自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024勳章 牛年勳章

有媽咪在Facebook群組指與丈夫及女親友,帶同B女到土瓜灣一間餐廳用膳,有店員將一碗公仔麵放至枱上。當時她們正準備將B女抱進嬰兒車,轉手之際,未及反應,B女已一手拍瀉湯麵,結果B女手腳和腹部慘遭燙傷,一片紅腫。

該港媽直斥︰「店員連最基本危機意識都冇」,又批評店員在意外發生後毫無反應,更沒主動提供冰水,「老闆立即推卸責任,覺得係我哋單方面問題,冇睇住小朋友令到意外發生」。

貼文在網上瘋傳,惟網民一致認為港媽有錯︰「呢啲完全係監護人嘅責任」、「怪獸家長,咩都覺得人哋錯」,又戲謔指︰「好在樓主今次唔係去動物園餵獅子,一陣BB伸隻手入鐵籠……咁就真係有機會要報警拉咗隻獅子」。

有目擊事件的網民則留言道出另一版本︰「其實店員已經有standby企喺你隔籬,又有拎冰水畀你哋…我見到職員係有幫手,而且老闆都有問發生咩事,再者張枱其實好逼,放滿食物,無空位」。

仔女係自己嘅,梗係自己要睇緊D

tansyneko    發表於 19-1-16 13:44

大宅

2024勳章 牛年勳章

伯爵府

回覆樓主:

一手拍落隻碗度,好難理解點解變成人地既錯
就算碗野係在前面我都即刻推開一邊,
出事埋怨誰呢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

係咪個媽媽因為整緊BB車見唔到職員放低碗麵

侯爵府

goco28 發表於 19-1-16 10:20
有媽咪在Facebook群組指與丈夫及女親友,帶同B女到土瓜灣一間餐廳用膳,有店員將一碗公仔麵放至枱上。當時 ...
今時今日,實在太多呢啲不知所謂、自我中心、醜陋到不得了嘅港燦

伯爵府

睇手仔咁細,佢當時應該係要抱住bb ,咁bb 都係佢自己到,佢自己唔睇實d,要怪都係怪自己啦

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

講得無錯, 的確係「無危機意識」, 不過, 唔係店員, 而係小朋友既父母﹑家人!
自己小朋友都唔睇住, 同埋帶幼童出去, 餐廳位置咁窄既話, 自己好應該特別小心。
Childhood is journey, not a race.

公爵府

係架, 我個小朋友係小學生了, 但你我而家同親佢食野, 一定會將d熱野/飲品/湯果d食物, 拎到離佢好遠. 佢自己食果陣, 我會一開始係咁同佢講"兩隻手揸穩"

呢d人地都唔係有心, 做照顧小朋友嘅, 真係要多加注意

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

錯,都是別人的

珊瑚宮

2024年龍年勳章

真係諗住誰恐誰正確?

伯爵府

越來越怪獸

侯爵府

開心吸收勳章

有丈夫同親友同行都睇吾實個女, 仲賴人, 有D香港人永遠係錯在別人.

大宅

2024勳章 牛年勳章

Glau 發表於 19-1-16 10:35
有丈夫同親友同行都睇吾實個女, 仲賴人, 有D香港人永遠係錯在別人.
唔睇實自己仔女,出意外受傷又係自己仔女,真係喊都無謂

翡翠宮

回覆樓主:

正常人,如果見有人拎緊熱嘢埋黎,首先一定捉實bb唔比佢郁或伸出手腳。。。。。咁基本都唔識。

meow_day    發表於 19-1-16 14:51

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1)

I9528 發表於 19-1-16 10:28
錯,都是別人的

唔知錯不特止,仲要下下POST 上社交平台想其他人支持佢公審人地,到所有人一面倒話佢先係錯又拿拿聲刪除個 POST,檢討同道歉都無句,BK 都經常上演。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實好多餐廳職員都唔會特登將熱湯之類食物放遠d小朋友,家長真係要自己睇住,咁細個b梗係要捉住對手啦,自己唔睇住6親仲怪人

琥珀宮

畀面勳章

冰糖檸檬 發表於 19-1-16 11:51
唔知錯不特止,仲要下下POST 上社交平台想其他人支持佢公審人地,到所有人一面倒話佢先係錯又拿拿聲刪除個 ...

道歉?
潛水就真,拋西瓜都唔出現

琥珀宮

畀面勳章

冰糖檸檬 發表於 19-1-16 11:51
唔知錯不特止,仲要下下POST 上社交平台想其他人支持佢公審人地,到所有人一面倒話佢先係錯又拿拿聲刪除個 ...

最記得指羊為狗果單,搞到人地舖仔雞毛鴨血,d 聲討人士同始作俑者都龜縮

公爵府

牛年勳章

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1)

I9528 發表於 19-1-16 12:12
最記得指羊為狗果單,搞到人地舖仔雞毛鴨血,d 聲討人士同始作俑者都龜縮
...
記得。。。每次睇廣告時,我都諗個始作俑者有無內疚?

首頁

尾頁

跳至