乜做HSBC銀行經理好高人工架咩?

|
我老豆成日喺我面前講,佢同學個仔幾威搵好多錢,同埋佢父母去歐洲自由行,自己駕車喎,洗咗幾廿萬喎!

我心諗,我夠洗十幾萬請佢去旅行啦,佢又唔講
JD930    發表於 19-1-16 09:28
Poyau    發表於 19-1-16 08:46
drm    發表於 19-1-15 21:36
drm    發表於 19-1-15 21:36
BBJOJO    發表於 19-1-15 20:17
DoReMi媽媽    發表於 19-1-15 19:19
1988cc    發表於 19-1-15 19:01
newcook    發表於 19-1-15 16:27
ms_maybb
|

最怕呢d父母,攞人尼比嫌你搵得少,出手低

BBJOJO    發表於 19-1-15 20:17
lapz
|
人工高唔高係相對的, 睇下同邊個比. 你老豆咁講得, 好明顥係攞佢同你比
lojo11
|
人工有幾高就唔知,但走得好快下!唔洗幾個月又話轉ac manager
SabrinaR
|
咩部門既經理先.....
|
ms_maybb 發表於 19-1-15 16:24
最怕呢d父母,攞人尼比嫌你搵得少,出手低

佢唔講下佢自己個仔?家用都冇得比仲要迦倒貼層樓比個仔!女就比足幾十年家用唔在講,新年煙英宴萬幾蚊一圍、年年旅行,都係個女比先可以去食下睇下世界,雖然我老豆都有錢,但一餐好都唔捨得食,倒貼個仔嗰隻,個女比福佢享仲要比人數返轉頭,氣頂!
|
SabrinaR 發表於 19-1-15 16:48
咩部門既經理先.....

分行之嘛
lapz
|
回覆 20020116 的帖子

唉, 中國人, 做女一出世少梗D野就係咁, 無計
門常開
|
所以我幾時都話生女好過生仔 我比十個叻你
BBJOJO    發表於 19-1-15 20:18
shanwong2020
|
成日都隔離飯香
|
lapz 發表於 19-1-15 16:26
人工高唔高係相對的, 睇下同邊個比. 你老豆咁講得, 好明顥係攞佢同你比

講真,銀行經理比盡你廿萬一個月好未呀?我又唔信可以年年比幾十萬同父母歐遊!唔係話佢比唔起,但佢仲有兩個仔要養,正常人都要顧下自己啲細路啦。

人地去豪洗有好多原因,可能根本對父母自己有份出錢,又或者父母幫仔買咗樓,咁個仔又請返父母旅行又未定,又或者仔平日冇家用比,咁請父母去玩又唔出奇……

我唔係話人地咩,而係好唔開心自己父母咁唔知足,已經重男輕女冇對個女好,仲要好似要榨乾榨淨你咁,你唔及人做得多就你唔啱咁!

真係好鬱結!
JD930    發表於 19-1-16 09:28
Connielai
|
Hsbc人工高吾高我吾知,不過我朋友佢老婆去私家生仔,可以claim番公司保險就真係正。
|
lapz 發表於 19-1-15 16:26

比比比,我唔知人地人工啦,但我好肯定我啲資產多過人地,仲要一蚊都係自己搵,冇父幹,仲要供甩晒,有個咁嘅女唔值得自豪咩?佢唔同人比?!我老豆老母有時講啲嘢,難聽過粗口!
|
20020116 發表於 19-1-15 17:16
分行之嘛

不是太多
|
Connielai 發表於 19-1-15 17:28
Hsbc人工高吾高我吾知,不過我朋友佢老婆去私家生仔,可以claim番公司保險就真係正。 ...

超,好巴閉咩,17年前我生仔夠住法國醫院啦,仲頭等房添呀,十幾萬,一樣一蚊都唔駛比!
|
其實個重點唔係想討論人地人工,而係好嬲明明做女嚟講已經好孝順付出唔少,不被欣賞都唔只,仲要比人串!
belgiumchoco
|
20020116 發表於 19-1-15 17:15
佢唔講下佢自己個仔?家用都冇得比仲要迦倒貼層樓比個仔!女就比足幾十年家用唔在講,新年煙英宴萬幾蚊一 ...

點解唔咁答佢?佢咁唔客氣,你都唔洗就住佢啦
|
shanwong2020 發表於 19-1-15 17:20
成日都隔離飯香

講真,我認為我自問都唔算失禮啦,重點係細時冇咩栽培,住公屋讀村校架詐,我父母低成本付出,但有今日呢一切仲想點?點解佢地唔反省自己而係要踩低個女?佢個仔仲不堪入目呀,佢又唔踩?!
lapz
|
幾千年來都係重男輕女, 做人睇開D會開心D
bmuimami
|
20020116 發表於 19-1-15 17:35
其實個重點唔係想討論人地人工,而係好嬲明明做女嚟講已經好孝順付出唔少,不被欣賞都唔只,仲要比人串!
...

會唔會只係講吓咋?
佢同學可能又吹大啲啫
銀行分行經理以我所知冇廿萬咁多囉,一半都未必有