夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Del

複式洋房

Miuling311 發表於 19-1-16 00:16
Del

Del

複式洋房

Miuling311 發表於 19-1-16 00:26

Del

Del

大宅

一人讓一步啦,到左呢個地步,甘小事就話分開,以後點過人世呀?各有各苦衷,為左bb,睇開啲啦

複式洋房

Miuling311 發表於 19-1-16 00:16
拍拖既時候先生成日問我借錢話周轉,結果借借下就借左幾萬蚊比佢,話啲錢反黎就會比反我。冇耐有左bb注冊結 ...

係唔係你先生本身財政係有問題?有無係呢方面傾過?例如佢背負緊一啲債務而你係唔知?如果係就要諗掂點拆呢個問題 如果唔係一直都會有呢啲金錢問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

你真係好神奇,其實好多女人既思維都係,要呢樣要果樣好基本,應該要有,咁你揀呢件無錢窮丫麻!重點係你地拍拖條仔都已經無錢要問你借,你地仲要玩中出搞出人命⋯⋯ 禮金10萬好正常呀,咁你果件無錢係咪要出去搵財仔借呢?既然佢有錢,咪搞左你同佢媽媽都一定要搞既百日晏囉⋯⋯ 俾禮金自然後話啦

家陣10個煲得5個蓋,緊係蓋d緊要先,百日晏過左就唔擺得,禮金只係entertain 你同你媽。都係你地傾。你係咪覺得要你先生個老豆老母出呢10萬俾你呀媽呢?仲有知唔知咩叫禮金?禮金係俾新娘買金器擺酒用,唔係俾女家當賣女心意費。無擺酒唔知俾禮金做乜?真係9588!仲要10萬⋯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主:

邊有人娶新抱就咁簽紙就得?大把你唔知姐!好多人都就咁簽紙架啦!我同我老公都係意外有左,都係就咁簽紙,無擺酒無收過禮金!我仲要大把嫁妝

你都係同你先生離婚把啦,好明顯你嫌棄人地窮俾唔起錢娶老婆。下次搵老公就要問清楚人地身家戶口有幾多錢先~~ 跟住呢傾好曬結婚條件,做足你認為要既禮數,收好曬你認為要既禮金+金牌,最好收埋層樓先呀,先好幫人生仔啦知無?

經一事長一智呀!要求唔係唔可以有,搵岩對象先啦第一步。 搵個窮L要求俾棟別墅你,真係

男爵府

平心靜氣傾下啦

大宅

回覆 Miuling311 的帖子

真係喎睇你寫咁多野全部都係講緊錢,你老公又真係無話錯你,如果你係想同老公一直行下去,加上又已經生了小朋友,禮金係咪真係咁重要?你自己最清楚老公經濟狀況,唔通真係去借錢俾禮金咩,留番啲錢俾小朋友用啦,同媽咪講清楚你哋經濟,你退一步時老公亦行一步,同屋企人食餐飯,封番封利是仔俾你媽咪表示一點心意同誠意

瑪瑙宮

結婚百日宴係两个人的事,佢冇錢你埋单好正常。

翡翠宮

回覆樓主:

咁事實你真係乜都錢錢錢
我睇到都煩
佢無你咪吾好嫁囉
現代人結婚好多係一人比D,要個男人比多多你要佢負擔到先得架

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

你拍拖時都已經明知佢無錢仲要問你借錢,咁佢何來十萬銀禮金+金豬牌+鈪比你呢 ?

別墅

結婚後兩夫妻共忠難,佢無錢百日宴你幫手好正常。當初結婚唔通為左果十萬佢俾唔出你就唔嫁俾佢咩?

大宅

帶球出嫁就係咁少d bargaining power
奉子成婚要幸福首先要個男人夠高質

瑪瑙宮

Miuling311 發表於 19-1-16 00:36
邊有人娶老婆娶新抱可以就咁簽個名就得到? ...

尼句重得意, 够邊有人未嫁就生?

你自己要黎做我新抱, 要我比錢你? 樓主你儲定幾百萬第時娶新抱喇咁.

公爵府

Miuling311 發表於 19-1-16 00:26
結果佢冇將啲錢拎去比禮金!反而係拎左幾萬反大陸擺百日宴,幾萬拎左去搞佢屋企啲私事!到bb出世都冇比過$ ...

其實行到呢步,你自己都有責任嘅,因為你一味咁幫佢,其實大家都結咗婚,無謂為咗咁就分手,都要考慮個細嘅,經過呢次,你以後就要醒啲囉

男爵府

你地兩個都有問題! 婚前明知佢無錢,仲要問你借,你咁都要同佢生B? 唔好話你冇責任,大家都有。依家大把人淨簽紙註冊就算,冇錢就係咁,有左仲咁多要求?

我覺得重點唔係佢唔比個10萬禮金,佢根本都無錢點比? 而係個人性格問題,錢已經冇,仲要唔幫手湊B做家務,又唔勤力D搵錢返黎養家,照顧老婆BB。如果佢一直唔變,你要好好考慮下同唔同佢一齊行落去.....

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

好明顯......錢同人都要

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 19-1-16 10:39
尼句重得意, 够邊有人未嫁就生?

你自己要黎做我新抱, 要我比錢你? 樓主你儲定幾百萬第時娶新抱喇咁.

呢D就係啱自己用既就傳統
唔啱既就轉channel係新一代
我係奶奶我話Q之你; 唔嫁唔娶都唔關我事

珍珠宮

littlefunpig 發表於 19-1-16 02:51
你真係好神奇,其實好多女人既思維都係,要呢樣要果樣好基本,應該要有,咁你揀呢件無錢窮丫麻!重點係你地 ...

同意,從男性角度是先解決比較急的問題,總不能等錢回流攪「二百日宴」吧!這不代表他認為百日宴比較重要,只是比較急。他之前也還了80%錢,看來也是有責任感的人。

真正背後的想法如何,多一些溝通必定有幫助。

首頁

尾頁

跳至