自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

入得行就預左到你離開個日都要繼續進修 做到老學到老丫學位化預左嫁啦,同中小學睇齊丫麻 你以為讀完學位就完成任務,錯啦
學位系第一版咋,之後仲有特殊教育證書、幼兒音樂遊戲證書、急救證書、校長證書、碩士啦⋯⋯ 鋼琴有冇8級丫?仲有其他課程證書呢////// 有啲學校會支助你,但你要簽一份3年以上冇人工加的合約,中間離職要賠番哂所有校方資助你的錢,因為學校栽培你,你竟然吾講情意就走 而學校出錢要你指定要讀個啲書商證書,學習佢地個課程個啲丫,證書系校方到,因為佢俾錢,你離職就咩都冇,冇證明

你可以選擇吾進修嫁,系自由的,我有舊同事仲有幾年退休,甘打死都吾讀學士啦,連其他證書都吾讀嫁啦,留番啲錢好過啦,結果學期尾個評核報告寫咩呢⋯⋯老細寫「不思進取、固步自封」,夠啦已經⋯⋯ 嬲到個同事呢,老細開條件,你想安安份份做到退休呢,有2條路,一去進修大拿拿拎幾萬至十萬不等出黎咼,二你轉半日啦,工作一樣不變,不過得一半糧 絕呢

其實有好多人可能心有疑問,點解老細甘刻薄,女人本身對女人就要求高,好多校長都系嫁吾去、離過婚、婚姻生活不愉快等,一聽都老師拍拖/結婚,就大獲,絕不會有好日子過,特別系你平時吾識擦鞋就更衰,因為系佢地眼中老師吾值錢,癲左一個仲有千萬個畢業生代替,瘋左一個仲有大把人入行,所以老師何價 同埋出得糧就要俾哂教育,私人時間系咩黎?請你番黎有私人時間嫁⋯⋯ 我見過聽過的例子好多,最過份系有老師收到電話屋企人吾得啦,醫院叫盡快趕去,大家知啦,老細一句,叫佢遲啲死得吾得,開緊會嫁 老師冇理,照出去Call的士飛醫院,第二日收警告信,擅離職守,並且要求全體老師以後電話鎖LOCKER,屋企人有事搵,叫打校務處,校務處會幫你處理

系校長眼中,你吾系人,系機器,我地有飯鐘嫁,講系一個鐘,12-1點,你死都要留系學校,不得外出,認真計,上午班12點放學,家長個個講多兩句都成12:30-45啦,去埋廁所,你話仲有幾多時間食呢⋯⋯ 頭圍用膳,二圍系下午班番學後用,差不多點半,但2點正式上堂,要去幫手啦同事,全日班好啲,不過系仔食你食,大家齊齊食,平時丫媽屋企開飯都有排搞啦,講緊系對1-2個,全日班吾只咼⋯⋯ 不過有學校都好嫁,真系俾足時間你用膳,同埋可以外出,出一出去呼吸下新鮮空氣都好丫,所以我好中意帶隊參觀,可以離開一陣得一陣丫

我地合約有好多款,有啲系9月1到6月30,7月你續約就俾埋你,吾續就當一個月通知金,你6月就走得
有啲就9月1到7月31,你不續約8月系冇人工嫁,如果你續先會有,記住系舊人工,9月1先加新人工嫁BB~
有啲就正常一年制合約,會有有薪暑期,不論續約與否

入行前,想一想
尼行有好學校(可能仲有10%掛,保守估計),如果你搵到,恭喜哂,要珍惜

子爵府

Angel_Rose 發表於 19-1-18 12:42
想問下,我朋友同佢的朋友夾份開左間跳舞學校,這校每年都有向不同中小學幼稚園投標投左啲跳舞班返黎做,朋友 ...

你預左吾收,雙重身份,學校俾錢你教跳舞,之後又做佢家長,你叫校方點處理?!
我地做老師都吾會俾小朋友系自己個間到讀,雙重身分,好麻煩嫁

想知間學校點,得閒系個到附近聽啲街坊講下,同管理處八下好過啦

大宅

女皇陛下 發表於 19-1-16 17:59
而且你千萬吾好結婚吾好拍拖吾好有自己生活,因為有校長曾經講過,我出糧俾你,吾包尼啲嫁咼,你做咩要放工 ...

其實幼稚園生易控制,中學生隨時玩反老師轉頭。見你呻吾关教學事。

你惨,其實係吾識應付班管理層(如校長),你需要辦公室政治,改善苦況。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Angel_Rose 發表於 19-1-18 08:58
乜咁岩呀,我小時志願係做幼師,最終做左中學老師,依加係ftm

做到中學老師,你成績一定好好。
中、小、幼老師,唔知邊份最惡頂呢

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-18 12:08
康復緊,努力中
尼個post系醫生教的出口,佢話鬱埋鬱埋吾得,淨靠藥物控制會影響健康,不如搵個地方發洩出 ...

