自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

話說我親人住政府老人院,好間中我會幫下手做義工,都係活動時佈置下,陪下老人家,有段短時間每星期去一次幫手陪老人家畫畫做手工。有次有姑娘問我可唔可以陪某個老人家去睇醫生,個老人家有陪診員一對一跟去,我見放大假,小朋友又返哂學既時間,就答應了。

當日有一個陪診員,都係間院舍請既,陪診員負聽院舍姑娘了解老人家健康情況,覆診時講比醫生聽,返去再話返比D姑娘聽。來回都有院車接送,入職前會有姑娘教點推輪椅、陪診技巧等,原來唔太需要體力。陪診過程大部分係陪伴等候。

收入$50/小時。聽陪診員講,每星期報下一個星期既覆診科目,通常做2-3個上午,佢有小朋友湊,只接8:30-2PM之間既覆診,每日賺$150-$200不等。當兼職差不多,最緊要彈性大,唔得閒果日或果幾日就唔接JOBS,有D勤力起上黎,急症都照接,一去就6-7個鐘。如果我退休後仲有氣有力,呢類兼職工種都OK。

上網搵到D陪診員工,大家可以參考下。

荃灣

職位:陪診員

職責:接送服務使用者覆診或外出, 協助取藥等有關就診工作, 包括匯報長者覆診後事宜, 預約下次覆診等

資歷:小六程度; 1年經驗; 良好粵語; 一般英語; 懂讀寫中文; 略懂讀寫英文; 懂得推輪椅,工作謹慎,持有起居照顧或陪診員證書優先

待遇:每小時$50.00 - $70.00, 上午8時至下午9時或下午9時至上午8時, 每週工作1天至3天,輪班,輪休

申請須知:求職者可致電35202133與紫雲間雋逸護養院暨長者日間護理單位陳小姐 (行政部) 聯絡。

屯門

公司/機構 : 東華三院戴東培護理安老院

工作內容 : 協助院友各項專科覆診,協助取藥,買籌/取籌事宜,帶夜診(一年合約,每年續約) (郵寄: 屯門青善街32號東華三院戴東培社會服務大樓14)

要求學歷 : 小六程度; 良好粵語; 懂讀寫中文 有在職培訓

上班時間 : 每小時$50.00, 有醫療保險, 上午8時至下午6, 每週工作2天至5, 每天工作 3 - 5 小時

申請須知:求職者可傳真(24578916)/郵寄履歷表給東華三院戴東培護理安老院。如要索取收集個人資料聲明, 請與文女士(Fax)聯絡。

以下網頁Search陪診員,各區都有。

勞工署

https://www1.jobs.gov.hk/1/0/WebForm/jobseeker/jobsearch/quickview.aspx?SearchFor=simple

https://hk.jooble.org/%E6%8B%9B%E8%81%98-%E9%99%AA%E8%A8%BA

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mama01 發表於 19-1-15 18:51
話說我親人住政府老人院,好間中我會幫下手做義工,都係活動時佈置下,陪下老人家,有段短時間每星期去一次 ...

肯定可以準時放工?如一個老友記臨放工先call 車入急症室,又唔知排到幾時又點計

公爵府

回覆樓主:

其實比拎綜援既人去做呢類工作都好,去老人院幫忙清潔,煮食,餵食飯之類,識字果d可以做陪診,特別單親,小朋友已讀書果d,安排佢哋做下野,唔好飬懶人。

呢d兼職其實真係幾好,醫院好多老人家自己覆診,去邊間房都未必清楚,拎藥去邊層都唔識,再約期又唔識,有人幫手真係好好多
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

侯爵府

pomanlife 發表於 19-1-15 18:54
肯定可以準時放工?如一個老友記臨放工先call 車入急症室,又唔知排到幾時又點計
...

我都有問過,話會安排另一個陪診員接手或間院既職員去接手,不過勁小有咁既情況。去得覆診既都係健康穩定,佢話一係接d好輕可既工作,例如陪老人家抽血,抽完唔使一小時,但有最底消費個半鐘,點都賺到$150。

男爵府

shop_baby 發表於 19-1-15 18:57
其實比拎綜援既人去做呢類工作都好,去老人院幫忙清潔,煮食,餵食飯之類,識字果d可以做陪診,特別單親, ...

提議得好,政府應該安排d工作量比綜援人士,唔好做大食懶,唔記得好似韓國定係邊緊攞政府救濟金嘅人士係每日有d社會工作比佢哋去做嘅。

公爵府

晴雯 發表於 19-1-15 19:15
提議得好,政府應該安排d工作量比綜援人士,唔好做大食懶,唔記得好似韓國定係邊緊攞政府救濟金嘅人士係每 ...

