自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

上年我做body check, 低密度膽固醇有4.09, 屬責界水平,高密度膽固醇正常,總膽固醇有5.93, 又係責界水平。

醫生話人過了40歲,新陳代謝差左,工作、生活忙碌引致運動量不足,飲食就算有節制亦有時難避免食得唔健康,所以醫生建議我食降膽固醇藥。

想問下有冇JM本身、家人、朋友有食,可以分享下,我想了解多d才決定是否食,謝謝!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

乜責界就要食?
你幾大呢?

翡翠宮

回覆 Snoopy211 的帖子

如果責界我唔會食藥, 可以試下先從食物同運動入手....我30歲開始就有膽固醇問題, 醫生都係叫我戒口....而家都係時高時低, 但因為我好膽固醇靚, 所以仲頂得住....但我忍唔到口...就黎又要驗, 又要開始戒下口同日日食麥皮

珍珠宮

cindy618 發表於 19-1-15 23:18
乜責界就要食?
你幾大呢?

過左40歲

伯爵府

回覆樓主:

醫生話如果係遺傳,點介口都冇用,因為八成係肝臟自己造出黎,只有兩成係由食物吸收,我就係咁,日日麥皮蘋果自己煮走油走鹽極小出街食,膽固醇只係維持係6點水平冇升高,唔介口7都有

珍珠宮

bb2 發表於 19-1-15 23:19
回覆 Snoopy211 的帖子

如果責界我唔會食藥, 可以試下先從食物同運動入手....我30歲開始就有膽固醇問題, ...

我情況同你好似,3X歲時已經有時超標,時高時低,有做運動、控制飲食就正常番。

但我現在已步入中年,生活、工作佔據好多時間,又要照顧仔女,無乜時間做運動。

珍珠宮

Catcatlove 發表於 19-1-15 23:25
醫生話如果係遺傳,點介口都冇用,因為八成係肝臟自己造出黎,只有兩成係由食物吸收,我就係咁,日日麥皮蘋 ...

請問點知係咪遺傳?先母也有高膽固醇。

伯爵府

Snoopy211 發表於 19-1-15 23:28
請問點知係咪遺傳?先母也有高膽固醇。

睇你屋企人係咪大部份都係,同埋如果飲食同做運動可以降到正常,應該就唔係

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Snoopy211 發表於 19-1-15 23:21
過左40歲

問多些醫生意見

珍珠宮

2024年龍年勳章

高密度脂蛋白膽固醇是好的膽固醇,因為它會將膽固醇從週邊組織輸送到肝臟代謝儲存。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

考慮再問其他醫生意見才決定是否食藥

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

由平日飲食著手,唔好食藥,你又唔係高,又咁後生

水晶宮

扎界唔會食,我之前同你一樣咁既指數,
食左3個月麥皮就正常番晒,
要介食垃圾食物.

而家又到我老公,又係扎界,佢開始食麥皮,
要減磅

大宅

聽過食降膽固醇藥一食就要食一世 你話你試過做運動就正常番 咁我會選擇無論幾忙都會做番運動 試試星期六日做下啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Snoopy211 發表於 19-1-15 23:21
過左40歲

長遠做運動 系最可靠方法

禁止訪問

子爵府

我3.x 再創新高,醫生要我食藥

大宅

食麥皮有幫助

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有個網友分享佢自己用咗幾個月改變飲食同生活作息,成功改善膽固醇指數,少肉多菜,戒食過量,食肉就揀白肉,少食紅肉,少鹽少油,加一星期三次做gym
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆樓主:

margin了1x年,唔食藥,做多的運動,咁耐維持住無超越!
家姊試過超標唔食藥,每朝飲杯綠茶茶包,平常飲食,3個月後見醫生再驗,落番正常水平,醫生讚她咁快回到靚水平

首頁

尾頁

跳至