿大? 如果一次過曬啲錢稅局係咪會查㗎? 如果我想到咗步之後 ...

Land嘅時候要declare將會匯幾多錢嚟,declare咗就無問題。不過應該係expect你一次過or短時間內匯晒嚟。就算係由有外匯管制嘅國家嚟嘅都要3年內匯晒。

大宅

tomobaby 發表於 19-3-16 09:37
非常感謝你的回覆。兩星期後我便回去,現在正處理這些事宜,頭痛中,謝謝你的資訊。(emoji)
...

請問你用哪張 Form 清單?入境時帶的物品用哪張 form ?

別墅

bb78 發表於 19-3-17 15:12
想知下,請問是否入境時出示封 COPR letter,會在機場入境時拿埋張 PR card (楓葉咭)? 定要另外預約領取 ...

大概一個月左右寄去屋企

別墅

jolin123 發表於 19-3-18 11:08
請問用邊間shipping 好?

我自己用Vanpac

別墅

jolin123 發表於 19-3-18 11:09
邊度可以出evaluation report?

我唔肯定

別墅

jolin123 發表於 19-3-18 11:14
咁啲錢係唔係要到埗之前就要全部滙晒去加拿大? 如果一次過曬啲錢稅局係咪會查㗎? 如果我想到咗步之後 ...

我係到埗後分階段transfer到加拿大, 其實報稅時都要報海外資產。如果冇瞞冇呃稅局, 諗唔到會出現乜嘢問題?

首頁

尾頁

跳至