自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

講埋校務處丫書記,吾只一個家長同我講,書記黑面/冇禮貌/惡死/八卦你講得岩丫家長,書記好多都系皇親國戚黎,佢一啲都吾怕你地,而且我觀察所得,坐得尼個位,冇甘上下八婆格系做吾黎嫁! 因為佢要同校長主任傾計,接好多吾同家長的電話,收聽不同的消息,有時候明明校長房傾的對話,會系書記到漏出黎,連我都懷疑佢系校長房到裝左偷聽器添丫

書記大多數都會幫學校過濾左一大堆家長同事務,幫老師擋左N個無理電話,但你對書記客客氣氣得嫁啦,對佢太好佢都吾會有心裝,因為佢覺得自己好高嫁⋯⋯ 由入學登記、面試安排、出遊訂車、訂貨訂餐、興趣班報名等,都關佢事嫁,當然都有好書記既,但多數都系一年88,因為同校長吾岩咀型,野系做到丫,但老細收吾到消息,要你何用呢 而且有部分變態老細系,佢吾收工,書記吾收得工嫁,變相好多人都吾做,書記假期亦都吾系跟老師放,大多數都系放紅日,得7日年假,系新年校方會一口氣幫你扣哂,放心,吾會走你嫁

子爵府

luisiulam 發表於 19-1-18 09:15
我都係來自幼教界
樓主講嘅簡直句句心聲

系BK講系BK散,個啲咩FB PAGE千萬吾好發聲添,會俾人查到
拎出黎先殺你,再鞭屍~! 有同事試過嫁啦,啲校長主任日日睇住,一啲都吾秘密囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bb妹 發表於 19-1-18 08:25
死火..阿女個志願係做老師。

最辛苦既行業係教書
多方面壓力

有HEART 既, 想教好學生, 但細路仲細..佢地跟本未識諗
家長有佢要求, 唔好執輸, 唔好蝕底...,
跟唔到進度, 係你既問題
你迫小朋友, 搞到佢唔開心... 喂! 我都未緊張, 你想迫死佢呀!
罰佢..小朋友覺得唔開心.. 係你 苛刻, 冇愛心
撞親趺親, 比隔哩同學整親...喂! 你有冇睇住佢?
病左... 嘩, 有學生病, 你唔叫佢戴口罩? 有冇搞錯?

校長又有對老師既要求

總之, 老師就係箭靶

子爵府

wuwucancan 發表於 19-1-18 09:23
佢都話D家長好難頂,D細路易教(家長先難教)
...

家長嘛,有時恨到佢地牙癢癢想打把落去,車醒佢地
生仔要考牌系真嫁⋯⋯

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-18 09:11
系時候講丫全校最重要的人物-姐姐啦!冇錯,一間學校可以冇校長、冇主任、冇老師,但絕對吾可以冇左姐姐
點 ...
你咁講我想起,曾做過一份工,上司好衰,個清潔姐姐用廁所水同佢洗杯

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-18 09:29
家長嘛,有時恨到佢地牙癢癢想打把落去,車醒佢地
生仔要考牌系真嫁⋯⋯
...

可能車完都5識醒

子爵府

Angel_Rose 發表於 19-1-18 09:41
你咁講我想起,曾做過一份工,上司好衰,個清潔姐姐用廁所水同佢洗杯

當然啦,廁所水、洗腳水、系未有尿咋

珍珠宮

小方b 發表於 19-1-18 06:18
我會叫你唔好入行!根本吾好做!D家長質素每況月下!人工又吾高!好老闆冇幾多個!趁後生轉行吧!
...

我果時都叫佢5好做幼師,不過始終細路女有(美好)景像⋯等佢入行就知奶野

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

Minniemouse:-P

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-1-16 17:34
**如有雷同,純粹巧合**
大家好,我系女皇,當然系網絡上的名啦
知我真實身分又好,吾知又好,尼個 ...

查實我完全唔覺幼稚園老師舒服幸福。 眼睇覺得佢地係辛苦工好佩服佢地既耐性忍耐力,我湊一個乖的都感辛苦何況幼稚園老師要對咁多個小朋友,仲要啲小朋友唔係機械人,係有情緒的

珍珠宮

但你有此病,仲可以教小朋友?

