自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

首先謝謝你入黎幫我, 另外都講聲唔好意思, 我條理及組織力已經唔係好清晰, 可能講到1999。

本身性格容易緊張同擔心,甚少同老公嘈交,多數都係順佢意。
Working mun,仔仔K2,冇工人,長老幫接放學不同住。

最近半年發生左好多事, 包括有::
1. 7月準備搬屋, 自住樓租俾人, 要應付租客唔同要求
2. 7月第一隻15歲愛貓因腎衰竭病左三星期後, 我抱住佢離世
3. 7月中搬到新屋
4. 7月中發現另外一隻15歲貓唔妥, 睇醫生只知係肺有問題, 但唔知真係咩事
5. 8月中放工回家貓貓已離世
6. 9月間唔中租客要求維修,公司老闆又成日發神經
7. 9月尾最後一隻15歲貓唔妥去睇醫生,初步話係口腔問題
8. 10月中同我好親既阿麻係街市俾人撞跌入醫院 (之後每晚我放工同放假都去醫院探佢)
9. 10月中仔仔學校懷疑佢有問題,要社工評估及訓練,我亦即時報左遊戲治療同仔仔上
10. 11月初, 貓貓確診口腔癌, 冇得醫, 預計有2-3個月命
11. 11月中親戚決定要送阿麻去老人院,儘量每晚都去探佢再返屋企煮飯做家務
12. 老公開始對照顧病貓、我成日放工都去探阿麻有怨言
13. 開始訓得好差, 完全記唔到野, 無故唔見左結婚戒指, 出街到阿仔飲水先發現唔見左水樽
14. 12月開始學車,準備一月考試
15. 1月初貓貓病情急轉直下,只係兩三日已經郁唔到,最後係診所準備打針前,係我抱住下離世
16. 考車肥路路試
17. 錢銀壓力頗大,3隻寵物醫療開支,供樓加出面租樓,學車補鐘18. 好掛住3隻貓,好想佢地再坐下我大脾

其實去到呢到,我以為自己已經可以控制返自己,
雖然都係訓得差,對乜野都冇興趣,除左練車乜都唔想做,但好似冇左11月時個種絕望,
直到擒日,我又失控,其實只係好小事。
我收到SMS信用卡有一筆1500蚊既交易,但我冇碌過,
成個人即刻好緊張拉得好緊,雖然已經CUT左卡同埋知道點做,但都係好驚。
加埋係地鐵有D碰撞小事,擒晚無啦啦望住阿仔玩時流眼淚,
飲左D 酒先訓到,但4點幾就訓唔到,個腦不停亂諗野。

早幾日有個朋友同我講佢有抑鬱,SEND左D資料俾我睇,我發現有D都幾中,
佢勸我睇醫生食藥,但我好抗拒,
因為驚食藥影響到我日常生活,一來每日又返工又要去老人院又要做屋企D野,
萬一D影食到我呆既咁樣搞唔掂,
另外就係黎緊我要再考車牌,但未知幾時,如果食藥唔知會唔會影響我揸車考試,
再黎就係經濟壓力,之前睇人見一次醫生都千令二千蚊,一個月消費都三四千,
最後就係,我擔心一見醫生,會有個FILE 我有病,以後搵工或其他野唔知有冇影響。

請問有冇過來人可以俾D意見我? 感謝!!

珍珠宮

我聽講 case 係,食藥控制了病情,生活會正常返。

祝福你

大宅

回覆樓主:

其實你而家已經影響到日常生活 及早尋求協助 食藥反而可以令你情緒穩定 回復正常生活 食藥唔一定要食一世架
仲有呢啲係病人私隱 正常情況下無人會知 都係個句 盡早睇醫生

水晶宮

你經歷的是人生必定會踫到的,別擔心,看醫生先!幾千元能夠幫你往後的日子,值得的!

自由太多會令世人失去平衡

大宅

回覆樓主:

其實呢刻應該放低啲唔urgent的問題
例如如冇急需,唔好學車考車住,等一排先再考
貓嗰part, 可能會掛住,但要走都走晒,應該經濟壓力嗰 part 已完,同貓主子嘅回憶在心中已足夠,同老公再嘈都冇意思
總之要 reprioritize 手頭上嘅嘢,唔好迫自己咁緊,情緒病可以好嚴重,不要輕視

大宅

唔好意思,咁講可能有少少hurt到你
你現在同抑鬱差好遠,只係唔如意事發生多,
放個假,去個旅行會幫到你

不過如果你開始感受到個種"無盡黑暗"就去睇醫生
舉個例:我點解會咁....我做乜會咁....我為乜會咁....有無意義咁....

珍珠宮

開心吸收勳章

樓主你只不過係咁岩好多野迫埋一齊, 才覺得好辛苦, 你個 case 可以解決:
1. 你強調左好多次錢銀有壓力, 但點解仲要學車? 可以 stop
2. 既然唔鍾意租客咁煩, 你一係搬番自住樓, 一係賣樓再買過第2度
3. 貓貓呢方面, 你試下用另一角度想, 貓貓好興幸有你這個好主人, 雖然病左但得到你悉心照顧, 就算去世也很安詳地離開

加油, 適當分配下時間就可以。

子爵府

回覆樓主:

我覺得係你人生低潮,精神不濟,未去到抑鬱,不過贊成你睇下醫生,等自己安心。

樓主,人生不如意事常八九,加油,保重身體。

伯爵府

樓主明白你處境好唔開心, 因有好多唔如意事發生得咁密

不過我都一樣, 成日都好容易成個人好緊張好驚, 同時成日覺得做人好辛苦

你要Handle咁多事, 已經處理得好好架啦

我都希望自已唔好成日咁緊張

支持你呀樓主

大宅

Mikor 發表於 19-1-16 10:32
首先謝謝你入黎幫我, 另外都講聲唔好意思, 我條理及組織力已經唔係好清晰, 可能講到1999。

本身性格容易緊 ...

