1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

事緣我地媽媽谷約左幾個要好既去一個媽媽屋企打邊邊, 但前一日有個媽媽同我地講佢個女突然發燒, 佢話如果第2朝退左燒既咁就照黎打邊邊喇~
但我地已經好緊張, 叫佢不如同個女喺屋企休息下先, 下次再約啦~ 但嗰個媽媽就發哂脾氣又話退左燒就照黎! 但小朋友發燒都要起碼留喺屋企休息喇, 對嗎?
點知到第二日佢個女真係退左燒, 佢就照帶個女黎打邊邊, 一黎到我地見佢個女又流哂兩行綠色鼻涕, 又係咁對住我地d仔打乞嚏, 又咳... 但嗰個媽媽解釋話佢只係氣管敏感, 吾會傳染其他人wo...
但我地睇佢個女既徵狀似係感冒多d囉...
跟住我地幾個都好驚自己d仔會俾佢個女傳染, 已經不停噴AQ水...

大宅

仲未講完... 有個媽媽個仔突然飲左嗰個病左既女既水樽wo, 嗰刻已經心知不妙~ 到第2日, 嗰個媽媽既仔真係發燒病左, 咁我地就同番嗰個媽媽講啦... 但佢係都話佢個女氣管敏感, 吾會傳染人!但小朋友發得燒, 又流哂綠色鼻涕好明顯係有菌先會發燒, 點解可以咁肯定佢個女吾會傳染人? 而嗰個媽媽仲怪番我地怪錯佢添!
點解可以有d咁自私既人? 明知佢個女病梗都仲要帶佢黎同我地d小朋友玩? 仲要堅稱佢個女吾會傳染人? 而家d菌咁犀利, 點會吾傳染人?
之後我地再同佢講番因為佢個女, 所以搞到另一個小朋友又病, 佢就話番我地吾應該同佢講番, 如果吾係就好難做到朋友! 但我地都係出於好心, 想話佢知佢個女係感冒姐... 叫佢要帶佢去睇醫生! 但佢都仲係覺得佢個女係熱氣所以先流鼻涕同咳wo, 我真係未聽過囉... 之後因為嗰個媽媽嬲我地咁樣話佢, 所以我地就反左面喇~
點解d人既思想咁古怪既? 做人父母梗係會擔心自己個小朋友會病㗎啦... 喺街見到有人咳同打乞嚏我都會帶我個仔彈開, 個小朋友發燒病左我地父母真係好辛苦, 完全無教好瞓, 點解明知個女流哂鼻涕都仲要帶佢出行傳播病菌咁無公德心?!

珍珠宮

對亞,唔舒服就最好留屋企,而且去人多和地方對佢自己都唔好,其實最好就改期

大宅

乜熱氣會咳同流鼻涕嘅咩

複式洋房

tammylo88 發表於 19-1-15 17:16
事緣我地媽媽谷約左幾個要好既去一個媽媽屋企打邊邊, 但前一日有個媽媽同我地講佢個女突然發燒, 佢話如果第 ...

如果係我知道有帶箘者來,我會自己唔嚟,避咗佢!佢咁無衛生意識對其他人好危險!

大宅

MrsPerthLiu 發表於 19-1-15 18:11
乜熱氣會咳同流鼻涕嘅咩

呢個我都同嗰個媽媽拗左好耐! 佢真係勁硬頸, 完全一d common sense都無! 流綠色鼻涕就其實已經係有菌@,@

大宅

belle123 發表於 19-1-15 18:28
如果係我知道有帶箘者來,我會自己唔嚟,避咗佢!佢咁無衛生意識對其他人好危險!
...

嗰個媽媽好cheap嫁... 佢黎之前講大話, 講話佢個女已經退哂燒好番, 當佢地黎到我地先知原來佢個女流緊鼻涕~ ><

大宅

tammylo88 發表於 19-1-15 19:49
嗰個媽媽好cheap嫁... 佢黎之前講大話, 講話佢個女已經退哂燒好番, 當佢地黎到我地先知原來佢個女流緊鼻涕 ...