係囉,好多單親綜援,其實小朋友返學,已經可以去做野,而家老人院,育嬰院都好缺乏,又缺人手,如果政府可以每區都有安排,咁樣可以解決好多問題,有人幫忙湊小朋友,就可以增加生育率

公爵府

mama01 發表於 19-1-15 19:03
我都有問過,話會安排另一個陪診員接手或間院既職員去接手,不過勁小有咁既情況。去得覆診既都係健康穩定 ...

其實真係幾好,但唔係區區都有

象牙宮

朋友好有愛心,試過試做義工,果次佢陪左7個鐘,
有時未必就到岩時間。

男爵府

唔好諗得咁完美,去一轉陪診係陪覆診你就預到時間,送院就未必,唔一定有另一個陪診嚟接手架。陪完覆診等攞藥,攞完藥又要等院車,同一日有幾個覆診,你都要等齊人先開車送返你返院社架。

侯爵府

晴雯 發表於 19-1-15 19:15
提議得好,政府應該安排d工作量比綜援人士,唔好做大食懶,唔記得好似韓國定係邊緊攞政府救濟金嘅人士係每 ...

老實我係陪診員用家,我唔得閒陪親人覆診,都係院舍搵陪診員帶(其實院費包埋),如果陪診員唔係真心想服務老人家,係被迫安排做呢類服務,我諗我唔太想,定係我諗多左?

子爵府

熱血金章

多謝樓主,你心地好好,自己做義工,機緣巧合有姨d pt機會,都上來分享。其實真係好多ftm有學識或體力,但湊小朋友返學放學時間已困死冇得返工。姨個機會好好,幫到老人家,又賺小小外快。

雖則每間院舍安排唔同,但呢一個都係個好好機會分享有須既ftm去嘗試。

我見到上面其他人回覆都幾shock,難怪好多人話bk變質了。而且也小了有質素既jm留言,開post。

子爵府

熱血金章

好奇怪啲人,工都未見就已經咁多否定,其實我覺得可以同院舍了解,溝通。雙方各取所需,都會找到個方法吧。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

鍾太2009 發表於 19-1-15 20:08
多謝樓主,你心地好好,自己做義工,機緣巧合有姨d pt機會,都上來分享。其實真係好多ftm有學識或體力,但 ...

最好咩都唔洗做,或者定時定候響屋企附近坐下有錢收

樓下做看更part time 最適合,如有!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

時間幾好喎,可以考慮吓
我要記得幸福......

侯爵府

鍾太2009 發表於 19-1-15 20:08
多謝樓主,你心地好好,自己做義工,機緣巧合有姨d pt機會,都上來分享。其實真係好多ftm有學識或體力,但 ...

多謝你既回應呀。做義工能夠見識我工作以外既野,好大體會&得著,其實我唔係成日都做義工,可能有jm覺得我知少少扮代表開post都唔定,我只做義工,並唔係受薪,可能內裡既困難我唔會知,歡迎做緊既指教&討論,令 FTM可以更全面了解下呢類工作係咪適合自己。

P.S.做義工陪老人家覆診當日,個陪診員係FTM ,佢做左兼職診員有5年架喇。佢話最大得著係識哂醫院唔同既部門,又識點同醫生開口爭取要既轉介或治療(當然姑娘會教)

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我自己都是ftm,但都不能陪我爸覆診,因我搭車去老人院都1小時。我哋都請陪診,我爸覆診後會請陪診食午餐添。仲有陪診一定要細心同識同老人相處,最好識氹佢哋,對老伯就講啲嘢誇奬下佢。我自問對老人好無耐性

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mama01 發表於 19-1-15 19:03
我都有問過,話會安排另一個陪診員接手或間院既職員去接手,不過勁小有咁既情況。去得覆診既都係健康穩定 ...

容唔容易考牌架?

侯爵府

pomanlife 發表於 19-1-15 21:20
容唔容易考牌架?

無牌考嗰喎,以我家人間院舍做例子,入職有訓練,頭幾次有人帶,好似陪家人覆診咁,我當日做義工,跟住個資深陪診員,去覆診個部門登記,等見醫生,睇醫生&拎藥。
不過要有記性記得姑娘交帶同醫生講既野。

侯爵府

2018復活節勳章

mama01 發表於 19-1-15 20:20
多謝你既回應呀。做義工能夠見識我工作以外既野,好大體會&得著,其實我唔係成日都做義工,可能有jm覺得我 ...

樓主你真係好心地。自己知道有啲好路數,會上嚟公開分享比大家。講真,有啲所謂嘅朋友,就算明知道你一直搵緊pt,佢有好路數,都唔會問下你有冇興趣,爆料比你知㗎。
你真係好好心地。
睇完你講,呢份工真係唔錯。真係可以考慮。
你幫到好多人。你唔講我都唔知,呢個工種原來唔係我想像中咁難囉

侯爵府

唔係你想像中咁好做

我見過d老人家都好麻煩下

首頁

尾頁

跳至