自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024勳章 牛年勳章

講開有BB係餐廳淥親,就想講酒樓餐廳呢D地方,就唔好由得小朋友周圍走黎走去,侍應捧餸行出行入,一下閃避唔到就會照頭淋,到時淥親受傷就無謂啦。

子爵府

現在有D家長危機意識低,俗稱放養

珍珠宮

見過有阿爸同個女係餐廳一齊玩捉迷藏

珍珠宮

王國教室勳章

leungszeon 發表於 19-1-16 11:33
現在有D家長危機意識低,俗稱放養

放養加自我!
我同幾個媽媽响人club house 飯茶,有個媽媽對仔女K1&K2,瘋狂响度跑!
Club house 又靜,我地又坐近出菜位,我終於忍唔到勸小朋友坐,又專登叫全部小朋友坐好,我玩個靜態遊戲。點知佢兩個仲係咁走。
經理終於同屋主講,屋主同個媽媽講,個媽媽話
小朋友唔可以話會傷自尊心,大左無自信㗎

最後,都有媽媽叫佢仔女唔好再跑,因有撞到人傳菜佢哋就企上櫈玩

我無再同呢家人出街

瑪瑙宮

大廚勳章

Ashleycorina 發表於 19-1-16 11:40
放養加自我!
我同幾個媽媽响人club house 飯茶,有個媽媽對仔女K1&K2,瘋狂响度跑!
Club house 又靜,我 ...

其實完全唔話得嘅小朋友好慘。。。將來佢哋出嚟比其他人話。。人哋唔會同佢客氣。。。所以咁多小朋友要出去揀樓。。。。。跳

因為根本接受唔到。。。又受吾到壓力。。。家長都好大責任自己受返

wcpcelia    發表於 19-1-17 15:09
love_nice    發表於 19-1-16 15:16
love_nice    發表於 19-1-16 15:16
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

王國教室勳章

seaheart88 發表於 19-1-16 11:44
其實完全唔話得嘅小朋友好慘。。。將來佢哋出嚟比其他人話。。人哋唔會同佢客氣。。。所以咁多小朋友要出 ...

我聽另一個媽媽講,佢個仔宜家曳到失控,佢媽開始又喝又打都無用,仲打到個妹推佢下樓梯,個妹去A&E要 “聯針”
佢媽話佢連媽媽都打,因為唔話得

瑪瑙宮

大廚勳章

Ashleycorina 發表於 19-1-16 11:48
我聽另一個媽媽講,佢個仔宜家曳到失控,佢媽開始又喝又打都無用,仲打到個妹推佢下樓梯,個妹去A&E要 “ ...

呢類本身係有問題要睇醫生解決啦。。教唔係淨係又喝又打。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

王國教室勳章

seaheart88 發表於 19-1-16 11:50
呢類本身係有問題要睇醫生解決啦。。教唔係淨係又喝又打。。。

係呀,但佢父母話佢個仔鬼仔性格嘛其實咁樣係害死個仔

用戶要求終止服務

goco28 發表於 19-1-16 10:41
講開有BB係餐廳淥親,就想講酒樓餐廳呢D地方,就唔好由得小朋友周圍走黎走去,侍應捧餸行出行入,一下閃避唔到 ...

喺酒樓餐廳,D家長由得小朋友走來走去真係離晒大譜,最弊唔止你自己小朋友會整親,仲會累街坊......

瑪瑙宮

大廚勳章

Ashleycorina 發表於 19-1-16 11:52

係呀,但佢父母話佢個仔鬼仔性格嘛:sickmil ...

我都記得有個B K媽媽。。。佢話帶小朋友睇醫生有個小朋友搞醫生d野。。。佢話呢啲叫做free style 。。。

咁佢父母話佢係鬼仔性格咪有佢囉。。打佢哋又唔係打我。。將來出街打人等俾警察拉囉
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

2024勳章 牛年勳章

Ashleycorina 發表於 19-1-16 11:40
放養加自我!
我都唔敢同呢d家長做朋友,免得自己小朋友有樣學樣

珍珠宮

放養加自我!

唔話得唔緊要,佢有本事當仔女係朋友咁傾計教好佢哋無問題,弊在佢又無呢個本事呢

珍珠宮

王國教室勳章

seaheart88 發表於 19-1-16 11:55
我都記得有個B K媽媽。。。佢話帶小朋友睇醫生有個小朋友搞醫生d野。。。佢話呢啲叫做free style 。。。

...

我都覺得佢遲早出事。我自己就避開呢家人,成家好似野人。我朋友個仔本來好斯文好乖,宜家都學佢响街大吵大鬧,一模一樣

珍珠宮

王國教室勳章

goco28 發表於 19-1-16 11:56
我都唔敢同呢d家長做朋友,免得自己小朋友有樣學樣

真㗎,我朋友個仔本來又斯文又乖,同佢玩得多,宜家好似佢咁,一模一樣,我宜家疏遠嗰家人呀

男爵府

回覆樓主:

見有父母可以帶 1歲多些 和 5 歲嘅小朋友去自助邊爐 .... 由得個5 歲的, 帶住個1歲多些嘅系人來人往的通道學行 .... 自己就不停的食 ...食 ...食
系旁邊臺嘅我, 為左只眼要幫佢睇住d細路, 搞到頭痛無心情食

講真d意外有時系d父母自己搞出來架, 仔女嘅安全系你父母的責任。

大宅

2024年龍年勳章

佢地都唔知個危險性係邊,成日拎放養,為小朋友好,唔可以打擊佢地為借口

珍珠宮

王國教室勳章

twotigers 發表於 19-1-16 11:56
唔話得唔緊要,佢有本事當仔女係朋友咁傾計教好佢哋無問題,弊在佢又無呢個本事呢
...

係呀,仲要幾歲無乜自我控制力又唔教

大宅

2024勳章 牛年勳章

seaheart88 發表於 19-1-16 11:44
其實完全唔話得嘅小朋友好慘。。。將來佢哋出嚟比其他人話。。人哋唔會同佢客氣。。。所以咁多小朋友要出 ...
佢地當仔女係王子公主,第日就唔好埋怨仔女當佢係奴僕

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

seaheart88 發表於 19-1-16 11:55

...
唉。。。我就相反,同個仔去睇醫生(一路睇開呢個醫生),佢去搞醫生既工具(即聽筒果d,又問果d雪條棍係咩黎,又要醫生拎俾佢。。。)我捉實佢,唔俾佢走,叫佢唔可以亂搞人d野,醫生仲笑笑口講小朋友係咁,有好奇心咪幾好,唔好咁拘謹,小朋友聰明先會咁(我知係客套說話)。。。真係俾醫生激死

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 19-1-16 12:04
係呀,仲要幾歲無乜自我控制力又唔教

細個要教,大個先可以放養,
一句講晒,果啲家長根本唔識教,
家長自己本身都無禮貌,搞到而家啲細路見到人係選擇性失明,失聰,失聲,唔叫人,唔望人,唔聽人講嘢

首頁

尾頁

跳至