0-6個月

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Ming1818 發表於 19-1-16 17:08
滴雞精呀 有營養又提神

係喔!滴雞精點解我無諗到

洋房

滴雞精👍🏻👍🏻

別墅

黃家三少奶 發表於 19-1-17 17:49
泵清/埋身清係可以飲, 飲完2個鐘後先再泵/埋身就可以喇

琴日飲左半杯,之後就唔敢再飲了...
泵左出嚟啲奶,都等朝早果餐先餵BB

別墅

回覆 Ming1818 的帖子

你好勁,得我一個人我應該會發脾氣...

別墅

回覆 我要做媽媽 的帖子

不嬲包住瞓,自從有一日去左人地屋企過左一個下午,佢由果晚開始突然好準時咁三個鐘喊一次...而家慢慢tune返佢啲時間,因為抱住佢比奶咀佢就唔喊,咁唔似係因為肚餓而喊,只係習慣左果啲時間喊..

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

bunny_sze 發表於 19-1-18 12:45

不嬲包住瞓,自從有一日去左人地屋企過左一個下午,佢由果晚開始突然好準時咁三個 ...

咁既話如果你tum慣佢可能佢會有依賴性架

別墅

我要做媽媽 發表於 19-1-18 23:58
咁既話如果你tum慣佢可能佢會有依賴性架

係⋯呢兩日無論幾點食奶,準時凌晨一點喊
頭先比奶咀佢,佢喊多兩下就瞓左,抱都唔洗抱

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 bunny_sze 的帖子

系亞,有時候咪佢一喊就即刻tum佢,小朋友真係好醒目架

別墅

琴晚11點半食完,0100喊,食個奶咀就瞓,到今朝0400先醒。但我自己就一聽到佢少少嗌我就醒左...

到我瞓唔淋...

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

bunny_sze 發表於 19-1-19 22:48

琴晚11點半食完,0100喊,食個奶咀就瞓,到今朝0400先醒。但我自己就一聽到佢少少 ...

有時候係會咁樣架,不過我果時候太攰喇,咁既情況唔多

禁止訪問

大宅

bunny_sze 發表於 19-1-16 02:59
成日唔夠瞓,又要做野。
咖啡、茶唔敢飲,仲可以飲咩?
我照飲Latte啊⋯⋯ 睇過外國嘅文章,過左3個月 (初生就忍下口啦),喂奶前起碼隔1個鐘飲,咁1日1杯Latte問題唔大
SOURCE:

Yes, but don't overdo it. When caffeine enters your bloodstream, a small amount of it (usually less than 1 percent) ends up in your breast milk. The amount in your milk peaks a couple of hours after you consume it.

Since your newborn's body can't easily break down and get rid of caffeine, it may accumulate in his system. (At about 3 months, your baby will begin to process caffeine more efficiently, and over time it'll become easier for him to excrete it.)

咖啡因上限:

no more than 300 milligrams per day, or the amount in about 16 ounces of brewed coffee

裡面有食物同飲品咖啡因含量表:

https://www.babycenter.com/0_caffeine-and-the-nursing-mom_4488.bc

首頁

尾頁

跳至