自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

吾怪得以前我個仔個幼稚園有老師生完bb 就做ftm 啦!

伯爵府

珍珠宮

回覆樓主:

咁你地歡吾歡迎義工家長?風火水電煤都識架,成日舉手申請吾係次次中

伯爵府

BK Milk勳章

那是本地,國際學校幼稚園就不幸苦。我做了好幾年。

子爵府

因為我肥,個間學校老師整體偏瘦,俾人好大聲話過我死肥婆/大屁股,吾怪得著裙可以撐起啦,日日都言語攻擊,萬一你今年個拍擋吾好,你就仲難過添 個陣直頭崩潰,我日日放工就番屋企喊,喊到我以為自己會死,結果我轉左校,但工作到半死,校長會想盡辦法將你一切的潛能開發

做甘耐尼行由搵工轉工見盡的嘴臉可以話有幾刻薄就幾刻薄,幼稚園系一盤生意,一盤非常賺錢的生意,而且比起其他商業機構,老師好多都敢怒不敢言,如果想磨練下自己的EQ,相信我,做一年老十年 你會一夜成長

講起生意,我地老師系需要做埋銷售部分嫁,特別學期尾個啲相冊/紀念冊

公爵府

女皇陛下 發表於 19-1-16 17:34
大家好,我系女皇,當然系網絡上的名啦
知我真實身分又好,吾知又好,尼個系一個不能說的秘密,因 ...

只睇你既分享, 真係好心酸。
我曾經想入你呢行, 但最後冇。 好朋友入左你呢行, 唔夠十年走左, 轉左行完全冇關係。 我吔都知道睇就容易做就難。

子爵府

銷售差系會俾校長叫入房詢問點解你班學生得甘少人買,你放學同我企系門口推銷丫! 你冇聽錯,人地sale都有錢分,我地冇你分,會俾哂學校,由校服開始,都系要經過銷售嫁,特別系轉新校服,校長想家長年年換新,家長又想著到畢業,你就要系到做sale啦,由度身,試身一條龍服務,校長會系到睇你表現嫁!書本啦咼,有哥哥姐姐的當然有舊書俾細佬妹用啦,但學校愈多退書俾書商,佣金就愈少,所以會用盡方法令家長冇辦法用舊書,包括已經改版(可能只系封面吾同/內容一樣)、內有塗鴉等,開大會要報數你來年有幾多人退書,你要打俾退書的家長了解詳情⋯⋯

子爵府

鴨鴨比 發表於 19-1-16 18:49
咁你地歡吾歡迎義工家長?風火水電煤都識架,成日舉手申請吾係次次中

一啲啲學校,大部分都歡迎,但私校就兩睇,校長一般吾想家長介入學校運作

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

hello同工,
我以前都係幼稚園老師,
仲讀埋幼教master添,
工作方面完全深深體會,
但人事方面…你間學校真係好差喎,
東家唔打打西家啫,
老師都係人。
做得唔開心仲要同佢賣命?
我認識既同工之中,
好多學校都好warm好似大家庭,
可能只係你未遇到,
加油呀!

子爵府

appledai 發表於 19-1-16 18:53
那是本地,國際學校幼稚園就不幸苦。我做了好幾年。

恭喜您,搵到好學校 幸運的你

子爵府

babyhoi 發表於 19-1-16 19:03
hello同工,
我以前都係幼稚園老師,
仲讀埋幼教master添,

我都有做過好warm的學校,可惜好warm的同事輪流被迫走,結果愈來愈難做,我都辭左職啦

啲分享有啲系身邊朋友的經歷黎,有啲系親身體驗,當故事睇得嫁啦

子爵府

anna59 發表於 19-1-16 18:47
吾怪得以前我個仔個幼稚園有老師生完bb 就做ftm 啦!

當然啦,自己小朋友的成長系最重要
如果經濟允許,真系辭職陪伴最好
反正尼行長時間需要人手,想做可以隨時入番行

珍珠宮

回覆 女皇陛下 的帖子

我淨系知人工吾高,原來咁多行內嘅嘢,好多謝你嘅分享

伯爵府

回覆樓主:

你啲文筆唔錯,好有興趣繼續追文

子爵府

Bloomberg 發表於 19-1-16 19:20
你啲文筆唔錯,好有興趣繼續追文

多謝

子爵府

煮飯先,忙完轉頭分別講下學校吾同的人物

子爵府

anna59 發表於 19-1-16 19:16
回覆 女皇陛下 的帖子

我淨系知人工吾高,原來咁多行內嘅嘢,好多謝你嘅分享 ...

海鮮價,就算上年度有薪酬表參考,都會輕輕壓你1-2個pt

大宅

回覆樓主:

介唔介意講是否名幼?九龍塘果d?

男爵府

回覆樓主:

局外人, 尤其係d 家長, 成日以為老師係一份人工高, 假期多, 好舒服嘅工, 佢哋淨係睇到老師表面嘅工作, 但隱藏果d 工作先至係最攞命架, 但呢d佢哋係睇唔到。
老師上堂又勞氣又辛苦, 頑劣同懶惰嘅學生越來越難攪, 麻煩家長亦多, 放學又要趕改簿趕開會, 仲要趕計劃書, 趕教统局d 文件, 呢d局外人係完全睇唔到架! 呢d 苦況, 真係要係學校做過老師d 人先明白體會! 所以好多老師都做到五勞七傷!
樓主, 同情你, 你要保重, 照顧好自己健康, 你加油

子爵府

回覆樓主:

加油呀!

首頁
12345...9

尾頁

跳至