自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

加油!眨下眼,小朋友好快大架啦,過多兩三個月就可以戒晚奶,識坐就可以吾駛刷風⋯⋯如經濟許可請返個姐姐幫下手

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

加油

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有d人係唔enjoy做FTM,例如我
我又唔覺我有欠我仔女,我有我自己人生,佢都有佢自己人生,我享受我有career life,personal life, 正如仔女長大左我會希望佢有自己空間,呢個係我philosophy
我請工人姐姐照顧頭家,放工返去我會陪小朋友睇書同玩(當佢地細個),隨住佢地大,會有不同需要,我係佢阿媽當然我亦需要調節自己步伐
而且錢唔係萬能,但無錢萬萬不能。我未有機會嫁個有錢人,賺錢都係我嘅「功能」之一。多個錢旁身,樣樣選擇都多d

mint2014    發表於 19-1-16 11:04

男爵府

生完才2個月
有得訓已經好好
Facial哥D盡量自己在家敷下mask算
有得訓盡量訓就可以保持皮膚靚反少少
同自己講修曬身先去shopping買衫
路係人行出來的,要想下辦法滿足自己

你記住
唔會以後都係咁
半歲丶1歲丶2歲之後就會越來越好

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Newborn係困身,大個d有互動,你感覺又會唔同

子爵府

回覆樓主:

呢個係必經階段,當初我都係咁,好唔慣,壓力好大,加埋99煩到c ,幸好我c6都肯幫我頂。夜晚餵奶,換片,呢啲真係要慢慢習慣,不過時間過得真係好快,湊下湊下以家我仔已經小學,望返轉頭我都想佢做返BB,真係唔捨得大得咁快

公爵府

Rosanna1314 發表於 19-1-15 16:09
生完BB差唔多兩個月,真心覺得好攰好攰,好想返出去返工!如有得罪真係好對唔住,但我真係好想呻下又唔知搵 ...

請工人可能會好D

伯爵府

老公放假唔幫手湊嫁?

叫佢湊一陣你去扮靚咪得囉
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

回覆樓主:

請工人咪得
點會做唔返自己
我keep住做個靚媽
個個睇唔出我生咗2個
無話唔錫小朋友架
不過下蘭野俾工人做就得啦

琥珀宮

生完BB差唔多兩個月,真心覺得好攰好攰,好想返出去返工!如有得罪真係好對唔住,但我真係好想呻下又唔知搵 ...

去排育嬰院

大宅

我細女岩岩2個月,又要陪大女讀書温習,放產假又要做公司野,就算有c6工人6299幫都好忙碌,希望佢快d介夜奶

伯爵府

新手媽媽呢個時間係較辛苦,但總會過去的,到睇住佢地長大你又會覺好感恩,心態係會隨間而變。我果時亦好鐘意化妝扮靚返工,但一有左就唔敢搏只揸唇膏就咁返工,生完都係以bb一切考慮為先,冇再諗自己,而家女大有時唔跟我地先可以同老公有自己時間睇戲行衔,但一有考試都係陪住佢地,但我地好enjoy, 做媽媽係可以為仔女放棄一一切,遲d你會明

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我同你一樣呀!又係老公好恨小朋友,我一般但未至於好抗拒,終於有左,我都預左無哂自己生活,而家生完3個月,頭2個月真係辛苦到崩潰,而家叫做好少少,但心情都係唔好,生之前我都諗住生完睇情況先決定做唔做野,但湊左b幾個月,真心寧願返工,同老公傾完,佢同意我搵返野做,果下我直頭覺得見到署光 雖然我都會唔捨得bb,但我真係唔想迷失係奶樽同尿片之間
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

個B而家咁細,當然要好多時間去照顧佢,等佢大到可以上幼稚園,就會好D。加油。
個個父母都係咁為子女架啦。

伯爵府

yui1625 發表於 19-1-15 17:15
頭2個月係最辛苦, 瞓又冇得瞓, 餵奶又餵得密
你有唔開心係正常架, 因為BB將你既生活轉變得好大
唔好去刻意 ...

大宅

認識瑞士牛牛第二回

完全明白你感受,我自問唔係中意小朋友,生仔前日日出街shopping食飯,生完後日日留喺奶奶屋企湊仔餵奶,又受產後情緒影響,搞到成日喊,放完產假開始返工我簡直有重生嘅感覺!
如果你真係唔enjoy湊小朋友,好好同老公傾下出黎揾份唔好太忙嘅工做下啦

侯爵府

加油

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

即係你其實冇做好心理準備,遠遠低估咗湊B的辛勞同責任。你會繼續做FTM? 否則,應該好放完產假返工,到時你就會掛住BB喇。

男爵府

2024年龍年勳章

湊B系辛苦過返工幾十倍嘅!但可以日日對住個B又好開心哦!調節下心情,唔好俾甘大壓力自己!不開心,一定要同老公,父母,朋友傾下,產後好易得抑鬱症的,加油💪🏽

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Bb大d唔洗半夜起身飲奶就好好多架喇,可以瞓耐d唔洗半夜起身差好遠

首頁
12345...6

尾頁

跳至