自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

lovebaby2013 發表於 19-1-15 19:51
現在有兩間幼稚園收左我小朋友,兩間都係學卷幼稚園。婆婆主要負責接送,我要輪班,唔係經常可以接送,所以 ...

保良局,行來有質素,有師資保證

大宅

mandy952 發表於 19-1-15 22:59
保良局,行來有質素,有師資保證

就算多內地人都ok?

琥珀宮

lovebaby2013 發表於 19-1-15 22:59
就算多內地人都ok?

幼稚園有咩人一齊讀根本唔關事,唔好比羊群心理影響。
同咩人讀書起碼去到中學先關事,因怕學壞,所以個個都想仔女讀b1中學係有原因。
而且交通好重要,咁細個唔使搭車係最好,仲有婆婆又唔使辛苦,細路放學又可以快d返去休息食飯,休息多左病痛都少d 。
保良一定唔會係書簿雜費亂收錢 ,其他就唔知

珍珠宮

lovebaby2013 發表於 19-1-15 20:05
係上午班昨,但我面試當日見到的家長都係內地人,好放養d小朋友,任由佢地亂跑,所以好擔心
...

講句不好意思在先, 你一開始已把內地家長標籤了,所以在你的內心裡是一百個不願意讀保良局。 但是你首先應該要明白這間學校是在香港的,是本地人辦的,校長老師是本地人, 上的課程是香港的,所有有關學校所學的都是香港文化及知識。為何要把這間學校複雜化了呢?就是因為這間學校裡有內地人的下一代? 小朋友的父母是你, 你覺得內地人的家長會把你的小朋友帶壞?

其實保良局是有名氣的一個機構,而且歷史悠久。 加上上課時所有的小朋友都會坐在地上聽老師講課聽故事, 有2個老師在場, 就算是個別內地小朋友不乖,老師也會懂得處理, 只有吃茶點時才在會坐枱或玩或書寫。

大宅

mln 發表於 19-1-15 23:24
講句不好意思在先, 你一開始已把內地家長標籤了,所以在你的內心裡是一百個不願意讀保良局。 但是你首先應 ...

唔好意思,我無心標籤佢地。我明白你的意思

珍珠宮

回覆樓主:

明明一個很好的機會在你面前你都不懂得選擇. 為難了自己的媽媽接送, 又為難了自己的小朋友早早起床。

白白的把機會送給別人用。

不知為何我覺得好勞氣, 只因內地人放棄自己有利之處, 真是不智。

珍珠宮

回覆樓主:

你要永遠知道你才是小朋友的家長. 他們所有不好的行為影響不了你的。 學校老師是專業的,要信一個這麼大的機構。

其實上學放學與內地家長可能也只是排隊時會接觸到, 你可以在放學時選擇避開與他們交流的。

就算在課室小朋友之間也沒有太多的接觸, 因為幼稚園不像小學中學有小息。 因為一定有老師在場看管的。

好學校難求呀~

大宅

兩間差不多,婆婆湊我一定揀近+全日
咁細個坐校車我唔放心,有突發狀況要接走又辛苦婆婆

大宅

mln 發表於 19-1-15 23:33
你要永遠知道你才是小朋友的家長. 他們所有不好的行為影響不了你的。 學校老師是專業的,要信一個這麼大的 ...

多謝你咁有心幫我分析左咁多點,另外一間因為有朋友分享老師係好有愛心。而保良局我只有面試時的觀感,所以我先咁難諗

男爵府

回覆樓主:

一定簡近屋企果間,我而家日日送個女返學,來回都唔洗5分鐘已經到家。

婆婆主力湊,真係近家好,落雨都唔洗點怕

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lovebaby2013 發表於 19-1-15 20:05
係上午班昨,但我面試當日見到的家長都係內地人,好放養d小朋友,任由佢地亂跑,所以好擔心
...

保良局老師都幾嚴格,有好多規矩,學生入去首要學禮貌,我覺得好重要,內地家長就算要放養,在家自己放,如小朋友有問題,老師亦不會就手傍觀

大宅

blackberry 發表於 19-1-15 23:46
保良局老師都幾嚴格,有好多規矩,學生入去首要學禮貌,我覺得好重要,內地家長就算要放養,在家自己放, ...

Thanks

珍珠宮

lovebaby2013 發表於 19-1-15 23:36
多謝你咁有心幫我分析左咁多點,另外一間因為有朋友分享老師係好有愛心。而保良局我只有面試時的觀感,所 ...

但是你已經在另一間交註冊了,哎~看來也沒機會了,我也是剛剛看到你說已交了註冊。

我有朋友的小朋友是讀保良局的,我覺得很好, 老師很有愛心, 同家長很健談。 可惜佢地唔收我小朋友, 我想要都無, 所以先咁激動話你。

不過我想問下有冇得攞返註冊証丫? 學樓上其他人話先報名保良局先。若有那邊有上午的就再去報, 不過 因為在你的心裡還是那間召神。

大宅

mln 發表於 19-1-15 23:49
但是你已經在另一間交註冊了,哎~看來也沒機會了,我也是剛剛看到你說已交了註冊。

我有朋友的小朋友是 ...

可以拎番註冊證架,我打去問問手續,多謝你咁有心

子爵府

回覆樓主:

揀保良局,唔使諗。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

保良局辦教育方面一直都不錯。上午班值得考慮。講真,香港地而家邊到無內地人丫,避得幾多,而且有些內地人都不是全無質素的。

男爵府

...

其實香港任何一個地方都俾大陸人入侵左架啦。
有錢就去讀維記,無錢就去村校。
你避不了的。

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

一定係近果間。
咁細個日日搭校車,校車 ee一對眼一對手,有起事上來跟本照顧唔到咁多小朋友。
近年馬路上嘅意外實在太多,除非自己可以接送。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

保良局唔洗諗,除非你嗰邊嗰間特別差

男爵府

回覆樓主:

認同樓上講,有冇愛心係老師問題,唔關學校事。我會㨂近嗰間,咁細個冇必要搭校車。

首頁

尾頁

跳至