自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

辛苦曬🙏,老師不易做,希望你早日走出抑鬱🙏,加油💪🏽

珍珠宮

回覆樓主:

我由頭睇到尾,我唔係教師都睇得好代入情景,等你再分享

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

加油

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-16 17:34
**如有雷同,純粹巧合**
大家好,我系女皇,當然系網絡上的名啦
知我真實身分又好,吾知又好,尼個 ...

要聽

子爵府

我忙完啦!

講下學校啲人物先,第一當然系最高領導人-我偉大又可愛的校長,我跟過好多校長,有做左好多年/有就退休/有新手上任,個個風格都吾同,唯一相同系用到你盡

校長,其實我好愛佢嫁初時,初時第一間學校,傻下傻下甘就俾校長溫柔而又可靠的笑容欺騙左我大筆一揮,簽下人生第一份長工合約,入到去先知道佢講的工作範圍/時間/內容,只供參考

校長對家長一向都和藹可親,事關收生率丫,收少一個得一個丫,對下屬呢⋯⋯ 可以分為兩大類,你識擦鞋的,恭喜哂,你可以好舒服同安穩渡過;但好似我甘淨系識做,吾識擦鞋的,都恭喜哂瘦身成功,辛苦到傻 真心減到肥嫁

子爵府

你會完全冇時間食飯,食飯時間系對住小朋友(全日班)/對住你的班務做,但有好多校長為表親民,必須每日/每星都同圍午膳,大家傾下計,記得啦,少說少錯,佢講的千萬不要附和,會出事嫁!

一般情況下,校長記憶都麻麻,特別當你要請假的時候,我地分兒園/稚園,稚園老師一般跟小朋友,理論上系仔放你放,不過要當值,好多時系紅日多前後一至兩日;兒園就俾老師平日攞大假,當然啦有得必有失,啲假拎得多囉,一定會記住你,學期尾傾合約個陣會提一提啦(尼個時間校長記憶特別強,會忽然記得哂你幾時拎過假,包括病假同大假),之後就會提醒你,善意嫁,千萬吾好有hard feeling

男爵府

2018復活節勳章

真係要賣身俾校長咁喎,人都癲!鄧樓主好慘!

子爵府

病假假紙第二日就要填好表交好,平時吾會有人理,學期尾續約就會忽然間出現哂系校長手中,之後就關心你身體健康啦,佢請吾到新人囉,咪叫你下年保重身體,要睇中醫調理下,佢請到人就下年不如休息一下(不續約)/轉助教(人工少好多)/半日(工作量一樣,人工減半)

番放學時間一定會見到校長企門口嫁,放心!要同家長互動,同埋聽下老師同家長交流內容,特別活動更加會見到校長企系接待處啦,一陣甘多,之後就失左蹤,到我地打算收工個陣會出現番,話做活動事後檢討,又OT啦,同工

校長其實好重要,系一校之長,不過其實有時候佢吾番工,個運作會更加流暢

子爵府

oopp2008 發表於 19-1-16 20:43
真係要賣身俾校長咁喎,人都癲!鄧樓主好慘!

個陣我連靈魂都賣埋 我一心系為小朋友好,所以吾計較尼啲
放假拍拖.. 其實系搵個咕喱幫手去搬野咋

子爵府

到副校/主任啦

佢地大部分都好好人,對同事又好,夾系中間個層,上面磨下面怨,冇番甘上下能力都做吾住,要安撫民心,又要陪校長應酬,特別啲咩咩校長會活動/聯校活動/小學畢業典禮,全部都要出席,家長有投訴都會先系尼個位過一過冷河

好多時候坐主任位辛苦過校長嫁,講緊系有能力的主任(冇能力的,講黎浪費時間),我識好多見好多,校監話升你做副校/主任,坐做先啦,校長一退就系你嫁啦/下年新分校又就俾你啦⋯⋯ 聽下好啦,知你做得野,當然吾想放你走啦!收到消息你去見其他工,就會放風話打算升你坐正,其他學校就吾會考慮你,結果你一世的青春歲月無情流逝

