自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mama01 發表於 19-1-15 21:28
無牌考嗰喎,以我家人間院舍做例子,入職有訓練,頭幾次有人帶,好似陪家人覆診咁,我當日做義工,跟住個 ...

我見招聘啟示有一項是:持陪診員證書/急救證書優先。

請問陪診要證書? 你知詳情嗎?謝謝

琥珀宮

mama01 發表於 19-1-15 18:51
話說我親人住政府老人院,好間中我會幫下手做義工,都係活動時佈置下,陪下老人家,有段短時間每星期去一次 ...

多謝你嘅分享,其他ftm搵義工做都困難,更何況搵工,可能遲d會試下,謝謝你

侯爵府

貓頭雀 發表於 19-1-15 23:04

我見招聘啟示有一項是:持陪診員證書/急救證書優先。

可能間間唔同,我親人既政府老人院舍係無需要任何經驗,有心做老人服務就得。招聘無寫有證書就即係唔使。

陪診員講過佢面試完就搵半日上堂,姑姑教佢推輪椅呀,覆診程序之類,跟住有人帶幾次去醫院覆診,一d都唔難。

侯爵府

mandy952 發表於 19-1-15 23:16
多謝你嘅分享,其他ftm搵義工做都困難,更何況搵工,可能遲d會試下,謝謝你
...

小朋友大d返哂學、有幾粒鐘其實唔知可以做得咩工種,我都係做完義工先醒起其實陪診員都可能適合。我聽過有陪診員只接一、三&五上午陪診工作,星期二及四係留在家執屋,聽落彈性幾大呀。

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

油麥麥 發表於 19-1-15 23:25
唔好講到陪診員咁易做,萬一長者去唔切洗手間,或者需要換片,不單止愛心同耐性的,亦屬厭惡性工作 ...

你講得啱,我記得我有問如果老人家要去廁所點算,院舍話去覆診既老人家都會著尿片,抽血或簡單覆診好快返,返院就比職員換尿片。
你講出呢樣都係好,等考慮做呢類工作既jm知下。

大宅

回覆樓主:

我有興趣喎,可以彈性時間?

禁止訪問

侯爵府

flipper2000 發表於 19-1-15 23:39
我有興趣喎,可以彈性時間?

有興趣可以上勞工處link (我已post link)輸入「陪診員」搵下你果區有無機構請人,打去面試了解下。

侯爵府

油麥麥 發表於 19-1-15 23:40
要認真考慮,如果長者係男性,可以做到幫陌生男人上洗手間/換片?好多人幫自己爸爸抹身沖涼都尷尬!陪診員 ...

無錯,做老人家服務的確唔簡單。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

晴雯 發表於 19-1-15 19:15
提議得好,政府應該安排d工作量比綜援人士,唔好做大食懶,唔記得好似韓國定係邊緊攞政府救濟金嘅人士係每 ...

唔應該由政府安排, 佢地被迫做實唔會有耐性, 同時唔應該仲要政府去照顧佢地...

有d 國家要d 人自己去搵工, 之後要報數或show 證明, 冇搵工就唔再批綜援, 呢d 方法幾好.

大宅

bosch 發表於 19-1-16 03:28
唔應該由政府安排, 佢地被迫做實唔會有耐性, 同時唔應該仲要政府去照顧佢地...

有d 國家要d 人自己去搵工 ...

也不是這麼容易的,佢地可以亂咁send ,見工時態度好惡劣,令你請吾落,甚至返一至二天工 做頂心衫,令你不得不炒。

佢無心做可以點,再者現時許多係最援助又做出現金既工

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

一去不回 發表於 19-1-16 04:04
也不是這麼容易的,佢地可以亂咁send ,見工時態度好惡劣,令你請吾落,甚至返一至二天工 做頂心衫,令你 ...

咁又係, 好多人識玩漏洞, 有心去呃總有人咁做所以果d 地方既綜援係有年期, 唔會無了期咁俾, 不過到時 d 人又有其他方法去呃綜援. 但至少政府唔會仲撥資源去照顧呢班廢人.

大宅

bosch 發表於 19-1-16 04:19
咁又係, 好多人識玩漏洞, 有心去呃總有人咁做所以果d 地方既綜援係有年期, 唔會無了期咁俾, 不過到時 d ...

嘩,仲咩你仲未訓

珍珠宮

mama01 發表於 19-1-15 23:18
可能間間唔同,我親人既政府老人院舍係無需要任何經驗,有心做老人服務就得。招聘無寫有證書就即係唔使。
...

謝謝你 我一直想試下做呢啲工作呢!
多謝你的資料。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

公爵府

mama01 發表於 19-1-15 18:51
話說我親人住政府老人院,好間中我會幫下手做義工,都係活動時佈置下,陪下老人家,有段短時間每星期去一次 ...

thanks

珍珠宮

鍾太2009 發表於 19-1-15 20:10
好奇怪啲人,工都未見就已經咁多否定,其實我覺得可以同院舍了解,溝通。雙方各取所需,都會找到個方法吧。 ...

我尋日都陪長者去覆診。見到一對阿婆阿公,阿公明顯身力不支要坐輪椅,阿婆則自己都要用柺杖撐住行得非常慢,連醫院人都問佢倆個點嚟,佢地真係需要人協助。冇人問佢地點解一到就有得即入去睇,又揾人嚟幫推阿公去藥房.....

我想講我見好老人院陪覆診多係盡book每個session早期,例如9點期冇咩可能拖到12點都未完成。而且陪診都冇咩可能5個鐘內走兩轉。

其實呢類短工不少,但社會風氣+B K滙聚問題,真係存在“職能歧視”,成日一開口就想高薪油水位,再唔係就“想”祖蔭,一講實際工作就見畏首畏尾的計較,咁心態俾個高職也難駕馭。

珍珠宮

bosch 發表於 19-1-16 04:19
咁又係, 好多人識玩漏洞, 有心去呃總有人咁做所以果d 地方既綜援係有年期, 唔會無了期咁俾, 不過到時 d ...

我支持攞得社會資源的四肢健全適齡工作者(18~65)就應該做返一定時限性質達標的社會義工,起碼keep住“做工”能力。

珍珠宮

mama01 發表於 19-1-15 19:54
老實我係陪診員用家,我唔得閒陪親人覆診,都係院舍搵陪診員帶(其實院費包埋),如果陪診員唔係真心想服 ...

你都有道理!
如果老人想飲D水或想去厠所,陪診員(綜援人士)可能會愛理不理

首頁

尾頁

跳至