自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

mama01 發表於 19-1-15 23:23
小朋友大d返哂學、有幾粒鐘其實唔知可以做得咩工種,我都係做完義工先醒起其實陪診員都可能適合。我聽過有 ...

其實暫時因太多興趣,都冇咩時間返工
遲d可能會搵下pt

伯爵府

回覆樓主:

都幾好吖!可趁子女返晒學有啲收入,又可陪吓啲公公婆婆。不過你去開嗰間老人院係做義工,如果轉做pt要收人錢會唔會唔係幾好?定係揾另一間院做?

侯爵府

tang0809 發表於 19-1-16 07:26
都幾好吖!可趁子女返晒學有啲收入,又可陪吓啲公公婆婆。不過你去開嗰間老人院係做義工,如果轉做pt要收人 ...

我家人係到住,我唔能夠入職(我本身有正職),機關講明避免有利益衝突,只能夠做下義工,小朋友功課開始多,我都同院舍講,暫時未必能當義工了,親人既覆診搵陪診帶去。

侯爵府

brindlewin 發表於 19-1-16 06:57
我尋日都陪長者去覆診。見到一對阿婆阿公,阿公明顯身力不支要坐輪椅,阿婆則自己都要用柺杖撐住行得非常 ...

我只係做左一日陪診義工,都覺得老左要係間醫院到登記,量血壓磅重,人又多,聽擴播再搵相關房號見醫生,再之後去搵藥房拎藥,真心覺得唔易處理。

男爵府

樓主真係好好心地

珍珠宮

shop_baby 發表於 19-1-15 19:33
係囉,好多單親綜援,其實小朋友返學,已經可以去做野,而家老人院,育嬰院都好缺乏,又缺人手,如果政府 ...

我唔建議搵攞綜援既人做囉,攞得綜援既我相信個人格都有d 問題,一陣 虐待老人家小朋友點算。

侯爵府

hwy616 發表於 19-1-15 19:51
唔好諗得咁完美,去一轉陪診係陪覆診你就預到時間,送院就未必,唔一定有另一個陪診嚟接手架。陪完覆診等攞 ...

多謝你回應&講個實際情況。以我所聽到,院車得一架,服務200多個老人家。嗰日做陪診義工同車都有3個老人家,大家覆診時間差半小時至一小時,覆完診都要等多陣夾埋先車返院舍,好認為正常呀。如果我老公車,我地都要等佢去拎車喇。

至於接手,個陪診員係咁講,我咪聽,佢話佢唔接急症,以免過時湊唔到小朋友放學,又麻煩姑娘搵人接手。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

bosch 發表於 19-1-16 03:28
唔應該由政府安排, 佢地被迫做實唔會有耐性, 同時唔應該仲要政府去照顧佢地...

有d 國家要d 人自己去搵工 ...

有綜援者是hea 住見工,甚至叫雇主唔好請自己。純為打發福利署要求而去見工。

侯爵府

ckat 發表於 19-1-15 22:42
唔係你想像中咁好做

我見過d老人家都好麻煩下

咁就梗有,除非份工對「死物」。我份正職係對人,係成年人,麻煩既係「人」,而唔係「老人」,我做義工時遇過活動時有伯伯好勞嘈,投訴生日會嘈&多人,之後發現因爲仔女忙小左黎,佢借題發揮「麻煩」,伯伯對我地義工相對客氣,陪佢傾下講下,佢好快就唔再嘈。其實佢都係想有人陪下。老人家有機會病痛多,唔舒服多野講左d。多了解就少d誤解。

琥珀宮

jodyfan 發表於 19-1-16 08:30
有綜援者是hea 住見工,甚至叫雇主唔好請自己。純為打發福利署要求而去見工。
...

見過男嘅30歲都冇,冇病冇痛,一家四口,住公屋,女嘅湊仔女,男嘅話搵唔到野做就可以攞綜援,再出去做少少出現金嘅工,真係冇野好講……

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

唔會想經常出入醫院,唔鐘意等時間 (自己覆診都等到想死),陪老人家可以,但唔會用呢個途徑或打呢份工

珍珠宮

mama01 發表於 19-1-16 07:33
我只係做左一日陪診義工,都覺得老左要係間醫院到登記,量血壓磅重,人又多,聽擴播再搵相關房號見醫生, ...

有些安排看似合理,但用上來唔合理。
好似昨天我地坐大堂,3面有2X個診室,叫病人入邊間房喇叭聲此起彼落,門口電子版又高,我地隔離幾個老人有聾有彎背又行動慢,真似上戰塲。

侯爵府

侯爵府

3Qlove 發表於 19-1-16 09:22
唔會想經常出入醫院,唔鐘意等時間 (自己覆診都等到想死),陪老人家可以,但唔會用呢個途徑或打呢份工
...

人人興趣&接受能力都唔同,當知多個搵工途徑無壞。我有時諗自己老左,仔女唔得閒,我又唔like有工人在家,覆診請個陪診員帶我去,幫手拎下野,搵下路&幫手買個面包比我都好。

珍珠宮

依份工有無得淨係做學校假期?
我姨媽做學校小食部的職員,時薪,學校放假佢就無工開,手停口停

男爵府

我朋友媽咪都係做依D
佢傷殘不過勁有愛心又肯幫人
因為表現良好依家係院舍做全職陪診員
真係岩哂佢性格
依D工真係有心做
人人都可以做到

侯爵府

Angel_Rose 發表於 19-1-16 09:39
依份工有無得淨係做學校假期?
我姨媽做學校小食部的職員,時薪,學校放假佢就無工開,手停口停 ...

咁呢樣我唔太清楚,見工問下先會知,睇廣告&我所知份工係兼職,有彈性,都有機會可以一段時間做下又停下,又再做返。

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

謝謝樓主介紹,我也很喜歡做老人義工,同佢哋傾計好開心,但係因為湊小朋友嘅關係所以冇做囉,呢啲工種又幾好喎,小朋友返學我就可以一個星期抽一日去陪老人家睇醫生

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

shop_baby 發表於 19-1-15 18:57
其實比拎綜援既人去做呢類工作都好,去老人院幫忙清潔,煮食,餵食飯之類,識字果d可以做陪診,特別單親, ...

拎綜援戶行重自如人士點會做

珍珠宮

mama01 發表於 19-1-16 10:17
咁呢樣我唔太清楚,見工問下先會知,睇廣告&我所知份工係兼職,有彈性,都有機會可以一段時間做下又停下, ...
謝謝你,咁我都鼓勵姨媽試下先~

首頁

尾頁

跳至