懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

38週照到阿b臍帶纏頸2圈,醫生話產程有機會長同埋其間bb心跳減慢就要緊急開刀,同埋阿b個面向天,都會難d生。
而家苦惱緊係咪要轉開刀(emoji)(emoji)(emoji)

有無有經驗既媽媽分享下(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

複式洋房

cocococoe 發表於 19-1-16 17:25
38週照到阿b臍帶纏頸2圈,醫生話產程有機會長同埋其間bb心跳減慢就要緊急開刀,同埋阿b個面向天,都會難d生 ...

我上胎係咁。不過臨生時佢冇纏頸,面向地。
私家醫生當時話問題不大,很多BB都有呢個情況。叫我不用轉開刀。不過我keep住之後每個星期看私家。
我係政府醫院順產,如果私家醫生見唔對路,我也會和政府醫院講。咁佢地會注意一下

珍珠宮

臨生前照超聲波,話臍帶繞頸兩圈,不過醫生根據情況評估話可以順產

大宅

38週照到阿b臍帶纏頸2圈,醫生話產程有機會長同埋其間bb心跳減慢就要緊急開刀,同埋阿b個面向天,都會難d生 ...

可以問多個E生的意見

複式洋房

而家有2樣野令到順産過程難左
難免都有d擔心(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

我大仔由25w開始臍帶繞1圈⋯2圈⋯2圈半⋯
冇野好玩玩氹氹轉
成日都想佢氹番另一邊

到我34w時日日都細心感應佢胎動既次數
再加每兩weeks就去私家照一次
其實到3圈就要即時開刀,因條臍帶幾長都好都係有危險
不過胎水夠,1-2圈係可浮動得到
而bb係由臍帶中拎氧氣同排泄
唔係好似出黎咁用個鼻同口
俾醫生笑我

大宅

結果2.5圈
私家都俾我可揀順產
因早產得5.5lbs

不過我又自己覺得扯到佢個頭咁點算
同唔想食全餐
結果都係開刀啦

複式洋房

ChansBB 發表於 19-1-17 00:17
結果2.5圈
私家都俾我可揀順產
因早產得5.5lbs

所以心大心細
我已經38w2d

複式洋房

有無媽媽咁既情況最後係順利順産?

公爵府

我之前陀到後期都有繞頸,不過佢自己轉出嚟,冇事,不過你連胎位都唔正,咁就要謹慎啲

複式洋房

hoganbaby 發表於 19-1-17 10:31
我之前陀到後期都有繞頸,不過佢自己轉出嚟,冇事,不過你連胎位都唔正,咁就要謹慎啲
...

胎位正係咪應該面向下?(emoji)(emoji) 醫生話呢個仲有機會轉變

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得最好聽醫生意見喇,最擔心要食全餐。

複式洋房

haha748494 發表於 19-1-17 14:43
我覺得最好聽醫生意見喇,最擔心要食全餐。

醫生就話可以順產但產程預計會長
同埋如果期間bb心跳慢左就要開刀,即係食全餐(emoji)(emoji)

大宅

cocococoe 發表於

(emoji)(emoji)我bb就完全同你bb而家情況一樣
首先我係呀b出世時先知繞左2圈仲要緊既,之前產檢一直冇問題;3-10度期間呀b心跳有幾次跌到落9X左右但好快又正常返;呀b明明32週左右已落盆,但入到醫院又話佢面向天!我陣痛時條腰真係好痛,因為佢面向天頂住我,不過最後又比佢喺產房時自己轉返正⋯

結果我都成功順產左佢出黎,不過開得慢啲⋯剩係屙都屙左佢一個鐘有多

複式洋房

Hermesianne 發表於 19-1-17 17:44
(emoji)(emoji)我bb就完全同你bb而家情況一樣
首先我係呀b出世時先知繞左2圈仲要緊既,之前產檢一直冇問題 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)最後成功順利生左個b出黎

政府不嬲都唔會check呢d野(emoji)(emoji)‍♀️

大宅

cocococoe 發表於 19-1-17 07:58
有無媽媽咁既情況最後係順利順産?

我第一胎阿仔纏頸一圈,最後都冇甩到,公立生之前有同醫生講聲,生的時候心跳減慢,最後要吸出,爭啲食全餐

複式洋房

emmmacyk 發表於 19-1-17 18:30
我第一胎阿仔纏頸一圈,最後都冇甩到,公立生之前有同醫生講聲,生的時候心跳減慢,最後要吸出,爭啲食全 ...

最怕就係生既時候心跳減慢,最後食全餐

大宅

cocococoe 發表於 19-1-17 18:21
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)最後成功順利生左個b出黎

政府不嬲都唔會check呢d野(emoji)(emoji)‍♀️

其實我一直有去私家產檢開,係36週後我冇再去⋯心諗呀b應該好快出黎⋯點知小朋友過期居留不過其實只要唔係有即時危險,纏兩圈私家都唔會理,太常見(emoji)(emoji)‍♀️不過如果你真係擔心可以考慮下開刀,最緊要母子平安!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 cocococoe 的帖子

有全餐可能性,你同C6好好商量下。

複式洋房

可以順產的, 只要push左BB個頭出來時, 唔好再用力
等人幫BB解左個圈圈先好再push, 就可以了
都好常見

首頁

尾頁

跳至