懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

生完個半月,悶悶地睇下大家有無野想知,我盡答
我係38w1d擇日子開刀的。

探病時間係7:30am-10:30pm
附上探bb & 餵奶時間表

綜合咁多位媽媽既常見問題:
1.開刀會唔會好痛?
好多開刀既媽媽都會話打左麻醉針唔會feel到痛/你只會feel到佢搞緊個肚....我既經驗係因為我本身腸胃好敏感,醫生拎bb出來個陣我feel到啲腸好痛,拎左bb出來之後縫針,我啲腸係痛到想嘔,個種痛係好奇怪,絕對唔係整親流血既痛,有啲似搞肚痛,但又唔完全係。放心,唔一定個個媽媽都會好似我咁,當然呢啲痛相比起順產既十級痛一定差好遠。
2. 開完刀痛幾耐?
好睇個醫生手勢,我第二日可以自己落床 (待續請見61及62樓

大宅

Cinder_ella 發表於 19-1-16 17:26
生完個半月,BB食飽訓左。悶悶地睇下大家有無野想知,我盡答
...

法國啲姑娘支唔支持媽咪母乳?同埋住幾多人房?姑娘嗰啲幾好嗎?我打算順產
祝啊b身體健康

大宅

1) 姑娘態度好嗎?? 網上話法國姑娘唔太友善
2) 開刀後有無得即刻比bb 你埋身 餵下??
3) 可以要求姑娘晚間叫醒餵人奶嗎??
4) 有大熱水壼嗎? 因想有薑皮洗手
5) 開刀後即日叫親戚黎有的睇bb 嗎??

謝謝你!

大宅

chanlazy 發表於 19-1-16 18:45
法國啲姑娘支唔支持媽咪母乳?同埋住幾多人房?姑娘嗰啲幾好嗎?我打算順產
祝啊b身體健康
...

支持 但唔會夾硬要你俾人奶 我個陣開刀 第三日先上奶 姑娘見到你無會問你要唔要俾奶粉 啲姑娘幾好既 又會教你點餵點掃風
我都祝你all the best

大宅

tony400 發表於 19-1-16 18:57
1) 姑娘態度好嗎?? 網上話法國姑娘唔太友善
2) 開刀後有無得即刻比bb 你埋身 餵下??
3) 可以要求姑娘晚間叫 ...

1. 我覺得算係咁啦 又會教你點掃風同餵奶 而且態度都nice既有問必答
2. 開刀第二日就要落床架啦,如果你覺得好攰 可以唔去餵奶既,因為餵bb係專有間房你要自己行過去既。我第二日就俾bb埋身啦
3.餵奶時間去到夜晚11點架,餵得來都12點,我選擇左返去訓。餵人奶係好需要休息得夠架。還掂你唔去餵啲姑娘都會幫你餵bb架啦,咁緊係趁有時間多啲休息
4.有大熱水壺,早晚會有人換水
5. 一生完6299就即刻來睇啦

別墅

...

你好 我二月尾會係法國開刀 想請教:
1)醫生提供熱水壺一個夠用嗎?除左沖炒米茶飲,我還想用來煲熟水洗手 需要自己帶一個壺去嗎?
2)無論半麻全麻,醒左幾耐先可以食野?
3)bb 一日內會比你探幾多次?定係想睇就可以去?
4)一般選擇多少人房會比較好呢?

謝謝你

大宅

lucky-happy 發表於 19-1-16 19:27
你好 我二月尾會係法國開刀 想請教:
1)醫生提供熱水壺一個夠用嗎?除左沖炒米茶飲,我還想用來煲熟水洗 ...

1. 我覺得一個唔夠,我老公每日都會拎兩壺炒米茶俾我,一壺大概1L左右
2.我當時係半麻,隻腳一有知覺就叫我飲水先,隔2-3個鐘試下食粥水,睇下腸胃有無唔舒服先繼續
3.每1.5個鐘左右都有餵奶時間,如果身體狀況ok既你當然可以每次都去啦,因為餵奶你又可以抱下bb如果係家人既話係有指定時間既,一日都有6段時間可以探架,不過佢地隔住玻璃睇only無得抱既
4.我覺得3人房ok 無咁多人爭廁所

別墅

Cinder_ella 發表於 19-1-16 19:44

1. 我覺得一個唔夠,我老公每日都會拎兩壺炒米茶俾我, ...