我早幾年,一年內2隻貓+爸爸過身,佢地都係我身邊走,我睇住,感受住佢地斷氣無心跳至身體僵硬
之後我病得好緊要,然後無論係街/屋企/坐坐下巴士都會流眼淚,身邊最好既朋友當年都係外國
心跳得好快,好小事就緊張得好緊要,心悸,集中唔到精神,然後我聯絡一d政府機購想做情緒/ 心理治療
有一晚ot有同個舊同事講起,佢話佢呀姐都有問題,但佢係直頭有精神病,我係情緒同心理,佢建議我靠自己唔好食藥
樓主,時間係最好既良藥,我明白你呢刻真係好辛苦,情緒去到頂點,但你退後一步,唔好迫到自己咁緊,其實好多事都有好多睇法/ 方法,祝福你

男爵府

回覆樓主:

樓主遇到的, 其實系當人年齡去到中年時, 慢慢浮現的現實問題。
現在的你, 需要的是, 冷靜和放鬆, 可以的話, 放下事情, 和家人去過旅行, 回來再出發。
像貓貓去世, 3 只貓貓都15 歲了, 你應該感恩佢地快樂的陪了你15 年,你地遲些一樣會見到的, 只系佢地早些去打點, 等你。
租屋, 老人的問題, 好多中年人也開始遇到呢d現實決擇, 2 夫妻或和其他家人商量下, 點分配照顧, 不需要自己全部欖上身的, 你要接受或請求別人幫忙, 人要學懂量力而為, 不強出頭, 不然會事與願違。
只要你肯放鬆, 暫時放底一下, 我相信事情會好快過去, 亦不需要擔心是否抑鬱了。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

本身性格容易緊 ...

同意樓上幾位, 而家距離抑鬱仲有段距離, 但都要正視問題. 覺得唔妥咪去睇醫生, 睇左未必有藥食架喎, 但起碼有專業意見教你點做. 就算要食藥都係對自己同大家好.

仲有唔夠錢就唔好去學車, 同埋你咁學車係嘥錢囉.. 你學得一個月就去考車, 咁肥左又要再考, 同倒錢落海冇分別. 你覺得揸車可以relax, 咁咪齋學車, 到有技術有信心至去考牌都得啫.

其他野可以掉轉諗, 如樓上所講, 貓貓死左可以睇成多謝佢陪左你地十幾年.

仲有要叫老公忍耐, 唔好響呢個時侯去抱怨. 當然佢都有情緒, 但佢既支持同態度絕對影響既既情緒, 甚至病情(如有)/情緒發展方向. 如果佢信得過, 多d 同佢傾. 否則上黎呻好喎.

早排見有訪問, 話張寶華病左, 睇左達賴喇嘛本書就有啟發, 有一點我覺得好好, 就係唔好放大情緒. 你都試下.

加油.

珍珠宮

唔好學車住

太多事情在短時間內發生

貓咪方面你已盡力

看醫生,有需要吃少少安眠藥,首先要夠瞓

Remove不必要的壓力先啦

同租客說不會裝修

伯爵府

心病還需心藥醫,貓貓離世生老病死必經階段!一個人處理太多事令自己緊張,試下放下,睇開d

男爵府

回覆樓主:

謝謝大家,其實報名考車時係三月,個時冇預計會咁多事發生,但錢已經俾哂所以都係要應付考試。 反而覺得學車時係我最放鬆既時候, 因為可以好集中去過呢個半鐘。

我會再試下大家建議既方法,其實唔係抑鬱更好,我根本唔想食藥,但只係覺得走唔到出嚟,睡眠太差影響到思考同日常生活集中唔到,換角度思考我試過好多次但係作用不大,反而越諗個人越訓唔到

已刪除用户

回覆樓主:

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實你遇到的事情,跟一般人沒有不一樣, 接受不了寵物離世的話, 日後要三思應否再養。做業主放租唔容易, 要厚面皮適當情況下要懂得拒絕租客的無理要求。身邊親人有病痛當然擔心, 但這些都是無可避免的, 只能說你之前幾個月比較唔順利, 多麻煩嘢吧!

每件事都會過去, 努力現在, 加油!

珍珠宮

本身性格容易緊 ...

其實就咁,我自己、朋友同好多呢度開過 post 既人都犯同一個謬誤

當自己病到唔太照顧到自己,仲走去在意睇病有無開 file 要用幾多錢
明明治療要及早,否則都係浪費生命,有個 file 俾多三幾千一個月真係差得過繼續病落去咩

子爵府

樓主,三隻愛貓先後離開你實係好傷心,但轉頭諗吓佢地可能在天上望住你,都想你開心過生活。人要向前望,眼前仔仔可能要做評估,你同你先生要去積極面對先可以幫仔仔得到佢需要嘅幫助架。

至於放租嘅樓,慢慢去搞,或者比你先生去搞,你放開懷抱,搞自己認為最重要個樣先,集中去做,晚上集中休息。

有時不如意事太多,人就會好迷惘同唔開心。調整吓心態同步伐,一步一步走出來,同你先生或信得過嘅朋友都傾訴吓,會感覺好一點嘅。
I support autism acceptance!

首頁

尾頁

跳至