單親天地

跳至

首頁

尾頁

民房

2019年岩岩開始 本應充滿希望
無奈不幸既事陸續發生
帶住兩個小朋友 前路茫茫
想走 但冇錢 冇住所 政府又幫到D咩
再硬淨 再樂觀 都開始有種無力感 好赲
呢一刻 係咪只可以繼續留低

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

點解唔報警?
佢打你,你要報警,警察會揾保護家庭及兒童課社工跟進。
如果企硬一定走得到,去向晴軒住,揾社工,搞離婚。
以前我都以為自己走唔郁,但自己要有專嚴繼續生活下去,我都終於走到出黎,亦開始有新生活。

加油!

民房

longsky 發表於 19-1-16 00:37
點解唔報警?
佢打你,你要報警,警察會揾保護家庭及兒童課社工跟進。
如果企硬一定走得到,去向晴軒住,揾 ...

冇報警 有搵社工 但向晴軒只可以暫住 小朋友要返學 總唔可以長住
想搵工 但冇人湊小朋友 綜援亦唔夠支撐 實在好難企硬走出一步

伯爵府

虎到金來勳章

AdeleAdele 發表於 19-1-16 00:43
冇報警 有搵社工 但向晴軒只可以暫住 小朋友要返學 總唔可以長住
想搵工 但冇人湊小朋友 綜援亦唔夠支撐 ...

有家暴,建議你揾保護家庭及兒庭課社工。
佢打得你一次就有第二次。
向晴軒裡面都有社工跟,最多可住半年,但頭幾個月,如果你的起心肝要走,就可去申請離婚,有申請no,社工先會幫你做野,有d共享房屋,食物銀行...都要經社工先幫到。
萬事起頭難,ㄧ步一步行就能捱過。
最重要是你個心點諗?
對他仍有愛仍抱希望,就走唔郁。
當你決定是非走不可,咁一切都難唔到你。

禁止訪問

民房

moon7632 發表於 19-1-18 01:51
搵社區保母$20/鐘,可以免費湊小孩。(政府有補助的)搵社工,即月搵工再養個小孩

衰人打你就一定要走,根 ...

我想走 但帶唔到d細走 叫佢走 佢唔肯走
打比社工 一個推比一個 一係話唔係屬於佢果區 打去果區 又叫我打去負責家暴部門 打去家暴 又反問我 佢地叫你打比我地? 果刻覺得 就算搵到社工 都係會打發我走
最後搵到人 同我講就黎新年 坐低傾下 開開心心過年 最後都係轉介返比社工 話會搵人打返比我 到而加都冇

多謝你既資訊 我會Google搵下呢方面資料先

禁止訪問

男爵府

向你區議員求助!
要同佢地講明重點,家暴問題,求助社工不果!
透過議員既轉介信,社工辦事可能快少少?
唔理得唔得,總之各方法都要試試!
勿放棄!加油!

民房

cedarcone 發表於 19-1-20 09:48
向你區議員求助!
要同佢地講明重點,家暴問題,求助社工不果!
透過議員既轉介信,社工辦事可能快少少?

謝大家意見 我會加油
多謝大家pm 因權限問題 回覆唔到 唔好意思

首頁

尾頁

跳至