子爵府

尼個位代表全校大小事宜都關你事,小至廁所冇紙巾,大至老師小產/小朋友受傷/暈倒等,樣樣要管樣樣要理,少啲體力都吾掂,放工仲要同校長開私人會議,聽校長東校長西校短,陪校監行街飲茶,你咪話吾辛苦

改教案/編課程/睇反思/家長講座一大堆野你做,你以為做得就有人欣賞?! 大多數校長都忌才嫁,佢地寧願要個路徑一致的擦鞋仔,能力不是重點,重要系同佢一條心,一齊用盡老師,都吾想要一個有能力有自己思想的主任

試過有家長帶著小朋友一起黎搵校長投訴,校長避走,主任俾家長鬧左一個鐘,之後再傾左好耐,到事情差不多埋尾時,校長先出現主持大局

珍珠宮

回覆樓主:

留毛追post, 好好睇

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

女皇陛下 發表於 19-1-16 20:58
到副校/主任啦

佢地大部分都好好人,對同事又好,夾系中間個層,上面磨下面怨,冇番甘上下能力都做吾住, ...

我都係幼稚園老師,做左差唔多20年,有某d都有同感,但幸好,我遇到既校長、主任同同事有d都好好,有時仲會約出黎一齊gathering,加油啦,幼教呢行唔易做,全部係女人,更加多八卦事非,但係我抱住“做好自己分內事”同“少說話,多做事”呢2個原則去做,托賴都尚算ok。

如果人事又差,工作量又大(多野做係ok,但唔係乜都由同一個人做),再加上校長尖酸刻薄既話,其實可以考慮轉下學校,如果間學校成日都見佢請人,就唔好in啦,個人經驗,呢d學校入到去多數都會中伏

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

女皇陛下 發表於 19-1-16 20:58
到副校/主任啦

佢地大部分都好好人,對同事又好,夾系中間個層,上面磨下面怨,冇番甘上下能力都做吾住, ...

講真,間間都一定多野做,但係起碼要搵間值得自己留低既去做,你地呢d有經驗既幼稚園老師,其實係好吃香的。

男爵府

女皇陛下 發表於 19-1-16 17:34
**如有雷同,純粹巧合**
大家好,我系女皇,當然系網絡上的名啦
知我真實身分又好,吾知又好,尼個 ...
加油,我以前係小學做過parttime. 明白老師就係普通人都有衰人好人,show ur bright side. Wish u best

子爵府

ting11741181 發表於 19-1-16 21:18
講真,間間都一定多野做,但係起碼要搵間值得自己留低既去做,你地呢d有經驗既幼稚園老師,其實係好吃香的 ...

我知道丫,但我停左半年工養緊病,我希望自己可以克服到抑鬱症,可惜成效是好是壞,一諗到要再搵工再入行繼續就好驚,可能要轉換下工作環境先可以,系轉行

以前系靠小朋友笑容/說話救左我,有段時間系每日放工都想跳落去一死了之,我系靠意志力撐住去急症撐住去番工,成日系到問自己到底做錯咩?!

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-16 22:25
我知道丫,但我停左半年工養緊病,我希望自己可以克服到抑鬱症,可惜成效是好是壞,一諗到要再搵工再入行 ...

加油,家有兩個幼稚園生,你地一言一行係聖旨,同埋佢地真係好愛你地架,保持童心

琥珀宮

女皇陛下 發表於 19-1-16 18:24
各位親愛的家長們,我地都想放假休息,我地都想參與到小朋友的活動,但大部分校長為左確保來年收生率,多數 ...

又唔係個個幼稚園校長係咁,但大部分

琥珀宮

我知道丫,但我停左半年工養緊病,我希望自己可以克服到抑鬱症,可惜成效是好是壞,一諗到要再搵工再入行 ...

不如轉行啦,呢份工未必啱你

翡翠宮

你一定會克服到
加油呀

首頁
12345...9

尾頁

跳至