自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

就同大家講下, 依個世界係冇食物係絕對安全架.
大家可以參考下下面D連結. 講幾個比喻大家听:

1- 蒜頭本來係抗癌既, 但若經高溫油炸方式處理,像是蒜片咁,就可能含有致癌物質—丙烯醯胺
2- 世衛組織將攝氏65度以上飲料列為很可能致癌物, 咁唔通唔食熱唔飲熱嘢?只食生嘢都唔會安全架, 菜有農藥, 生食又怕有菌, 仲有夏天食物易變壞架.
3- 咖啡呢? 依家好多research都話極可能降低某些癌症風險, 但佢又係2B 等級喎, 表示在動物實驗中有觀察到癌症的風險,但在流行病學研究證據不足,許多國外的研究發現咖啡炒焙過程中所產生的丙烯醯胺,就是導致咖啡可能致癌的原因,尤其是即溶咖啡

就以上大家都知道樣樣嘢都有好同唔好架, 好似大眾認為係寶既superfood咁, 我生果種cancer都唔可以食過量架, 所以我想同大家分享我既諗法, 希望大家唔好比依D咩咩咩會致癌嚇死自己先, 因為你上網都有輻射, 點避到咁多? 係香港去深山做野人都未必得啦.

唔好食死一種食物, 來源產地要久唔久轉下, 人地話好你咪試囉試完轉第隻, 我最記得有一次消委會出咗边樣油不含塑化劑, 我買咗N咁多支, 但之後有報告話果隻仲咗基因致癌物, 之後我都放棄咗, 佢話边隻有事我唔買, 冇事果隻我都不停用完就轉, 做人咩都驚就冇咗生存意思啦.

https://topick.hket.com/article/ ... 4%E9%A3%9F%E7%89%A9

https://nommagazine.com/%e5%92%9 ... %e7%99%8c%ef%bc%9f/

伯爵府

真係避無可避,唯有少吃同一種食物

伯爵府

luvkaka 發表於 19-1-16 14:41

無錯,要時不時轉換牌子,產地及購買地點。我會每次買唔同牌子嘅油。面包餅乾購自唔同包店及超市。

男爵府

回覆樓主:

講得啱... 我好少理,除非正實有毒,否則平時 d 食物洗乾淨 d , 煮熟 d (但又唔係overcook), 每樣食 d 唔好食過量, 咁樣要中招我都冇辦法,認命

琥珀宮

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

但凡每事每物皆有工反兩面。好處壞處並存。超級食物食過量都會變成超級毒藥(舉例),熱飲過65度係會可能灼傷食道引致食道癌或其他口腔癌。紅酒又話抗癌通血管但亦可能引起喉癌。。。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

避無可避

大宅

講得好啱,點避得咁多,睇個list 都係一般日常食品,總之吾好集中食某一樣野,平均d,吾係有毒,食左即死,我就由佢啦

水晶宮

回覆樓主:

我已無理呢d食物報告

大宅

真係無可避免
平時都食少左醃製野

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Poyau 發表於 19-1-16 15:28
避無可避

x2

Poyau    發表於 19-1-16 22:32
放下自在

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

明白,所以我鍾意食的東西都會食,人始終一死但求唔好死得咁痛苦咋
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實就係食咩都好平均D

禁止訪問

回覆樓主:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我同意,keep住轉最穩陣

男爵府

luvkaka 發表於 19-1-16 14:41

我冇理,常外出吃飯避不了。

在家煮就看下報告才入貨

大宅

回覆樓主:

我相信生有時,死有時,唔避得咁多, 個天要帶我走,唔使生cancer都死得

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

絕對認同

公爵府

回覆樓主:

講得好,總之唔好一蝸蜂食某一食品,飲食均衡,就最好

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

謝謝分享

首頁

尾頁

跳至