自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為第一年比小朋友坐校巴,唔太清楚規矩所以請教下有經驗jm.
事緣2月份新年假加上學校本身假期,成個月只有5日要番學,問過校巴公司會照常收費。
請問各家長系咪一般都會照常坐?

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

會照坐, 我嗰間會唔收七月份既車費

大宅

toffeechoco 發表於 19-1-15 13:16
會照坐, 我嗰間會唔收七月份既車費

禁你間校巴公司都算公道,我地無lee個安排,而且平日服務好差。 如果中途唔坐第時未必收返你 <-- 校車ee串咀的說

珍珠宮

同學費一樣唔係逐月計,只係全年數再除開10/11個月

男爵府

letsdoit 發表於 19-1-15 13:12
因為第一年比小朋友坐校巴,唔太清楚規矩所以請教下有經驗jm.
事緣2月份新年假加上學校本身假期,成個月只 ...

我會照坐呀,坐校巴時已考慮呢個問題
拉上補下我通常都坐足咁多個月
費時坐下停下啲保母ee 黑面對我小朋友

琥珀宮

照坐

子爵府

BK Milk勳章

校巴司機及姨姨要出糧,通常車費俾足12個月,
有個別校車公司7月收少半個月。

水晶宮

我女以前坐校巴,講明中途唔坐的話唔可以同一學年再坐返,要下一學年才可再坐,仲話人人係咁司機,姨姨食乜?(但七月不收費,即一年十個月)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

校巴司機及校車EE在學校假期都要出糧, 佢地同老師、校工一樣
當你交學費續個月交, 不論有幾多天學校假期, 其實校巴費都係一様。

不過有d 學校或校巴公司會在7月份只收半费、8月免收 (我仔以前間幼稚園係7月頭返幾天, 8月尾返一兩天)

大宅

回覆樓主:

明白,謝謝

子爵府

題外話:二月返5日咁少?

翡翠宮

畀面勳章

唔坐既話,假期後未必會再留位俾你
日日是好日

侯爵府

照坐、呢d $ 係要冼的。另外、學校本身假期咁多咁都吾可入校巴公司數吧。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

傻豬!每月收多少少,7月咪唔駛收囉,你估真係俾少左咩
校巴咁做,家長就即刻開心晒了
(利申做過pta委員,年年有家長抱怨話7月收錢,我地同校巴公司講每月收多d,7 月唔好收,得左!)

珍珠宮

之前有jm出過post投訴,佢覺得成個月返得嗰兩日,但要俾足成個月車錢好貴,所以嗰個月吾坐,假後校巴司機吾肯再接佢小朋友

學校成個月返兩日都係要交足成個月架,吾通又話吾抵吾交錢吾返學?雖然嗰個月吾駛返,但老師、司機、保姆一樣要出糧架嘛

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-1-15 14:21
傻豬!每月收多少少,7月咪唔駛收囉,你估真係俾少左咩
校巴咁做,家長就即刻開心晒了
(利申做過p ...

醒!大家都Happy!

大宅

照坐

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我囡小學都可以唔坐 之後再坐返都冇問題
其實視乎校巴公司做法

珍珠宮

kavenzou 發表於 19-1-15 14:33
之前有jm出過post投訴,佢覺得成個月返得嗰兩日,但要俾足成個月車錢好貴,所以嗰個月吾坐,假後校巴司機吾 ...
咁果位jm之後有無埋怨校車吳做佢生意

侯爵府

親子王國15週年勳章

搭得校車預左學期頭坐到學期尾, 唔係逐次收費既交通工具。

有啲同學一星期朝早只搭2日, 放學又只搭2日 (Daddy 接送, 但唔係日日都可以, 睇情況), 都係咁照比, 無話抵唔抵, 當一個 lump sum 去諗就會理解

首頁

尾頁

跳至