婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

littlefunpig 發表於 19-1-16 02:26
唔係d咩婆媳大問題,我本身返工,呀女平時由c6湊上99度湊,我地放工去99度食飯再接返⋯⋯
其實我真係覺得好 ...

我放完產假返工就係每日帶仔去我媽咪度,放工食埋飯先接走返屋企,不過我又覺得好輕鬆喎,無錯係每日都成9點幾10點先返到屋企,返屋企攪掂個仔就沖涼瞓覺,有時都覺得屋企好似酒店咁,只係返去瞓,但係放工有時可以偷啲時間去做下facial,飲杯野先返去,每星期會搵日我同老公放工拍下拖食埋飯先返去接仔,每個星期五都會接埋個仔自己一家三口出街食,間唔中我會自己買餸返屋企煮定飯,老公就負責上我媽咪度接仔返屋企一齊食,最好同老公傾下點樣安排下時間。

男爵府

其實可以好flexible好好享受,有時好好安排一下你會覺得有個backup係好幸福嘅一件事,好好珍惜小朋友未返學呢段時間,返左學其實會仲忙,你應該會更加想有人煮埋洗埋唔使煩。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cat130 發表於 19-1-17 01:29
我放完產假返工就係每日帶仔去我媽咪度,放工食埋飯先接走返屋企,不過我又覺得好輕鬆喎,無錯係每日都成9 ...

返自己媽咪到唔同既,俾你晚晚都要上99度食飯你就會覺得好似返緊第二份工咁⋯⋯
始終自己呀媽麻,99唔係自己呀媽⋯⋯我以前個ex果d, 一年只會見1、2次。同而家呢個結婚後一星期一次我已經覺得多。我淨係覺得好嘈好頭痛
我地都好多時出街食啦,99度食一星期四日頂多最盡計埋星期六日

翡翠宮

回覆樓主:

我吾會理個老公肯吾肯
一星期點我都會閃兩晚最少
佢咪自己返去食再揍女囉
佢怕鬼要人陪

大宅

其實個問題唔係上唔上99度食飯,亦唔係食住家飯定外賣,我相信樓主唔係唔想食99住家飯,只係每晚食飯個時間太長啫。
如果你同C6講情願食m記都唔想上99度食,我怕你C6會亂諗,啲男人未必會明架,陣間以為你唔鍾意99就衰啦!
反而同C6傾下,咁夜返到屋企時間真係唔夠用,你每日都唔夠訓好攰,可否在99度食飯食快點,食完唔好坐咁耐,早點返屋企,set個時間,例如9點前返到屋企。

男爵府

littlefunpig 發表於 19-1-16 02:26
唔係d咩婆媳大問題,我本身返工,呀女平時由c6湊上99度湊,我地放工去99度食飯再接返⋯⋯

樓主, 淨係睇你篇文我都覺得你好攰。
我自已就每日都好需要獨處既時間, 去比我整理下思緒。如果一整日都要應酬, 我會覺得個腦就黎爆炸, 然後第二日會閂埋門避開所有人。
生左仔之後我都層經經歷過無得獨處既日子, 身心都唔能夠 relax。其實真係好痛苦。有一排仲搞到抑鬱...
所以我好明白你既感受, 有冇得同 c6 傾下呢? 你都需要有空間架嘛。日日都係咁, 心情都唔會靚, 你對佢既面口都唔會好啦。累積落黎, 終於有一日會爆, 一陣間搞都兩公婆嗌交又何必呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

秋天與楓葉 發表於 19-1-16 12:12
bb仲細,未返學前係困身同辛苦d
好多媽媽都經歷過,
依上文.......

未結婚時一個人住,基本上餐餐都外賣,間唔中一、兩餐先自己煮下

其實自己煮真係好蹝時間,又要買、洗、切、煮送,煮飯,食完再洗。基本上都唔會煮,煮一煮忙3個鐘,又難買送。係結左婚大肚先煮多d俾c6食,到生完都無時間煮。

其實都好多機啦,吸塵機,洗衣機,係無洗碗機,不過都唔洗無煮飯,最多都係煮個麵。

仲成日叫我生多個,我真係想切左佢

男爵府

littlefunpig 發表於 19-1-17 21:22
未結婚時一個人住,基本上餐餐都外賣,間唔中一、兩餐先自己煮下

其實自己煮真係好蹝時間,又要買、洗、 ...

有阿媽湊, 同埋聽你講番到屋企餵奶換片乜叉都係你。佢當然想生啦 (以為好輕鬆)
其實你老公真係死腦筋, 點解一定日日好似 clockwork咁上奶奶家, 間唔中佢自已上去食, 比老婆休息下, 間唔中2公婆拍下拖係出面食, 食完先接個b返家。咁既話99又唔使咁辛苦日日煮咁多人既飯。同埋你兩公婆又唔使咁辛苦幫手洗碗 (你老公有幫手洗碗係咪? 定係佢想拖埋你上去其實係想你湊b同洗碗? )。

翡翠宮

Solarflare 發表於 19-1-18 07:38

有阿媽湊, 同埋聽你講番到屋企餵奶換片乜叉都係你。佢當 ...

