夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

pinki8888 發表於 19-1-19 00:08
身同感受,我年紀同你差唔多,之前又系因為生唔到bb,好想同老公離婚,好自責,不過你唔好放棄呀,總有一日可以 ...

多謝你意見,我本身多囊,排卵問題,如果我未試過食排卵藥同iui就直接做ivf,我老公接受唔到,佢覺得搞到太嚴重

我自己就無乜所謂,只要可以中,咩方法我都會用

所以暫時只準備新年後做第一次iui,試左都唔得,老公就會肯俾我做ivf

別墅

babylover53 發表於 19-1-19 00:36
多謝你意見,我本身多囊,排卵問題,如果我未試過食排卵藥同iui就直接做ivf,我老公接受唔到,佢覺得搞到 ...

我老公之前都覺得做ivf好嚴重,覺得唔需要,
但佢陪我去過3間ivf醫生到,見到間間都坐到爆晒人,仲有好多港人,佢開始覺得呢樣野原來好普遍,
同好多人面對緊呢d問題,樓主,你加油呀

水晶宮

babylover53 發表於 19-1-15 17:16
經過一輪檢查後,我們的身體狀況都是困難懷孕的,但未至於完全不育,我地已經接受緊不育治療,但過程好漫長 ...

咪攬曬上身啦,你老公都有問題,比佢搵過個都未必生到,如果你老公真心愛你,根本不在乎生唔生到,好多嘢都係天主定,你睇下發哥發嫂,生活由你創㗎啫!

侯爵府

babylover53 發表於 19-1-15 17:16
經過一輪檢查後,我們的身體狀況都是困難懷孕的,但未至於完全不育,我地已經接受緊不育治療,但過程好漫長 ...

唉…快d ivf 浪費時間

男爵府

babylover53 發表於 19-1-15 17:15
我同老公已婚六年,我31,老公32,早年經濟條件不好,一直未打算生BB,到左今年準備生小朋友,檢查後發覺我 ...

中醫 西醫 iui ivf 咩方法都好,成功與否,盡左力就無遺憾,我係咁諗
如果明知雙方都有問題,盡早ivf啦,35後成功機會大幅下跌,我慶幸自己30前發現問題,立即開始ivf,越遲開始有機會需要越多錢同時間,有啲嘢唔到佢傳統 ,生育治療路很長,放鬆心情好緊要,要加油呀

子爵府

babylover53 發表於 19-1-15 17:15
我同老公已婚六年,我31,老公32,早年經濟條件不好,一直未打算生BB,到左今年準備生小朋友,檢查後發覺我 ...

其實唔駛咁灰,我有好幾對朋友都有類似問題,有兩對更加係不育。天下之大總有方法,當中朋友搵到個中醫幫手,依家生咗兩個又介紹埋另一對朋友生咗一個。雖然我自己無意欲生小朋友,但見佢哋依家終於得償所願,都為佢哋開心

別墅

回覆樓主:

10個有9個都有少少婦科問題,調理好就無問題,最緊要唔好有壓力,壓力先係主要原因
加油

大宅

babylover53 發表於 19-1-19 00:36
多謝你意見,我本身多囊,排卵問題,如果我未試過食排卵藥同iui就直接做ivf,我老公接受唔到,佢覺得搞到 ...

你乜都未試就話放棄,兩公婆應該一齊努力,唔好再逃避啦,你去想生bb個版睇下,大把人同你一樣,大家都好努力,精子差可以 skip iui,直接 ivf ,越早開始越快成功,時間不等人

子爵府

anna59 發表於 19-1-15 18:26
依個年代有仔女未必快樂, 香港唔適合小朋友成長

同意!冇小朋友未必吾好

民房

有冇了解過先生點解咁想要有小朋友? 會唔會係想同你建立家庭有自己嘅小朋友?係佢happy family嘅定義內有小朋友才算圓滿?

明白這條路感覺很漫長,過程壓力很大,每個月的失望實在叫人沮喪。每個月送上bad news感覺很不好受。

生育問題是你同先生一齊面對的困難。你們是戰友,過程漫長,需互相的鼓勵同支持才能撐下去。

所謂放生老公,實在是逃走。沒有你的family對他來說算是happy family嗎?如果老公因為生育事情放生你,你會開心嗎?

IUI, IVF 只係方法。最重要夫妻一條心去作戰。

首頁

尾頁

跳至