自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

**如有雷同,純粹巧合**
大家好,我系女皇,當然系網絡上的名啦
知我真實身分又好,吾知又好,尼個系一個不能說的秘密,因為系網絡上發洩完就算,完全系一個安全出口

我本身系一個嚴重抑鬱症同焦慮症的患者,而家我要學習面對過去,接受一個看似堅強,實際失敗的自己!
而點解會有尼個病呢⋯⋯ 就要由我工作開始講起

我系一個幼稚園老師,冇錯,你地冇睇錯
一份看似幸福的工作,番工同小朋友吃喝玩樂,唱下ABC就一日,你地錯啦,實際上比你地想像中辛苦,當然一定有正義之士出黎講,你揀得,預左嫁啦!

先讀左個CE牌3年全日制就可以入行,之後麻煩要半工讀個學士學位啦⋯⋯

BBJOJO    發表於 19-1-19 12:47

子爵府

留名

大宅

工作的辛酸, 不足為外人道也

wcpcelia    發表於 19-1-17 12:03
女皇陛下    發表於 19-1-17 10:07
JD930    發表於 19-1-17 09:27

子爵府

學士學位系必須要讀,因為你吾讀會好快就俾你校長淘汰,而且系一個壓價的藉口,吾好聽政府話有薪酬表,只供參考,不能作準,從來冇準過

尼行系有好的學校,但一位老師要到差不多60先退休,幾時輪到新人入場,有好就吾好走啦,尼行吾計年資,隨時一轉校就同新入職的一樣人工,你冇睇錯,有老師做左尼行廿年,人工都系得2萬1,仲要俾校長厭人工高,要迫走

我入行個陣9千人工,做半日,但講真從來未準時收工過,其實同番足全職冇分別,由擔班開始,全校都關你事,愈叻愈死得快,系會做死! 需要負責好多吾同範疇的野,除左日常事務外,仲有校務啦,興趣班、跳舞組

子爵府

留毛毛

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

有苦自己知 加油

女皇陛下    發表於 19-1-17 10:07
JD930    發表於 19-1-17 09:27

大宅

香港的K型工作環境

子爵府

各大活動、比賽,機構應酬要做埋妹仔(包括幫老細拎手袋、化妝、場地佈置等)、接待、上菜等,其實吾系你認識中幼師的工作,可惜機構文化,你可以吾做,但下年不獲續約

講到續約,我地合約到7月,有啲直頭到6月,姐系你吾續約,代表你有1-2個月系冇薪,你當然話幼稚園老師假期多,小朋友放你又放,錯啦,紅日放假就將工作搬屋企做,小朋友吾番學先系我地最忙的時候!

而番工系話5.5日,但OT系冇補鐘補假,星期日/公眾假期帶隊就話暑假補番日啦/星期六半日吾使你番(前題系你續約),有番工冇放工,我8點番到公司,隨時夜晚8點都冇得收工,因為老細中意放工一刻搵人開會

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我一直都覺得做老師好辛苦

珍珠宮

回覆樓主:

教師係一份好刻苦嘅工作,我一直好尊敬老師,因為做教師其實係好有使命感,絕對同人工唔成正比。加油所有老師

子爵府

而且你千萬吾好結婚吾好拍拖吾好有自己生活,因為有校長曾經講過,我出糧俾你,吾包尼啲嫁咼,你做咩要放工丫,系佢地眼中你死左,都要招個魂番黎做埋野先好去投胎

至於勞損就一定,一個月由月頭病到月尾系常識,有薪病假,咩黎嫁?食得嫁? 你吾系發燒都同我死番黎學校做野丫,最多學校出口罩 其實發燒佢都想你番嫁,不過衛生署有指引咋,大把老師放假就要去搵中醫做推拿/針灸/正骨,因為我地基本都系用小朋友的椅同枱做野,坐地下做是常識,搬貨數貨分貨是日常,男人咩黎?! 我敢講做幼師的女人絕對比一個男人能幹,我地十項全能,由砌電腦至鑽牆爬梯,全包宴

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

任何一份工
有萬自己知
加油

子爵府

仲有工傷,千萬吾好申報,校方會用不同方式令你覺得自己問題,特別會用來年合約黎要脅你,當然可以報勞工處啦,代價系你可以轉行啦BB~~~ 吾會再有學校要你,你老細會用盡一切方法去唱衰你,打壓你! 當你有廿幾萬學費要還(冇錯,讀個牌吾平嫁,但人工嘛,做sale仲多)/有屋企要顧,你敢嗎? 學以前老細一句,整親手扭到腳,甘死得未?未死就番黎啦做野,請咩病假!

