自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

20020116 發表於 19-1-15 17:24
講真,銀行經理比盡你廿萬一個月好未呀?我又唔信可以年年比幾十萬同父母歐遊!唔係話佢比唔起,但佢仲有 ...

做左自己本份就算

佢再講你發佢脾四唔睬佢一輪可能会好D

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

咁做好本分就算!

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

20020116 發表於 19-1-15 17:32
超,好巴閉咩,17年前我生仔夠住法國醫院啦,仲頭等房添呀,十幾萬,一樣一蚊都唔駛比!
...

恕我見識識少,公司包生仔我真係未聽過。除左Hsbc外,可否告訴我仲有邊間包生仔?吾該吾好講十幾年前,講近幾年邊間可包生仔?

公爵府

bmuimami 發表於 19-1-15 17:42
會唔會只係講吓咋?
佢同學可能又吹大啲啫
銀行分行經理以我所知冇廿萬咁多囉,一半都未必有

我梗係知有人吹大咗啦,我唔係話人地啲乜,我係嬲自己老豆啫

BBJOJO    發表於 19-1-15 20:23

水晶宮

20020116 發表於 19-1-15 17:39
講真,我認為我自問都唔算失禮啦,重點係細時冇咩栽培,住公屋讀村校架詐,我父母低成本付出,但有今日呢 ...

明顯重男輕女?

公爵府

Connielai 發表於 19-1-15 17:47
恕我見識識少,公司包生仔我真係未聽過。除左Hsbc外,可否告訴我仲有邊間包生仔?
...

Morgan Stanley Dean Witter

男爵府

回覆樓主:

吾好嬲。。。你叫父母都可以照吹

公爵府

Esther_531 發表於 19-1-15 17:48
吾好嬲。。。你叫父母都可以照吹

佢地唔會吹(其實亦唔需要吹),佢地只會睇低自己啲女!心傷!

BBJOJO    發表於 19-1-15 20:23

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

有些位要跑數的,搵得多唔出奇。

公爵府

恕我見識識少,公司包生仔我真係未聽過。除左Hsbc外,可否告訴我仲有邊間包生仔?吾該吾好講十幾年前,講 ...

我17年前生仔享用過,現在冇生仔,點知咁多update嘅資料?不過好多ibank都有呢啲福利架啦

侯爵府

親子王國15週年勳章

20020116 發表於 19-1-15 17:49

佢地唔會吹(其實亦唔需要吹),佢地只會睇低自己啲女!心 ...

其實你做啲咩, 做到幾叻都好, 你父母都只會踩你。你明知事實唔係咁, 不論係你父母無知聽人吹大左好, 定係佢地揾野黎講都好, 你係度嬲都唔會改變佢地

有啲野做足本份就算, 過到自己就可以, 有啲野做左自己會激氣就唔好做, 父母唔鍚你, 你就鍚自己多啲, 放多啲時間係自己頭家吧

伯爵府

恕我見識識少,公司包生仔我真係未聽過。除左Hsbc外,可否告訴我仲有邊間包生仔?吾該吾好講十幾年前,講 ...

好多喎,幾間FMCG 大行應該都包,我細女3歲,當時都係公司保險包

水晶宮

20020116 發表於 19-1-15 17:15
佢唔講下佢自己個仔?家用都冇得比仲要迦倒貼層樓比個仔!女就比足幾十年家用唔在講,新年煙英宴萬幾蚊一 ...

我老豆一樣, 女做幾多都係冇用。 所以而家我唔會做太多

伯爵府

20020116 發表於 19-1-15 17:48
Morgan Stanley Dean Witter

哦,係咪求其一個職員都包生仔?仲有無其他公司都係?等我可以告訴其他人吾係只得Hsbc咁好

子爵府

MommyPanel勳章

20020116 發表於 19-1-15 17:39
講真,我認為我自問都唔算失禮啦,重點係細時冇咩栽培,住公屋讀村校架詐,我父母低成本付出,但有今日呢 ...

我明你,我朋友仲慘過你,人工得萬幾蚊,仲要俾過萬蚊家用同雙糧,轉頭佢阿媽就拎左萬幾蚊幫個仔買衫,然後嫌我朋友人工低呢d父母真係好離譜⋯⋯你有條件ge,起碼可以同佢地吵大獲

BBJOJO    發表於 19-1-15 20:24

侯爵府

20020116 發表於 19-1-15 16:16
我老豆成日喺我面前講,佢同學個仔幾威搵好多錢,同埋佢父母去歐洲自由行,自己駕車喎,洗咗幾廿萬喎!

我 ...
隔離飯香,冇計。
正如朋友A羨慕朋友B收到隻兩卡鑽戒,但又唔諗下自己老公送咗架車俾佢。

公爵府

Connielai 發表於 19-1-15 17:56
哦,係咪求其一個職員都包生仔?仲有無其他公司都係?等我可以告訴其他人吾係只得Hsbc咁好
...

金融界嚟講,我唔認為H待遇特別好喎,不過待遇如何一件事,啲人搵工,你揀人時人揀你,有工offer都要去做架啦,有時都未必自己可以話到事

公爵府

ms_maybb 發表於 19-1-15 17:56
我明你,我朋友仲慘過你,人工得萬幾蚊,仲要俾過萬蚊家用同雙糧,轉頭佢阿媽就拎左萬幾蚊幫個仔買衫,然 ...

要吵大鑊我有條件架,不過點嬲都唔prefer咁做,我仲有個仔,怕有報應

BBJOJO    發表於 19-1-15 20:24

伯爵府

20020116 發表於 19-1-15 17:53
我17年前生仔享用過,現在冇生仔,點知咁多update嘅資料?不過好多ibank都有呢啲福利架啦
...

吾緊要,非常多謝你分享你的陳年舊事🙏

公爵府

nyfng 發表於 19-1-15 17:59
隔離飯香,冇計。
正如朋友A羨慕朋友B收到隻兩卡鑽戒,但又唔諗下自己老公送咗架車俾佢。
...

咪係!佢自己都有好多好嘢佢唔諗,重點係咩呀?重點係佢地低成本架,咁都唔知足,唔好講物質先,就講心啦,我肯特登返去陪飲茶都算係咁啦!成日比比比,人地仲要幫個仔湊兩個孫咁辛勞佢又唔講?!

BBJOJO    發表於 19-1-15 20:25

首頁
12345...9

尾頁

跳至