你都要放開D⋯我自己都係因為工作壓力大到有(cancer)…所以2012年quit 左份薪高工作,我成日掛住咀邊(搵到都冇命享)

子爵府

wuwucancan 發表於 19-1-18 13:53

你都要放開D:fortuna ...

岩,有錢冇命享

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-18 12:57
你預左吾收,雙重身份,學校俾錢你教跳舞,之後又做佢家長,你叫校方點處理?!
我地做老師都吾會俾小朋 ...
原來咁嫁?咁我同佢講聲先,謝謝你

珍珠宮

bb妹 發表於 19-1-18 13:24
做到中學老師,你成績一定好好。
中、小、幼老師,唔知邊份最惡頂呢
我覺得惡吳惡頂主要睇你遇到咩校長同咩家長

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-18 12:52
入得行就預左到你離開個日都要繼續進修 做到老學到老丫學位化預左嫁啦,同中小學睇齊丫麻 ...
你講鋼琴8級,當初我係想做幼師先咁比心機努力學琴

未婚上司果度,頭先講比人廁所水洗杯果個,我已經早兩年通知佢要結婚,佢鬧我仲咩要結婚,你好大個咩,幾多歲呀,咁快結婚仲咩呀,遲啲結吳得嫁?總之我吳會批準你結婚

子爵府

Angel_Rose 發表於 19-1-18 14:43
你講鋼琴8級,當初我係想做幼師先咁比心機努力學琴

未婚上司果度,頭先講比人廁所水洗杯果個,我已經早兩年通 ...

有8級就會問點解吾系演奏級.. 有演奏級去教琴好過啦

結婚個到啲反應甘似既,我懷疑我地老細系朋友

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-18 14:53
有8級就會問點解吾系演奏級.. 有演奏級去教琴好過啦

結婚個到啲反應甘似既,我懷疑我地老細系朋 ...
就算我們老細依加不是朋友,將來都會變朋友

可能惡有惡報啦,佢仲有好多衰野嫁,聽舊同事講,我走後一個月,上司比部門主管鄧冬菇,再過多一個月,佢係公司碌左落樓梯,要入醫院,做手術,又乜又物,幾個月之後先返到工,而且佢咁跌一跌,其中一隻腳關節嚴重受創,終身不能行樓梯同行好斜的斜路

伯爵府

女皇陛下 發表於 19-1-18 09:24
講埋校務處丫書記,吾只一個家長同我講,書記黑面/冇禮貌/惡死/八卦你講得岩丫家長,書記好多都系皇親國戚 ...

邊間學校咁刻薄,得7日大假
我朋友嗰間都起碼有14日大假。

子爵府

Bloomberg 發表於 19-1-18 19:25
邊間學校咁刻薄,得7日大假
我朋友嗰間都起碼有14日大假。
...

出名的黑店私幼

子爵府

Angel_Rose 發表於 19-1-18 14:59
就算我們老細依加不是朋友,將來都會變朋友

可能惡有惡報啦,佢仲有好多衰野嫁,聽舊同事講,我走後一個月,上 ...

我相信善惡終有報

伯爵府

好聽就幼師,唔好聽就係全能保姆
睇你幾段文字,已hard feeling呢行既心酸
樓主加油,工作無比身體健康更重要

大宅

banki00 發表於 19-1-17 19:46
唔講唔知,我真係以為做幼兒園老師係幾開心架,日日對住D可愛小朋友

向老師行列中,做幼稚園老師系最辛苦。佢系人生第一導師而且要識十項全能,但人工又唔算高

大宅

女皇陛下 發表於 19-1-18 12:52
入得行就預左到你離開個日都要繼續進修 做到老學到老丫學位化預左嫁啦,同中小學睇齊丫麻 ...

返有政府資助學校會唔會好過私幼?

男爵府

charity1017 發表於 19-1-18 22:30
向老師行列中,做幼稚園老師系最辛苦。佢系人生第一導師而且要識十項全能,但人工又唔算高
...

竟然係咁

大宅

banki00 發表於 19-1-18 22:35
竟然係咁

做幼師有返工無收工,特別學校搞開放日或者有咩節日活動日日都要OT,OT到8,9點先有得收工星期六都要照返仲要系無OT錢,連學校果D姐姐都系一起甘遲收。見到都好慘

男爵府

請問有沒有邊間學校真係有愛心的?

首頁

尾頁

跳至