幼稚園最中意親子活動,家長同小朋友系有親子丫,你自己的小朋友,sorry ,人工吾包嫁咼⋯⋯ 親子,吾到你! 你可以睇住人地小朋友長大,而自己的小朋友就... 你根本吾會請到假同佢親子

侯爵府

2018復活節勳章

女皇陛下 發表於 19-1-16 17:59
而且你千萬吾好結婚吾好拍拖吾好有自己生活,因為有校長曾經講過,我出糧俾你,吾包尼啲嫁咼,你做咩要放工 ...

真係慘到一個點。估唔到原來咁辛苦。真係可以話血淚史。

大宅

2018復活節勳章

所以我好尊敬老師。真係唔係人人都頂得順...我係做某間老人院。我都係日日對住班大細路,成日扭計唔食飯、唔著衫,唔食藥有時又會百厭摸下我地d姑娘,我地都都好多額外野做,體力勞動少不免,有時仲會比‘大細路’鬧。
不過我照顧既大細路係無依無靠,所以我唔覺自己好辛苦。因為我已經好幸福,其實還有能力返工照顧人已經係上天眷顧。真係好多人連行既能力都未必有,試諗多d自己擁有既野,就會開心好多架啦。

meow_day    發表於 19-1-19 13:01
學會放下    發表於 19-1-18 14:50

珍珠宮

回覆樓主:

真心覺得幼稚園老師好辛苦

子爵府

各位親愛的家長們,我地都想放假休息,我地都想參與到小朋友的活動,但大部分校長為左確保來年收生率,多數會系夜晚/星期日黎舉行各類型活動,包括親子月餅、中秋晚會、包粽、年宵,只要你講得出、基本都做過

聲沙樣殘系基礎,陳皮檸檬/咸柑桔系必須,吾系我吾想飲多啲水丫,系飲左水要去廁所,邊個睇住小朋友丫,而且有啲學校廁所set左系主任位後面,你去得多,個主任會好關心你嫁啦,頭號名單丫,恭喜哂

你地見到小朋友表演美輪美奐的服飾,除左淘寶外,仲有老師一針一線一針一血的靈魂系到,加工改裝、設計自製,我連衣車都識用啦⋯⋯ 買布裁剪度身訂造,一手包辦

子爵府

化妝set頭,排舞練習,初入行吾識吾緊要,才能系迫出黎嫁 放心,當你回顧過去,你會發現自己原來好叻,你付出有限的青春去換取他人小朋友的成長,你唯一多左的系勞累的身體

十項全能吾代表你老細會愛上你,只會做死你,所有活動第一時間就想起你,系咪好開心好興奮呢! 全校所有的職務都會關你事,人工當然啦,你一個人做10個人野都系得一個人的薪酬嫁咋,吾好想太多,最好久吾久會搵到啲家長送放到過期的食物請你食,多謝你付出丫

近年興起各式各樣的交流團,冇錯,內陸啦出國啦,放心啦,你必須出席,而且系學校假期期間,你一定得閒,推三次都要出席兩次

子爵府

機票酒店一定有支助,放心,不過你要清楚,學校系非謀利機構,資助你交流的費用啦咼,你當然要自己付出多少啦,而家學校俾機會你去學習,你吾系吾去丫麻,老師,要珍惜機會,要有上進心丫

考評報告、學校評估、不計名問卷,記得事實吾好拎出黎講,不計名,不過會認字跡,你必須要親手交出俾校長嫁,你明啦甘

家長們,你夜晚7-8點仲收到我電話系正常嫁,基本上我仲系學校/夜晚進修中,我生系學校魂,死系學校鬼,所以嘛⋯⋯ you know

尼行校長/主任/老師/姐姐都系女人,女人多就是非多,但刻薄到你吾信! 我身材系肥胖,屁股大,胸都吾細,初入行就聽到有老師吾中意我

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

深入了解

首頁
12345...9

尾頁

跳至