明白 謝謝你回覆

別墅

...

你好,嚟緊今年年中想喺私院生B,但仲考慮緊邊間好,所以有少少問題想請教吓

1. 開刀後傷口會唔會好痛?
2. 最後埋單total用左幾錢?
3. 法國生嘅話join唔join package好呢?
4. 係咪搵返駐院醫生開刀比較好呢?

唔該哂,祝媽咪同阿B身體健康

大宅

kathylaw1221 發表於 19-1-16 20:17
你好,嚟緊今年年中想喺私院生B,但仲考慮緊邊間好,所以有少少問題想請教吓

1. 開刀後傷口會 ...

1. 我第二日落床完全無暈既感覺,醫生手勢好重要,痛就一定有啲,但絕對可以忍到(我本身係打針都驚既人)我第6日就已經完全唔痛,不過都要就住個傷口
2. Total 6萬
3.唔洗join架,姑娘知你係香港人會直接話唔join package架啦,係咪?
4. 我無搵駐院醫生呀,不過我搵個個係婦產科都好出名,最緊要自己同醫生夾到

子爵府

回覆樓主:

你好,想請教:
1. 奶粉係入院時就選定嗎? 之後有機會問到醫護人員再轉牌子嗎?
2. 醫院尾數係可以比credit card/eps嗎?
3. 有關走佬袋:
a. 開刀帶2套睡衣係咪就夠?
b. 見人話要帶濕紙巾,請問你覺得是否用需要?e.g.平時抹手用 /去厠所時用
c. 是否要自備牙膏牙刷杯?

複式洋房

請問係醫院個幾日可以食d咩?因為開刀好多都要介口

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

...
恭喜

大宅

Cinder_ella 發表於 19-1-16 19:44

1. 我覺得一個唔夠,我老公每日都會拎兩壺炒米茶俾我, ...

1) 開刀3 人房 20800, 我醫生費要 26000, 有可能 6 萬埋單嗎??

2) 自己帶片比姑娘可以嗎?? 我上網見一日片費用收110!!

謝謝你!!!

複式洋房

tony400 發表於 19-1-17 09:54
1) 開刀3 人房 20800, 我醫生費要 26000, 有可能 6 萬埋單嗎??

2) 自己帶片比姑娘可以嗎?? 我上網見一日 ...

你好 想問你閃搵住院醫生?

大宅

wowobibi 發表於 19-1-17 01:43
你好,想請教:
1. 奶粉係入院時就選定嗎? 之後有機會問到醫護人員再轉牌子嗎?
2. 醫院尾數係可以比credit ...

1. 係,當然我無要求再轉牌子,所以唔太清楚。
2.可以用credit card/ Eps就不知道
3a. 我係呀,因為你第一日開完刀係著手術衫,第二日落床先換自己睡衣既,如果你驚整污糟,帶多件都ok
3b. 我覺得要!因為坐月唔可以濕凍水,同埋你痛傷口,始終行來行去廁所洗手唔係幾方便,帶定旁身啦
3c.唔需要架,醫院會提供

大宅

Danelle 發表於 19-1-17 07:56
請問係醫院個幾日可以食d咩?因為開刀好多都要介口

你開完刀第一日係飲粥水,第二日都係盡量食粥,到第三日先可以試下食飯,佢會有menu俾你叫餐食,好多都岩坐月食架

大宅

tony400 發表於 19-1-17 09:54

2) 自己帶片比姑娘可以嗎?? 我上網見一日 ...

1. 我同你一樣呀,可以六萬埋單
2.應該唔洗咁貴喎,我都係3人房醫生費26000計埋之前俾既按金都係6萬蚊咋

大宅

li1101979 發表於 19-1-17 11:10
你好 想問你閃搵住院醫生?

我唔係搵駐院醫生既,因為我家庭醫生介紹左另一個醫生俾我

大宅

JD930 發表於 19-1-17 09:20
恭喜

JD930    發表於 19-1-17 13:54

首頁
12345...6

尾頁

跳至