自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

女皇陛下 發表於 19-1-17 23:06
有JM問家長,就講家長先啦

我對家長一向都好有同理心,你或者做左幾十年幼師,小朋友一個眼神、一個表情你 ...

分分鐘阿媽著得透過你、短過你
以前阿仔KG啲親子活動,巧多低鬆熱褲high heels出現

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

我都好明白教師嘅苦處,妳就係太有責任感先至會有呢個病,要記住健康係最重要嘅,要先愛自己才有能力去愛別人

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

真心覺得你辛苦

大宅

回覆樓主:

我以前都係同行,好有共鳴,越做越心灰
所以有小朋友之後都冇做

我覺得呢行的辛苦在於你付出好多心機時間,但做的嘢未必對小朋友有益,好多校長都已經好outdate,真係只當一盤生意,完全冇heart,有責任感的老師都會走得就走

大宅

LM,好多工種都係外人睇你好你睇人好(emoji)

男爵府

wuwucancan 發表於 19-1-17 23:28
我姪女剛fresh graduate 個緊幼師都話好慘

我會叫你唔好入行!根本吾好做!D家長質素每況月下!人工又吾高!好老闆冇幾多個!趁後生轉行吧!

男爵府

女皇陛下 發表於 19-1-17 23:16
合作的家長

仲有老師講事實你要接受!如果唔係……尤你小朋友繼續……老師一句真話刀吾會再講!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

死火..阿女個志願係做老師。

子爵府

bb妹 發表於 19-1-18 08:25

幼師? 打消佢個念頭吧,襯未後悔!

子爵府

小方b 發表於 19-1-18 06:18
我會叫你唔好入行!根本吾好做!D家長質素每況月下!人工又吾高!好老闆冇幾多個!趁後生轉行吧!
...

好老細差不多退哂休啦

子爵府

emmmacyk 發表於 19-1-18 01:15
我以前都係同行,好有共鳴,越做越心灰
所以有小朋友之後都冇做

我決定打哂出黎之後,轉行!
我已經夠後悔,為份工迫到自己甘

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

女皇陛下 發表於 19-1-18 08:35
幼師? 打消佢個念頭吧,襯未後悔!

要啦

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-17 23:06
有JM問家長,就講家長先啦

我對家長一向都好有同理心,你或者做左幾十年幼師,小朋友一個眼神、一個表情你 ...
你依句"吾中意咪算,吾好教小朋友話我聽丫媽話吾好同XXX玩, "

我想起小時候上興趣班,有個勁有$的家長話我係下等人,用這方法叫佢個女吳好同我/其他下等人玩,會影衰自己,個家長後來同個老師講,叫老師禁止邊幾個人(佢口中的下等人)接近佢個女,但佢個女喜歡痴住我,個老師都無乎嫁麻,後尾個上等家長幫佢個上等阿女退學了

珍珠宮

bb妹 發表於 19-1-18 08:25
乜咁岩呀,我小時志願係做幼師,最終做左中學老師,依加係ftm

子爵府

系時候講丫全校最重要的人物-姐姐啦!冇錯,一間學校可以冇校長、冇主任、冇老師,但絕對吾可以冇左姐姐
點解呢? 而家慢慢數你聽

姐姐系絕不能得罪的人,重要的事情請在心中唸3次
每去到一間新公司,請你盡快同各位姐姐打好關係,著數有冇就吾知,起碼吾會甘快無聲無息甘俾人了結左姐姐比老細更清楚每個同事背後的關係,同事性格/作風
姐姐除左日常必須做的工作外,佢最大的作用系一個活動式錄音機,講到甘大家明啦
校長主任講秘密、數老師/家長/學生/閒雜人等時,系會自動忽略姐姐的存在嫁,因此姐姐會收到好多連老師都冇辦法知道的消息,如果你同姐姐關係好的,佢系尼個時間會通風報信你聽,你聽完自己心裡有底好啦,佢地系吾會承認自己講過的說話

而姐姐大多數都系老細的線眼黎,你地日常點對小朋友、背後有冇講老細、同同事關係如何,佢都會系放工時間/續約當日慢慢同老細說心聲,如果你平日對姐姐吾好,呼呼喝喝,恭喜哂!冇都會變成有丫~~~~ 你死左就安心去啦,吾好問理由啦

過時過節有好多老細都興叫姐姐煮一餐,大家食,當做節,老細高高在上,做節尼架野好少會坐落黎同老師食,對姐姐吾好,相信我,我親眼見過老細飲左一年口水湯(姐姐親手俾老細飲),佢啲咖啡、茶水加料少不免嫁啦,基本上姐姐的忍耐力好高,如果吾系點收風,但記住連姐姐都忍吾住的老細,你見到就好走啦,吾會好做⋯⋯

姐姐系一個比老師較重要的存在,吾好以為吾關你小朋友事,小朋友會瀨尿/會嘔/可能要換片/平時整濕衫都系要靠姐姐換嫁,吾好以為老師會做(除非冇人手,否則老師好少會自己動手做以上工作)家長們,對姐姐有啲禮貌啦,尊重下人地,人地都會對你小朋友好啲,我見過好多家長當姐姐系工人甘用,受番系你地小朋友咋,咩都吾使做嫁姐姐,一個眼神一句說話,小朋友聽左都會影響心靈發展丫

子爵府

Angel_Rose 發表於 19-1-18 08:58
乜咁岩呀,我小時志願係做幼師,最終做左中學老師,依加係ftm

中學好好多,至少人工真系跟pT跳,工作都系辛苦嫁啦
我都有老師到退休個日都系搵緊新人薪金咋

子爵府

Angel_Rose 發表於 19-1-18 08:56
你依句"吾中意咪算,吾好教小朋友話我聽丫媽話吾好同XXX玩, "

我想起小時候上興趣班,有個勁有$的家長話我 ...

哈哈,大把尼啲家長,近年愈來愈多添

男爵府

回覆樓主:

我都係來自幼教界
樓主講嘅簡直句句心聲

respect

大宅

留毛再睇

珍珠宮

小方b 發表於 19-1-18 06:18
...

佢都話D家長好難頂,D細路易教(家長先難教)

首頁
45678...9

尾頁

跳至