夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

kc_01k 發表於 19-1-15 20:58
試咗試管先,我朋友之前同你case一樣,試管後,生了一對龍鳳胎,你地咁後生,唔洗灰心喎。你連離婚呢步都 ...

多謝你 ,好真係好驚連試管都失敗真係唔知點面對佢

大宅

fishfish121 發表於 19-1-15 21:09
我都係多囊。用左4年終於有左。順其自然就得

恭喜你,希望我地都得

大宅

cablecabletv 發表於 19-1-15 21:09
你提到「你老公精子也有問題」,即使佢肯離婚,同第二個女人一齊,一樣未必生到bb㗎喎
...

係架,我將責任全部怪責自己身上,我驚自己拖累佢,所以我咪話自己都好傻,好矛盾.......

大宅

回覆樓主:

你試下唔好諗開咁多嘢,亦唔好諗到咁長遠。首先兩個人相愛已經好難,如果因為呢樣嘢就放棄婚姻係一啲都唔值得,而你老公就算最後肯放左你走,佢個心都會遺憾一世架。所以繼續好好相愛。我好明白呢種氣餒嘅心情,嘗試下用“無係預左,有係bonus“咁去享受個過程,有時可能就係咁中左,未發生嘅事唔好再諗咁多,諗得多個人會好負面架,加油呀!!! 緣份天注定,你同bb嘅緣份,你同老公嘅緣份都一樣,有就好好珍惜,唔好輕易放棄。加油!

大宅

babylover53 發表於 19-1-15 17:16
經過一輪檢查後,我們的身體狀況都是困難懷孕的,但未至於完全不育,我地已經接受緊不育治療,但過程好漫長 ...

試下睇中醫調理身體先,我們開頭比醫生叫我們領養小朋友,我傷心左好耐,但又唔信邪,睇中醫調理後再睇西醫做, 都唔得,跟住去左旅行散心,返香港後隔左兩個月就自然有左

大宅

sakurayan 發表於 19-1-15 22:34
試下睇中醫調理身體先,我們開頭比醫生叫我們領養小朋友,我傷心左好耐,但又唔信邪,睇中醫調理後再睇西 ...

聽到你地既故事,真係覺得見到一線曙光,我會盡量放鬆心情,多謝你

大宅

一嚿大番薯 發表於 19-1-15 22:23
你試下唔好諗開咁多嘢,亦唔好諗到咁長遠。首先兩個人相愛已經好難,如果因為呢樣嘢就放棄婚姻係一啲都唔值 ...

係啊,我同老公係中學同學,中學就拍拖,大家都係初戀,行到結婚,我真係好珍惜,我都唔希望因為BB而無左一段咁好既感情同關係

兩公婆一齊耐左,反而心裡面最深處既想法,唔敢俾對方知,我而家呢種想法,如果俾佢知,佢一定好傷心,我會盡量調節自己唔好再諗埋一邊

大宅

babylover53 發表於 19-1-15 22:44
係啊,我同老公係中學同學,中學就拍拖,大家都係初戀,行到結婚,我真係好珍惜,我都唔希望因為BB而無左 ...

加油我做人工生一對孖囡不要放棄

子爵府

anna59 發表於 19-1-15 18:26
依個年代有仔女未必快樂, 香港唔適合小朋友成長

非常同意

子爵府

回覆 babylover53 的帖子

你呢種情況我都經歷過,我自己仲要係問題大啲嗰個,我有多囊,曾經小產,做過刮宮,年紀我比你仲大好幾年,我先生精子完全無問題,我都覺得自己拖累咗佢,小產後年幾都無聲氣,最後都IVF,都係唔敢抱大期望,只一儘管一試,所以經濟許可就盡快開始,唔好等,得閒做吓運動,減壓又對多囊有改善,祝你早日好孕。
最後都想提提,毋忘初衷,你哋當初點解結婚,生兒育女係上天安排,你可以睇吓想生BB個版,好多人都有呢個問題,唔應該為咁就輕言離婚,可能我多事咗,不過因為咁就想離婚,我覺得唔係叫愛

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

緣分,不要太大壓力,順其自然仲容易有

我經期從來不準,雖然冇確診多囊,但病徵我中左9成,所以我覺得都似係有呢個問題,但我已生3個
記住,心境開朗有助懷孕,

伯爵府

BK Milk勳章

我到是IUI,IVF生了兩個,盡後悔。養小孩沒有想像中甜蜜,大了之情嘔血。我多年前有你這樣的想法,好彩第一次IUI就成功了。多年之後經濟好轉,有錢做IVF第二次成功。不要先想離不離開,先用錢IUI先,要平去台灣IVF都可以,時間不等人,我做IVF的時候2個月做一次

大宅

appledai 發表於 19-1-16 00:34
我到是IUI,IVF生了兩個,盡後悔。養小孩沒有想像中甜蜜,大了之情嘔血。我多年前有你這樣的想法,好彩第一 ...

明白的,我其實一次iui都未試過,正準備新年後做,只是擔心萬一失敗,要做ivf,再失敗的話,唔知點樣面對老公

伯爵府

BK Milk勳章

babylover53 發表於 19-1-16 09:00
明白的,我其實一次iui都未試過,正準備新年後做,只是擔心萬一失敗,要做ivf,再失敗的話,唔知點樣面對 ...

我當時想法好堅定,iui香港老公給錢不貴,ivf大不了深圳,多次我都還負擔得起。後來我們經濟好轉香港ivf.大不了一直做,幾萬不是問題。我朋友說,錢可以解決的問題就不是問題。

瑪瑙宮

babylover53 發表於 19-1-16 09:00
明白的,我其實一次iui都未試過,正準備新年後做,只是擔心萬一失敗,要做ivf,再失敗的話,唔知點樣面對 ...

唔好諗太多喇, 隨遇而安, 好似婚姻, 有無囝囡係緣份.

大宅

回覆 一嚿大番薯 的帖子

同意,愛可以戰勝一切,加油💪!

伯爵府

babylover53 發表於 19-1-15 19:06
我其實知自己條路要點行,應該要點做,但過程壓力好大,所以心情好差,純呻下,多謝你支持
...

不如你試下好似樓上講用中醫調理,加上兩夫妻一齊去做運動,加強體能改善體質,同時可以減輕壓力,即使去到最後都未能如願,但過程兩個人互相扶持,可以產生更多感情,唔好為咁生唔生到小朋友而放棄己心愛嘅人,我相信你先生亦唔會同意。

公爵府

經過一輪檢查後,我們的身體狀況都是困難懷孕的,但未至於完全不育,我地已經接受緊不育治療,但過程好漫長 ...

冇咁諗先,做完試管話唔埋就得咗lie,冇咁快就打定輸數,心情放鬆啲,話唔埋就中咗,祝你好孕!!

珍珠宮

係好傻。 我自己都試過有同樣的念頭(我連試管都做埋但失敗)。 但老公同我講真係好想要咪收養一個囉,孤兒又可以有屋企,我地又可以做父母,叫我唔好亂諗野。 之後我諗通左D,半放棄時反而bingo。有時情緒同壓力都會有影響的。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

其他我都唔反對
離婚個啲我都明白
只係你只係做咗1年,你們又只是30出頭
我覺得諗呢啲最壞打算
係太早
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

首頁

尾頁

跳至