懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

您地生之前有咩徵兆?陣痛?穿水?見紅見啡?
陣痛係咩感覺?邊個部位會感覺到痛?

大宅

生之前嗰日忽然一大pat分泌,以為穿水,入左院觀察期間,39wk6就生左
首先係陣痛,好似m痛,愈來愈痛,超勁痛。 係腹痛。 見d人講會腰背痛,我又無
之後痛到郁唔到講唔到野,瞓喺床
姑娘黎第2、3次內診,伸手入黎整穿埋水
穿左水我被推入產房繼續典,同聞笑氣

別墅

forum_user9 發表於 19-1-16 20:04
生之前嗰日忽然一大pat分泌,以為穿水,入左院觀察期間,39wk6就生左
首先係陣痛,好似m痛,愈來愈痛,超勁 ...

陣痛 會keep住痛?會唔會痛下又唔痛架?

大宅

yi_116 發表於 19-1-16 20:08
陣痛 會keep住痛?會唔會痛下又唔痛架?

就黎生得既陣痛, 係有規律性每隔幾分鐘痛幾分鐘咁。可以download定app去計。

個時係醫院護士就keep住問, 夠密先check度數, 又問個肚痛唔痛。

最後我係突然穿水就送去另一間房, 個時就真係痛到癲聞笑氣。

我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

大宅

yi_116 發表於 19-1-16 18:06

我都想知...前幾日突然腰背超痛,大概10分鐘左右,之後輕微隠隱作痛,不過到而家都未有動靜

複式洋房

yi_116 發表於 19-1-16 18:06

生2胎都係陣痛先,我覺得好似肚痛咁,第一胎懵下懵下,見紅先識得入醫院,入到院愈黎愈痛,被醫生人工穿水,跟住入產房好快就生左
第二胎就醒dd, 夜晚好似15分鐘一次有規律既陣痛就入院睇下點,點知係醫院訓係張床到突然間愈黎愈痛,係張床典黎典去,突然間pop一聲穿水就被推入產房,好快就生左

別墅

sillywing 發表於 19-1-17 05:17
就黎生得既陣痛, 係有規律性每隔幾分鐘痛幾分鐘咁。可以download定app去計。

個時係醫院護士就keep住問, ...

我download 咗啦,我怕到時痛下又唔痛下,都唔知係嚟真定係有人話會假陣痛

大宅

我見紅先,比老公夾左去醫院,去到醫院唔洗一個鐘就穿左水。陣痛左四個鐘就生左了

別墅

邱優 發表於 19-1-17 11:05
我見紅先,比老公夾左去醫院,去到醫院唔洗一個鐘就穿左水。陣痛左四個鐘就生左了
...

咁快手,真好

大宅

我穿水先, 半夜1點訓訓下覺得有水湧出來, 跟住入院, 當時完全唔痛, 去到第二朝7點先開始有陣痛, 當時開得1度, 怕趕唔到穿水內24小時生, 所以摧生, 都要痛到夜晚7點先生得出...

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 forum_user9 的帖子

用手穿水會唔會好痛架。

複式洋房

回覆樓主:

我都好想知
依家38wk 呢兩日有時會m痛咁
有時會扯住痛一陣 但抖下又冇事
唔想亂走去醫院 唔識分點痛先要去醫院

大宅

yi_116 發表於 19-1-17 10:00
我download 咗啦,我怕到時痛下又唔痛下,都唔知係嚟真定係有人話會假陣痛
...

所以靠個app睇係咪有規律既痛。
不過講真, 如果忍到痛就會覺得唔夠密, 政府醫院d姑娘就唔多理~
我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

男爵府

回覆樓主:

我生大女見紅先兩日後先開始陣痛 其實到真嘅陣痛係知 因為個肚會硬同埋有規律咁痛and愈來愈痛, 生第二個女同第三個係陣痛先之後入醫院midwife人手穿水

大宅

我係見紅先,跟住陣痛,臨生前15分鐘自然穿水
我陣痛係覺得腰好痛,唔知係腰痛蓋過左定點,好似唔覺個肚有痛

首頁

尾頁

跳至