自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔6歲頭先晏晝突然間燒到38度幾,去到診所已經39了!無乜病徵淨係有d痰但精神都ok... 醫生話佢中咗流感我問醫生使唔使做快速測試醫生話唔使做就算做 咗都係開特敏福畀佢食佢話唔建議食特敏福因為好多副作用! 佢話食 退燒藥 就ok! 返嚟畀佢食完嘢食咗退燒藥 沖涼瞓覺d燒開始慢慢退哂!係唔係 退左燒即係無事架la??? ... 因為醫生話唔使食特敏福我怕如果燒返錯過黃金48小時先黎食都無用.... 我一直都好擔心不斷同佢量體溫唔敢瞓

大宅

梁梓軒bb 發表於 19-1-16 01:38
我個仔6歲頭先晏晝突然間燒到38度幾,去到診所已經39了!無乜病徵淨係有d痰但精神都ok... 醫生話佢中咗流感 ...

精神ok都無需太擔心,小朋友中流感發燒四天好正常,38+食退燒藥,多多飲水注意休息

男爵府

hitommycc 發表於 19-1-16 01:46
精神ok都無需太擔心,小朋友中流感發燒四天好正常,38+食退燒藥,多多飲水注意休息
...

退左燒係咪即係無事唔會燒返架la?

大宅

流感通常持續高燒一段時間,食退燒藥都未必退到,你今晚小心觀察有冇再高燒,才決定要不要再去睇醫生,祝早日康復!

男爵府

bonbonha 發表於 19-1-16 01:50
流感通常持續高燒一段時間,食退燒藥都未必退到,你今晚小心觀察有冇再高燒,才決定要不要再去睇醫生,祝早 ...

佢退左燒2個鐘la... 我驚佢會燒返所以一直唔敢訓!

大宅

梁梓軒bb 發表於 19-1-16 01:49

通常3天內都會反覆發燒架,免疫系統正常反應。食退燒藥會退咗已經好好,我仔上月流感食藥都唔退

男爵府

畀面勳章

我個仔6歲頭先晏晝突然間燒到38度幾,去到診所已經39了!無乜病徵淨係有d痰但精神都ok... 醫生話佢中咗流感 ...

我之前中甲型(有做快速測試),高燒41度,醫生開咗退燒藥+特敏福,醫生話特敏褔由我自己決定食唔食(佢話通常燒三日身體就會自己打仗,挨過五日就會好返,咁當然挨唔過就有機會有嚴重後果)

我食咗退燒藥退唔到燒, 挨到第四日真係太辛苦頂唔順(流感比普通感冒辛苦好多好多倍!),第四日食特敏福,食完之後一小時就退晒燒,第二日就好返。

之前都驚特敏福有太多副作用, 但 touch wood 又唔覺。

侯爵府

我早排係醫院見有好多小朋友中流感,醫生開特敏福比佢地食,完全冇講過有副作用。

複式洋房

回覆樓主:

我仔上個月中左流感,都有食特敏福,我都有問醫生副作用會唔會好大,醫生話係會有小小副作用,可能會肚痾同嘔,唔會話有啲好嚴重嘅副作用,都好安全,但係醫生話如果中左流感而無食特敏福引起嘅併發症會可以好嚴重

大宅

祝福小朋友。個醫生都好武斷,唔做測試又點知係流感啫?小朋友普通感冒都會發燒啦。佢明明話係流感,但又話唔使食特敏福

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

你有冇問有咩副作用?同埋有冇打流感針?我仔也6歲,一燒即測即食特敏福,不幸细老都惹到。疹所堆满了測試的人。
感恩每天, 每人, 活在當下!

男爵府

sunoil 發表於 19-1-16 07:27
你有冇問有咩副作用?同埋有冇打流感針?我仔也6歲,一燒即測即食特敏福,不幸细老都惹到。疹所堆满了測試 ...

醫生話食特敏福會影响個肝

侯爵府

qutong 發表於 19-1-16 05:35
祝福小朋友。個醫生都好武斷,唔做測試又點知係流感啫?小朋友普通感冒都會發燒 ...

我之前睇果個仲衰,話可能係流感,唔駛做測試,即開特敏褔

是是但但    發表於 19-1-16 09:23

珍珠宮

回覆樓主:

你不如帶佢睇另外一個醫生,正經做一次測試,真係中嘅就食特敏福

我全家都睇中醫多,盡量唔食西藥,但流感季節小朋友高燒我一定唔會搏

男爵府

回覆樓主:

樓主,其實你去得私家門診,如果你有懷疑,你係可以堅持要求驗流感的,因為你係自費架嘛,好過而家自己心慌慌。今日再去睇另一個醫生快手驗左去啦。

男爵府

梁梓軒bb 發表於 19-1-16 07:58

其實食乜藥都會影響肝同腎

我仔都中左甲流 燒左成日 食退燒水都只是退到39, 甲流引起既併發症太恐怖了, 冇事唔食就話好彩, 到有事個時你就會後悔點解唔食!

食完一次特敏福 真係退到燒, 你search下新聞, 屯門e院的, 個小朋友中甲流 , 個媽埋怨點解e生唔開特敏福, 幾個鐘就冇左個仔了!

wcpcelia    發表於 19-1-18 09:39

水晶宮

winniechung888 發表於 19-1-16 04:24
我仔上個月中左流感,都有食特敏福,我都有問醫生副作用會唔會好大,醫生話係會有小小副作用,可能會肚痾同 ...

我b就係勁嘔

大宅

梁梓軒bb 發表於 19-1-16 01:49

咁嗰晚半夜有冇燒返?

子爵府

梁梓軒bb 發表於 19-1-16 07:58

我女高燒左兩日,每次食退燒藥會退燒,但四個鐘左右又燒到39度幾丶發曬冷,第三日醫生先同佢驗,中左食特敏福,終於退燒,我怕甲感併發症多過特敏福的副作用,現在甲流可以併發症致命!

子爵府

dordorcat 發表於 19-1-16 08:23
其實食乜藥都會影響肝同腎

我仔都中左甲流 燒左成日 食退燒水都只是退到39, 甲流引起既併發症太恐怖了, ...

我女又係東區醫院,要住一日醫院先同佢驗,我冇住,同佢去私家醫生驗。

首頁

尾頁

跳至