早d同佢絕交冇來往仲好

珍珠宮

回覆樓主

呢d人無衛生意識、無公德心、自私、橫不講理
唔洗多講.....絕交....

我都遇過.....
奶奶細妹個孫病緊,大人話小朋友病緊呢樣唔食得,嗰樣唔食得
又話屋企成家人輪流病,嫲嫲仲病緊嚟唔到
但佢地其他人就照去生日會散播病菌/病毒

跟住第二日我女就發燒
堅嬲!
但又唔可以開當聲話佢地!

大宅

秋天與楓葉 發表於 19-1-15 20:21
呢d人無衛生意識、無公德心、自私、橫不講理
唔洗多講.....絕交....

係呀... 嗰刻又吾敢直接趕佢走~
同埋小朋友病左其實我地都好辛苦...
所以我都係同嗰個媽媽絕左交! 但你嗰個係有親戚關係, 又真係好難話嬲佢~ ><

大宅

回覆樓主

而家反左面仲好... 退左燒都唔等於即刻好返哂啦,玩真係重要過休息咩?係都要周圍散播細菌先安落,見到呢啲家長真係堅嬲,你小朋友touch wood 無中招丫嘛?

大宅

shinyiu 發表於 19-1-15 22:22
而家反左面仲好... 退左燒都唔等於即刻好返哂啦,玩真係重要過休息咩?係都要周圍散播細菌先安落,見到呢啲 ...

好在我小朋友抵抗力好無中招咋...
作為家長連最基本既常識都無, 真係吾知佢點教個女

大宅

而家非常時期,我已經推哂所有太多小朋友既聚會
2-3個小朋友都ok.....太多我自動投降唔會出席

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我上playgroup 都周不時見到。。。
我自己就會因為bb唔舒服而唔返。一來我怕傳染比其他人,但我更怕的是bb生病中,如果硬帶佢出去,中埋其他細菌仲大獲 所以我寧願蝕比playgroup 都唔想再多幾次機會去探醫生。。。。

洋房

醫生話退燒後兩日傳染性係最高...所以退燒後要休息兩日先好返學...
其實真係要有D公德心...

子爵府

呢種媽媽大有人在,我近排知道有個媽媽,自己小朋友中咗甲型,醫生開咗一星期病假俾佢小朋友,其實就係想佢放病假休息,隔離自己,唔好傳染人,但係個媽媽俾佢食咗特敏福兩三日,見佢龍精虎猛,就俾佢返返學

毫無公德可言

男爵府

我經歷過一模一樣事情。
又係媽媽谷約左個活動,佢個小朋友病左,又係話退左燒就嚟!
我地個活動係玩水,又話唔會比佢個小朋友落水,純粹想黎聚下,最後當然乜都做齊啦。
我嗰日人釘人咁唔比我個小朋友痴埋佢度!
我心諗有無咁鐘意去聚呀?有病就休息啦!
好怕呢d唔識趣嘅人!

複式洋房

tammylo88 發表於 19-1-15 17:35
仲未講完... 有個媽媽個仔突然飲左嗰個病左既女既水樽wo, 嗰刻已經心知不妙~ 到第2日, 嗰個媽媽既仔真係發 ...

呢啲好明顯係怪獸家長囉

大宅

tammylo88 發表於 19-1-15 17:35
仲未講完... 有個媽媽個仔突然飲左嗰個病左既女既水樽wo, 嗰刻已經心知不妙~ 到第2日, 嗰個媽媽既仔真係發 ...

一直以為唔舒服留係屋企休息係common sense,但原來唔係,周圍都係呢啲不負責任既父母,反左面仲好,好過係親戚朋友,出聲話又唔知點咁,黎緊新年,各位要小心自保呀!

首頁

尾頁

跳至