懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Cinder_ella 發表於 19-1-16 17:26
生完個半月,BB食飽訓左。悶悶地睇下大家有無野想知,我盡答
我係38w1d擇日子開刀的。

2. 仲可以競步,傷口只有小小扯住既痛,當然我係有食住止痛藥啦。

3.有啲咩一定要帶?
我覺得水壺最重要,當然醫院會有熱水提供,但係我唔會用佢個水壺沖炒米茶,絕對唔係因為怕個水壺唔乾淨,我都係用水壺既熱水沖炒米茶,只係唔想整污糟人地個水壺,始終個水壺只係裝清水唔係裝有味既飲品。
第二,濕紙巾!因為開完刀有傷口落床可免則免,例如飲水食野整污糟左,你都可以用濕紙巾抹下就算,唔洗下下落床。
4. 窗口位床
我係加左$70訓窗口位的,但好後悔..原因係生完你會覺得好熱,咁岩的生完個日係最好太陽,就算搵左窗簾都係好熱,熱到我係唔想著衫 (待續

大宅

Cinder_ella 發表於 19-1-20 19:19
2. 仲可以競步,傷口只有小小扯住既痛,當然我係有食住止痛藥啦。

3.有啲咩一定要帶?

4.而且去廁所會比其更床位需要行更多,準媽媽們你地選擇既時候可以諗清楚會唔會有我以上呢兩個問題 當然空間會多啲...但係我生個陣真係無帶太多野...

5.醫院會提供啲咩?
1.基本牙膏牙刷嗽口杯、一條抹身毛巾、侍產包、仲有啲書仔(育兒手冊)入面會幫你印埋bb腳印,其他已經唔記得哂,歡迎其他媽媽補充

子爵府

Cinder_ella 發表於 19-1-20 19:00
1.初生bb只需要一張包被 出院會送埋佢著緊個件衫俾你,當然視乎當日天氣 如果太凍帶多件背心仔俾佢好啲
2. ...

我都係開刀...如果惡露多透落床墊咁咪即係連條睡褲都污糟埋? 定著睡裙方便d?

但我又驚冬天生會凍,諗住係帶長袖衫褲0既睡衣

子爵府

Cinder_ella 發表於 19-1-16 19:03
1. 我覺得算係咁啦 又會教你點掃風同餵奶 而且態度都nice既有問必答
2. 開刀第二日就要落床架啦,如果你覺 ...

請問大熱水壺係每個媽媽一人一個嗎?

會唔會好重自己倒唔到?

別墅

Cinder_ella 發表於 19-1-20 19:00
1.初生bb只需要一張包被 出院會送埋佢著緊個件衫俾你,當然視乎當日天氣 如果太凍帶多件背心仔俾佢好啲
2. ...

謝謝你 非常有用的解答內容
原來連bb 和尚袍都唔駛帶 著佢件衫加自己包被或背心仔就ok

別墅

1. 想請問開完刀果晚大約幾點推BB比你睇?

2. 係咪一定要喺開刀時間早6小時入院?

3. 炒米茶用1L暖水壺?

大宅

wowobibi 發表於 19-1-20 19:41
我都係開刀...如果惡露多透落床墊咁咪即係連條睡褲都污糟埋? 定著睡裙方便d?

但我又驚冬天生會凍,諗住 ...

一般開刀惡露會少啲,因為醫生做手術個陣會幫你拎好多出來,我最多個日都只係成塊m巾濕野,但係又唔會透出來既,我個陣著睡裙呀,因為唔洗cool住個肚

大宅

lucky-happy 發表於 19-1-20 20:30
謝謝你 非常有用的解答內容
原來連bb 和尚袍都唔駛帶 著佢件衫加自己包被或背心仔就ok
...

係呀 無記錯我個女拎走個日醫院有俾埋背心我架,如果你出院個日好凍既話帶多件厚既衫仔同包被,如果唔太凍其實揀一件厚啲既包被都夠啦~

大宅

口水太太 發表於 19-1-20 20:55

1.我係朝早開刀,夜晚9點就抱bb俾我啦
2.早一晚你可以揀係醫院訓/係屋企訓,不過一定要係開刀前一日去登記

大宅

口水太太 發表於 19-1-20 20:55

3. 我係呀 我個陣一日飲兩支1L既炒米茶

複式洋房

Cinder_ella 發表於 19-1-20 21:49
一般開刀惡露會少啲,因為醫生做手術個陣會幫你拎好多出來,我最多個日都只係成塊m巾濕野,但係又唔會透出 ...

開刀惡露會少?咁通常維持幾多日?
我仲買左d安睡褲,以為惡露會多

大宅

Chili916 發表於 19-1-20 23:41
開刀惡露會少?咁通常維持幾多日?
我仲買左d安睡褲,以為惡露會多

係呀,因為大部份醫生會係手術過程中幫你拎出來。我個陣都係用安睡褲,網褲好唔方便,頭5日係最多,好似平時來m咁,到第13日左右已經無咩啦

子爵府

生完個半月,悶悶地睇下大家有無野想知,我盡答

我上胎法國醫院黎緊都會(不過好多野唔記得左啦)
你有無影低佢地餐廳menu同住院個幾日既活動呀(記得有d 日子有講座等等)
同埋3人同6人既收費差幾多?
我少少印象開刀前四小時入院就可以,唔確定....

大宅

JNF 發表於 19-1-21 13:35
我上胎法國醫院黎緊都會(不過好多野唔記得左啦)
你有無影低佢地餐廳menu同住院個幾日既活動呀(記得有d ...

我無影呀⋯⋯
1.我記得有雞粥,咸蛋粥同粥水既
2.啲活動我記得有講座,出院個日有去聽,啲姑娘會朝早問有無人聽講座呀
3.病房收費法國官網有列名呀
4.我醫生叫我前一日既2點去登記會有多啲房揀,所以我就登記左之後夜晚8點先入院

大宅

回覆 Cinder_ella 的帖子

請問你係揾邊個 醫生開刀?同埋麻醉歸收費係幾多?我係第一胎,所以唔太清楚大約要預多少錢。。謝謝。

大宅

kobyleung 發表於 19-1-21 18:08
回覆 Cinder_ella 的帖子

請問你係揾邊個 醫生開刀?同埋麻醉歸收費係幾多?我係第一胎,所以唔太清楚大約 ...

我搵梁x霞醫生開刀,手勢好好,好專業
麻醉師收費大概$6000-8000呢個range
我住3人房4日3夜連埋兒科巡房測試個啲total 6萬鬆啲

大宅

請問係唔係做以下呢3 樣??

1) 甲狀 G6PD
2) 血型恆河
3) 代謝病

3樣?

打針唔洗? 卡介苗 同 乙肝 隔幾日出健康打???

THANKS!!

大宅

tony400 發表於 19-1-22 10:45
請問係唔係做以下呢3 樣??

1) 甲狀 G6PD

我係做左聽覺測試+代謝篩查
卡介苗係包左架

別墅

生完個半月,悶悶地睇下大家有無野想知,我盡答

三人房/六人房相差幾錢

大宅

wongwaiho214 發表於 19-1-22 17:35
三人房/六人房相差幾錢

除左房錢 醫生費都會有機會唔同 要問返你既主診醫生

首頁

尾頁

跳至