有架啦其實,間唔中一星期一、兩晚咁囉
尋晚食飯c6又遲返,成家人等齊人先開飯,係9點先開飯,我食完無耐就話要返去餵女食奶訓,因佢最後餐奶好興食食下訓,如果響99度食完訓左返去又醒。
我唔會彩佢成日講話俾呀囡做家姐姐佢個屎人頭

翡翠宮

RisaRisa 發表於 19-1-17 16:16
其實個問題唔係上唔上99度食飯,亦唔係食住家飯定外賣,我相信樓主唔係唔想食99住家飯,只係每晚食飯個時間 ...

講過啦,佢會盡早喎,結果尋晚等埋佢返9點先開飯

翡翠宮

cat130 發表於 19-1-17 01:29
其實可以好flexible好好享受,有時好好安排一下你會覺得有個backup係好幸福嘅一件事,好好珍惜小朋友未返學 ...

我好享受返工而家,尤其是lunch!最輕鬆最自在

返左學就未必會再咁日日食大茶飯咁

男爵府

littlefunpig 發表於 19-1-18 12:50

有架啦其實,間唔中一星期一、兩晚咁囉

我朋友都去99度食, 但大家 set 左個時間, 7點半前趕唔到番來就大家開飯不會等。你老公遲到就叫99留餸, 你拎番屋企比佢食 or 佢自已上99 到食。
無野 worse 過長期等人開飯。如果不用等佢, 其實你已經自已食完, 接埋女番屋企, 早早搞掂晒啲野。氹埋女訓仲有少少私人時間。

但你老公自已想食住家新鮮飯, 但又唔準時 show up, 但又要求你日日上99家等佢開飯, 搞到個女又要就佢夜訓, 你又要就佢夜訓, 99又要就佢搞到好夜, 其實全世界係度就佢一個人。搞到全世界都好攰, 其實件事合唔合理?

大宅

littlefunpig 發表於 19-1-18 12:52
講過啦,佢會盡早喎,結果尋晚等埋佢返9點先開飯

下! 咁遲先返就唔應該等啦...食住先,留餸俾佢
咁搞法BB都攰....

翡翠宮

Solarflare 發表於 19-1-18 13:23

我朋友都去99度食, 但大家 set 左個時間, 7點半前趕唔到 ...

我老公都叫我地食先,佢媽即是我99又諗住佢好快返(8點)咁不如遲多少少等埋啦⋯⋯結果最後9點先返
煮完d送都凍曬

男爵府

littlefunpig 發表於 19-1-18 14:17
我老公都叫我地食先,佢媽即是我99又諗住佢好快返(8點)咁不如遲多少少等埋啦⋯⋯結果最後9點先返:igiveu ...

有啲老人家係咁, 中意等齊人先食飯。
過年過節我理解, 但日日都等就好煩, 尤其你返屋企仲大把野做。
仲有一種心理就係, 反正都等左咁耐, 再等多十分鐘啦, 結果十分鐘又十分鐘...
其實有冇得傾下呢? 真係唔好抱住"就黎番"既心態等等等。搞到日日都年三十晚/中秋團圓咁有必要嗎?

禁止訪問

伯爵府

littlefunpig 發表於 19-1-18 14:17
我老公都叫我地食先,佢媽即是我99又諗住佢好快返(8點)咁不如遲多少少等埋啦⋯⋯結果最後9點先返:igiveu ...

你可以自己食先
跟住抱個女自己返屋企嗎?
快快脆脆食完返屋企屋企早早休息
好過喺度好無聊咁等
你老公咁夜先返 佢阿媽仲要等埋先食由得佢倆個

大宅

其實長遠嚟講兩公婆要返工都係要請工人,第時小朋友開始返學,晚晚咁夜返屋企都唔好啦……要大家傾傾計劃吓。

男爵府

吹吹水 發表於 19-1-19 15:20
我99都係咁,但我理論,老人家由朝等到晚都係想等仔女返來,唔通等我,餐飯食乜凍唔凍都係其次。
樓主落力 ...

老人家心情我明。
但人既精力有限嘛... 樓主都係想有得早啲休息。
長期唔夠訓真係會好易燥底又易病。
其實如果真係純粹想見到個仔, 叫個仔上去交人咪得囉, 但個老公又唔比咁做喎, 係都要夾埋個老婆一齊上去。其實樓主日日上去齋等真係好多餘。

子爵府

聽你咁講,都覺得會好累
可唔可以同你奶奶講下,早d食完就走,話屋企仲有好多野整

首頁

尾頁

跳至