懷疑小朋友有自閉,排緊政府

ann100928
|
我個仔仔而家三歲兩個月,其實未返k1已發覺佢唔中意同小朋友一齊玩,唔同陌生人溝通,人地想同佢玩來拖佢手仔 佢都撇開。咁唸住屋企得佢一個小朋友又無返N,第時返學慢慢合群D。
到咗而家就嚟一個學期,老師話佢都係唔多同人玩 好少講嘢,專注力不足。
咁我就好擔心 但經濟又負擔唔到,所以約咗健康院,兩個月后先見到姑娘,姑娘評估後再等見醫生,見咗醫生評估後又寫咗封轉介信去智力測試中心,今日先接到中心電話下個星期媽媽自己上去評估。
咁我唔知幾時先等到個小朋友做評估。唯有等...
真係好無奈。
ann100928
|
ann100928 發表於 19-1-15 15:54
我個仔仔而家三歲兩個月,其實未返k1已發覺佢唔中意同小朋友一齊玩,唔同陌生人溝通,人地想同佢玩來拖佢手 ...

有無家長可以分享下係點嘅程序?大概幾奈小朋友先做到評估?
GCHK
|
太擔心都無補於事,等評估結果出來睇下如何
Kapo1021
|
我女2歲1個月開始排,要等大約1年零3個月先有得評估.
maysy8
|
我個仔仔而家三歲兩個月,其實未返k1已發覺佢唔中意同小朋友一齊玩,唔同陌生人溝通,人地想同佢玩來拖佢手 ...

我上年10月見完姑娘,要2020/1先做評估,評估完應該要排一至兩年先至有服務,如果想快,就揾私人機構如協康,邁步,耀能個d做評估,評估完如果有需要會寫轉介信比社處,直接排服務,快少少。
hoganbaby
|

咁可能就平時少接觸陌生人囉,比較慢熱型啲,我仔之前都會,後來我地多啲帶佢出去玩,尤其叫爸爸同佢出去,多啲同佢互動,其實係俾媽媽好嘅
yaubb2014
|

勸你比$5800協康排評估……政府以年計……同埋你个仔已經不細……有人歲几已排……边夠人快……
Winniebabe
|
ann100928 發表於 19-1-15 15:58

要做左評估,先可以排到「到校或學津」服務架。真係唔好等啦!

bchuma
|

不要想太多,多點陪伴教育,結果遲早會出來嘠
Febie
|

學校有無特殊協助,有時要捉緊社工黎學校既日子就可以好快排到
Fififish
|
我個仔3歲10個月,同你既小朋友完全一樣情況,我都以為慢熱返左學會好轉。老師話學校社工健議去健康院見醫生,又係俾左轉介去政府醫院做評估,我係12月初次見姑娘講左情況俾佢知,佢就俾左兩份表格俾我同學校填既,d問題都係關於小朋友平時既行為,但係真係做評估既時間大約係2020年3月,學校老師都健議如果許可去搵要俾錢既機構做左評估先,學校有社工團隊都要等報告出左先會有行動。我係健康院俾過份育智中心既申請表,係可以俾轉介左政府排緊隊既人做報告,低收入同夾心家庭係$1100,普通家庭係$3000左右,我都係上星期六交左文件入會同等約時間,大約5月中就可以做智力測試,你可以打去中心問下。
dativebond
|

如果你都覺得佢很有機會係自閉,絕對值得花幾千出去做評估,尤其非牟利機構。

起碼確診左,直接排服務,慳好多時間,而這些時間太寶貴,對子女的成長太重要,越早治療越好,幾千蚊值得花。
infong2011
|
ann100928 發表於 19-1-15 15:58

我等左差不多半年~然後確認左再寫信比我排政府精神科同排位,精神科要等到2020年
|
學校情況如何?老師意見?
盡快私人評估, 然後排政府服務
ann100928
|
20091223 發表於 19-2-26 23:13
學校情況如何?老師意見?
盡快私人評估, 然後排政府服務

多謝每一位嘅分享建議呀!呢段時間佢爸爸幾乎日日帶佢出去玩,響屋企又多咗同佢互動傾計,同埋經過農歷新年,佢而家會同小朋友一齊玩,多咗好多嘢講,
問返學校班主任都話佢近排進步好多。
雖然仲係有D怕生寶,或有時怕丑會用手遮住塊面
我已好欣慰,亦覺不可思議,原來爸爸嘅角色真係好神奇!
尋日協康會打來話有個位可以評估,我已經話唔需要喇!
|
ann100928 發表於 19-2-27 07:27
多謝每一位嘅分享建議呀!呢段時間佢爸爸幾乎日日帶佢出去玩,響屋企又多咗同佢互動傾計,同埋經過農歷新 ...
真的是好消息。
可能不是自閉傾向,那多些帶他參與不同活動,學習與人相處技巧。