自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

幾時都話一間學校既校長係學校既靈魂!

同埋幼教真係好辛苦 ,勁多野做 。

其實當年我都差d 入左行,Ive 幼教收左我

子爵府

其實轉幼稚園仲好,我有朋友都做幼教。
有時都會轉~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

不如你轉下工,找個好的工作環境。再唔係你有大学学位,做上門補習老師都收入唔錯,做幾多時間也是自己決定。

加油

大宅

candice0088 發表於 19-1-16 18:13
所以我好尊敬老師。真係唔係人人都頂得順...我係做某間老人院。我都係日日對住班大細路,成日扭計唔食飯、 ...

大宅

多謝樓主既分享

好想都借個位同各位家長講正所謂上樑不正下樑歪,揀一間好既幼稚園一定要了解個校長/校監係點樣既人,乜野價值觀,名校都係咁話。

有D野,所謂既名校只係做好marketing,根本就唔多care對學生的好壞。

男爵府

回覆樓主:

男爵府

樓主加油啊
雖然我唔係同行,但係份工係服務性行業,都係有苦自己知

女皇陛下    發表於 19-1-17 10:06

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,你可以幫人做補習嗎?

子爵府

cakii 發表於 19-1-17 08:42
樓主,你可以幫人做補習嗎?

可以丫,幼稚園到初小都補

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-17 08:45

轉行做補習呀,好有發展,真的

子爵府

ChloePP 發表於 19-1-17 00:27
多謝樓主既分享

好想都借個位同各位家長講正所謂上樑不正下樑歪,揀一間好既幼稚園一定要了解 ...

岩,我見盡有啲所謂名校,marketing一流,內裡直頭不知所謂

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-17 08:45

你想的話,我可以幫你搭路介紹

子爵府

cakii 發表於 19-1-17 08:48
你想的話,我可以幫你搭路介紹

多謝你丫,我未入行前都系幫人補習
我覺得bk jm好有愛,有機會的我會珍惜

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-17 08:53
多謝你丫,我未入行前都系幫人補習
我覺得bk jm好有愛,有機會的我會珍惜
...

睇見你咁,都覺慘,咁啱幫到就幫下啦

子爵府

tommyxsarah 發表於 19-1-16 23:26
其實轉幼稚園仲好,我有朋友都做幼教。
有時都會轉~

轉過啦,由班主任到助教,專科老師都做埋
我運氣麻麻,一系入去個陣好好做,之後轉校長、old seafood爭上位、新舊老師磨合吾到 學校就變地獄了

子爵府

cakii 發表於 19-1-17 08:55
睇見你咁,都覺慘,咁啱幫到就幫下啦

如果有介紹可以PM我

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-17 08:58
如果有介紹可以PM我

好,我幫你問問再 pm 你

子爵府

tommyxsarah 發表於 19-1-16 23:24
幾時都話一間學校既校長係學校既靈魂!

同埋幼教真係好辛苦 ,勁多野做 。

真系靈魂黎,需要時永遠不在
Last mins 一定忽然出現,將埋尾啲野大改

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

加油

子爵府

醒左就再分享下,今日講同事啦
同事系好緊要嫁,一個好同事會令你身處的地獄變天堂,一個衰同事會令地獄更恐怖
我拍過好多類型的同事,好的佔大比數,講緊系好無條件幫你、教你、真系當你囡甘錫,你個年會覺得自己不再是獨單一個⋯⋯ 跟好同事個年學到更多教學技巧、與家長相處的對答態度、有人陪你笑、OT有人買埋外賣同你一齊努力啦,當然啦,如果一直都甘好,我應該會一路系尼行發展,絕不會抑鬱、絕不會辭職轉校,好的同事點都會離開你,會退休、會轉行、會有好多原因離開你,所以遇到好同事,請珍惜

到有啲「好」同事啦,人不會有無緣無顧的愛,佢對你好,當然你要有對應/更多的代價付出啦,佢可以為你擋刀擋槍,因為刀系佢插槍系佢開,怕咩擋,你都傻的⋯⋯ 獲系佢送俾你、坑系佢開,差在未一手推你落去,尼類同事最本事系,平日俾啲小因小惠你,表面對你好好,又肯提點你,你會系不知不覺間做埋佢個份,你做完先發現,根本吾系你工作範圍,只系佢吾想做,推左落你身上,吾做都做左啦,算啦⋯⋯ 蠢一次夠啦! 但當你發現佢的陰謀後,佢就開始打你小報告啦,基本上都冇關痛養,但講得多,加埋鹽加埋醋就會變左質,味道吾到囉,你明後果啦⋯⋯

衰同事就提都不用提,我相信其他職場都大把,不過我地更加明刀明槍,我而家系擺明做你嫁啦!一開學將所有班務推哂落你身上,之後就開始病啦佢,番工辛苦丫,拍擋又吾好,當然系話緊你啦,吾好兩頭望啦,一定系話你,系佢眼中你應該做埋佢個份,幫佢、救佢、佢做吾哂,絕對關你事,之後就會由開學一病就到畢業禮,中間會好的日子系各類大型節日假期,忽然間會見到佢系去左旅行,病假期間,網絡之大,好難有絕對的秘密,就算校長知道又如何,個老師系XXX教會的信徒(同學校有聯繫的教會啦)校長都耐佢吾何,有時候你信教比工作能力重要,只要你系宗教學校工作,而你又系同校附屬教會,甘恭喜哂你~ 只要你不辭職,可以平安順暢甘做到退休,校長吾敢炒你,同事吾會投訴你,因為你背後有個大教會撐腰

我聽過有不少的個案系,本身A系佛教徒,好信好信個種,會專登飛去大陸參佛,初一十五食素,話有飄飄跟住,都系靠個佛保護,但有基督教/天主教學校請左佢(基本上我地見工會問宗教信仰,你有同冇某程度上好大分別),佢入職當然冇講自己的宗教背景啦,系認識佢先知道佢信仰⋯⋯ 佢入職後,忽然間變左該校教會最勤力的信徒,講緊系一下子的事,日日番教會,原因系有個職位要教徒先可以升,佢想要,背後付出幾多丫,SO FAR升左之後,我又冇再見過佢番教會啦,同我地都系一樣繼續鬼神,其實人有上進心系正常,但甘樣上進法,真系對得住個良心?!

***我分享吾系指責任何宗教背景,宗教人仕勿打頭,會痛嫁OK?*** 你地當故事睇就得

首頁
23456...9

尾頁

跳至