0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bicanna 發表於 19-1-19 13:36
我仔食緊韓國果隻,我問藥劑師咋....佢話OK , 咁食左10幾日,便便真係多左好左, 同勁臭....皮膚有改善... ...

想知邊隻牌子,可以PM嗎?thanks

男爵府

winnie1105 發表於 19-1-16 10:43
bb有濕疹想比bb食益生菌,請問知唔知邊個醫生贊成/處方bb益生菌?唔想就咁買比bb食,想問清楚醫生先開始比bb ...

其實益生菌是否能夠長期食 我bb都有濕疹

大宅

bchuma 發表於 19-2-26 12:15
其實益生菌是否能夠長期食 我bb都有濕疹

我有問過藥劑師,佢話濕疹嚴重時每日1包,平時可1星期2-3包當增強抵抗力減少番發

大宅

happyoppa 發表於 19-2-25 20:02
睇左啦,我就係驚越散越多位置

我仔由爆濕疹到依家差唔多3個月都係反反覆覆,一轉天氣就發哂出嚟,都係一發就搽幾日藥膏控制住,再勤力搽保濕,等佢大d慢慢皮膚抵抗力會好d
我都等緊佢夠6個月加固會比佢食益生菌

男爵府

winnie1105 發表於 19-2-26 22:13
我仔由爆濕疹到依家差唔多3個月都係反反覆覆,一轉天氣就發哂出嚟,都係一發就搽幾日藥膏控制住,再勤力搽 ...

我女而家都係反反覆覆!➕固我簡直唔知俾乜佢食好

大宅

bchuma 發表於 19-2-26 22:55
我女而家都係反反覆覆!➕固我簡直唔知俾乜佢食好

我都好頭痕,下星期就加固,我有朋友話單一食材盡量試多幾日會穩陣d

男爵府

winnie1105 發表於 19-2-27 22:11
我都好頭痕,下星期就加固,我有朋友話單一食材盡量試多幾日會穩陣d

問題係 魚 海鮮 帶毛水果 牛肉 羊肉 ⋯⋯ 乜都唔得 我已經好頭痕啦

大宅

bchuma 發表於 19-2-27 23:31
問題係 魚 海鮮 帶毛水果 牛肉 羊肉 ⋯⋯ 乜都唔得 我已經好頭痕啦

魚 牛 我都會比佢試呀,可能7-8個月先試同慢慢試多幾日,我覺得唔可以完全唔食

男爵府

winnie1105 發表於 19-2-27 23:55
魚 牛 我都會比佢試呀,可能7-8個月先試同慢慢試多幾日,我覺得唔可以完全唔食
...

我試過。成面都係濕疹

大宅

bchuma 發表於 19-2-28 16:29
我試過。成面都係濕疹

咁大獲,你會唔會比佢試益生菌呀?

男爵府

winnie1105 發表於 19-2-28 16:34
咁大獲,你會唔會比佢試益生菌呀?

聽講可以 不過 我無俾 唔知俾邊只好

禁止訪問

禁止訪問

大宅

食椰子油係咪增強到皮膚抵抗力?我最後都有睇到醫生,宜家冇咩事,不過搵緊有咩沖涼同洗衫牌子岩敏感皮膚用 唔想佢再出濕疹,防犯下

大宅

happyoppa 發表於 19-3-19 19:28
食椰子油係咪增強到皮膚抵抗力?我最後都有睇到醫生,宜家冇咩事,不過搵緊有咩沖涼同洗衫牌子岩敏感皮膚用 ...

椰子油唔清楚,我比緊益生菌

沖涼都好多牌子有濕疹皮膚專用,邊隻好真係要試啱先知,aveeno QV physiogel都多媽媽用,洗衫我都會轉,我search到有個牌子叫小袋鼠有款嬰兒除致敏原洗衣液,用埋屋企用緊嗰支會轉用

大宅

winnie1105 發表於 19-3-20 10:36
椰子油唔清楚,我比緊益生菌

沖涼都好多牌子有濕疹皮膚專用,邊隻好真係要試啱先知,aveeno QV physiogel ...

Thank you 我搵搵先

別墅

回覆 winnie1105 的帖子

中醫周婧琳,西醫徐傑

別墅

回覆 winnie1105 的帖子

[color=rgb(43, 43, 43) !important]濕疹可根治,自己和BB 食得有營養啲,特別係魚油、益生菌和維他命A.

找出濕疹元凶【蘋果日報】香港夏天天氣又濕又熱、秋天溫差及濕度改變大,加上空氣質素不佳,使不少有濕疹問題的人叫苦連天。濕疹引致的痕癢、脫皮、泛紅等,不但影響日常生活,亦令人因外觀變化而大失自信。但最令人困擾的是治療濕疹的過程反覆、易復發,短則數月、長則數年,難以根治。濕疹的成因主要分為環境或食物過敏,就由身為營養師的我和大家探討一下由食物敏感引起的濕疹吧。我們常常聽說「有濕疹就避免進食濕毒的食物,如牛肉、奶類製品、海鮮等。」雖然營養角度並無「濕毒」概念,但食物的確可引致身體的過敏反應,造成濕疹。

【第一步】避開致敏原

可致濕疹或過敏反應的常見食物:小麥、大麥、燕麥等含麩質的穀類;牛奶、芝士等乳製品;蝦、蟹等甲殼類海鮮;花生、杏仁、腰果等堅果;黃豆及其製品;牛肉、蛋及其製品。最直接簡單的預防方法便是避開致敏原,除了避免進食以上食物的原形外,我們亦應留意包裝食物上的陷阱。在包裝上找出有否「此產品含有麩質、蛋、奶製品」的標語,或在材料列表中找出是否使用了致敏食物作為原料。不妨先查看清楚食物的成份標籤,再決定是否購買。

【第二步】增強皮膚免疫力

患者可多進食含有以下營養素的食物,以紓緩濕疹情況。

【維他命A、胡蘿蔔素】

有助皮膚細胞更新及修復,減輕皮膚痕癢、脫皮的情況。

食物來源:深綠/橙色蔬果(如胡蘿蔔、南瓜、番薯、菠菜、柿子)、豬肝、牛奶、雞蛋

【維他命B】

有助皮膚的正常代謝及保濕,維持皮膚黏膜的健康。

食物來源:牛奶、雞蛋、肉類、糙米、燕麥、果仁、大豆

【奧米加三不飽和脂肪酸】

可抑制前列腺素分泌,有助抗發炎作用,減少濕疹引起的紅腫不適。

食物來源:深海魚(三文魚、吞拿魚、沙甸魚等)、亞麻籽油、果仁、魚油

牛奶、蛋、果仁等可能致敏原也是以上營養素的食物來源,如進食這些食物後並無即時或延遲的過敏反應,便不應盲目戒口,保持均衡飲食更有助身體增強免疫力,以對抗濕疹。

撰文:吳耀芬

編輯:施明慧

洋房

sarahfa 發表於 19-1-20 00:15

我仔食proven益生菌+飲羊奶,濕疹好左好多(本身唔算太嚴重), ...

飲羊奶真係對濕疹好啲?我女都有食合生元益生菌,但都好似差不多咁

洋房

濕疹小寶寶可以講下用呢款蚊怕水

Fb: https://m.facebook.com/violetafairywater/

Ig: Violeta_fairywater

首頁

尾頁

跳至