大宅

回覆樓主:

我一直覺得做呢行係非常辛苦,一D都唔輕鬆

子爵府

cara.mak 發表於 19-1-18 11:03
但你有此病,仲可以教小朋友?

我冇做啦,一有病就辭左職啦
校長仲要好強調醫生斷錯症,一定吾關工作事,暗示我同醫生夾埋厄學校,我個個系政府醫生黎添丫
我評估報告個原因系寫work

佢俾我即走,代價系我會冇左系該校工作記錄

其實尼行好多老師都抑鬱+焦慮,有啲系醫院住過一段時間先再番工,有醫生紙系手都冇用,老師吾敢出聲,校長亦當冇事,只不過吾系個個可以話辭就辭職甘幸福,好多有家庭、進修緊的,都要繼續走下去

男爵府

加油,我覺得你係一個好老師!

我認為一個好老師係十分重要,我仔放假有時會話想返學,問佢點解,佢話掛住老師(班主任),我問佢媽媽靚啲定老師靚啲,佢答老師

祝福你早日康復,重新生活

公爵府

牛年勳章

加油所有老師

珍珠宮

想問樓主,你提過有家長會升巴小朋友,咁依啲家長係爺麻公婆輩多,定父母輩?
當家長駁你咀話,吳打點得呀,佢吳聽話,你會點樣教返個正確方法比家長?
你提過會報警,報左警之後,啲家長有無向你發難,什至向校長投訴返黎轉頭黎玩報復?整體黎講,現今的家長比起我們做細路時的家長,係多左人打細路定少左人打細路?

子爵府

Angel_Rose 發表於 19-1-18 11:32
想問樓主,你提過有家長會升巴小朋友,咁依啲家長係爺麻公婆輩多,定父母輩?
當家長駁你咀話,吳打點得呀,佢吳 ...

好難講,款款都有,層出不窮,火遮上黎,打得落手都好多,但父母多啲,四大長老多數系寵壞多

家長駁聽完就算!我講的系事實,對得住自己良心
佢自己細細回味下就會知,講極吾聽我都會放棄,個小朋友系佢,我盡左力盡左責任

報警求助尼個技巧同學問都好高深,校方一般都會想低調處理,連白車都吾會call,小朋友暈左,搵人拖埋一邊,吾好俾人見到,call家長黎接;一系就搵個老師抱小朋友搭的士去急症

我好好彩任教期間冇試過做到尼一步,同家長了解完,佢有我尼個樹洞出口,傾哂啦,就知道家長其實系壓力太大,雙方溝通後就冇事、當然用我私人時間做啦,校長知道會迫小朋友轉校

子爵府

wuwucancan 發表於 19-1-18 09:58
我果時都叫佢5好做幼師,不過始終細路女有(美好)景像⋯等佢入行就知:thi ...

我有時候對跟我的實習生講考慮清楚,仲有機會番轉頭,入左行就太遲啦! 真正工作冇實習甘少功夫,老師為左佢地可以過實習,系背後幫左好多

子爵府

sukicloud 發表於 19-1-18 11:18
加油,我覺得你係一個好老師!

我認為一個好老師係十分重要,我仔放假有時會話想返學,問佢點解,佢話掛住 ...

康復緊,努力中
尼個post系醫生教的出口,佢話鬱埋鬱埋吾得,淨靠藥物控制會影響健康,不如搵個地方發洩出黎,講哂出黎,冇人聽吾緊要,冇人認同都吾緊要,但系一個出口囉

珍珠宮

想問下,我朋友同佢的朋友夾份開左間跳舞學校,這校每年都有向不同中小學幼稚園投標投左啲跳舞班返黎做,朋友會專簡做屋企附近的幼稚園,佢個細路未夠鐘返學,佢想透過去幼稚園度教跳舞,去進一步認識間幼稚園係咪真係有愛心同對學生好,方便佢第日簡幼稚園,咁,啲學校係興趣班老師面前會否都係扮曬野嫁?同埋,到第日佢仔去幼稚園面試,學校見到,咦?跳舞老師個仔喎,會加分定減分嫁?

首頁

尾頁

跳至