自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

大宅

yanfaifai 發表於 19-1-17 12:05
我女由細到大也是咁
但他是ADHA, 係資優
所以真係要評估

我女只係記性好,默書從來唔溫都可以滿分,其他就無,所以一定唔係資優,圖形超差,重組句子同閱讀理解都差

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

樓主好叻,
加油呀

子爵府

回覆樓主:

加油呀

別墅

唔好信啲黃綠醫生,千其唔好比小朋友食冰

寶石宮

得閒姨 發表於 19-1-17 08:09
我都有抑鬱到生不如死既時候,不過為左小朋友點都要逼自己面對
...

你要加油

伯爵府

smallamychan 發表於 19-1-17 13:02
唔好信啲黃綠醫生,千其唔好比小朋友食冰

伯爵府

joeytsui 發表於 19-1-17 12:01
我女間房誇張到唔識形容。我日日執都唔掂,佢一放學返黎,唔使1個鐘就變成咁。我女學校身體檢查我問過佢係 ...

我女既老師都唔想理架,我自己帶去搵私家精神科醫生,做完評估後拎轉介信去政府排,大概半年左右有得見政府醫生繼續跟進。

伯爵府

ayako 發表於 19-1-17 11:18
佢地有冇接觸電子產品或電視的習慣?另外多啲戶外活動可能都有幫助

佢地都好少接觸電子產品同睇電視,一星期加埋都無一小時

男爵府

媽媽加油。文字行間裡覺得樓主你你一個樂觀既人。加油,為你打氣

別墅

得閒姨 發表於 19-1-17 13:16

醫生普遍處方的Adderall,Vyvanse同Ritalin成份都是安非他命

大宅

回覆樓主:

加油,我有親戚一門雙杰,而家一個係工程師,一個讀緊醫,
媽媽頂住呀,前路充滿挑戰之餘,亦充滿希望

大宅

回覆 得閒姨 的帖子

我自己都係ADHD,其實無咩問題呀,Degree Master 咪照咁讀。同埋可能我個人夠分心,反而興趣多D,同埋比人轉數快D呀。
醫生同我講ADHD小朋友的腦部發展到13-14歲就會追到同齡,所以媽媽記著要多讚賞,唔好打沉小朋友自信。加油。

男爵府

得閒姨 發表於 19-1-16 23:30
宜家仲有返pt呀,做半日陪診送飯,放學湊返三個伺候功課茶飯,無工人奶奶幫手一腳踢。
...

加油

大宅

得閒姨 發表於 19-1-16 22:32
啊女做功課係咁樣架…

好多小朋友都係咁,我仔都好鐘意咁做功課

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

加油呀jm ,我家有有兩杰,兩父子係SEN ,因自閉和語言遲缓,同件大的(少少Sen,日常睇唔出,但讀理科叻入左大学)討論野,間唔中好似猜謎語。而我同佢講野,佢有時聽幾次先明。

件细的(已升中)仲青出於蓝(明顯SEN),成日猜謎語,猜不中,佢仲發火罵你咁蠢聽唔明添。件细的語言咁弱,成績差又臭脾氣,理解別人的說話及文章对佢有難道,作文对佢係酷刑。將來唔知有咩工佢可做得長。

你的三杰,ADHD起码有药食,可較正常地生活。我件细的,前路茫茫呀。
JM加油互勉

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-1-17 15:42
加油呀jm ,我家有有兩杰,兩父子係SEN ,因自閉和語言遲缓,同件大的(少少Sen,日常睇唔出,但讀理科叻入 ...

我兩個仔都兼有自閉,佢地語言能力都較差,尤其係大仔,典型自閉症,講說話九唔搭八又重重複複一萬次

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

bigbighei 發表於 19-1-16 20:04
乜唔係遺傳既咩?

唔一定係遺傳,依家話d食物基因同預防針都有影響㗎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

得閒姨 發表於 19-1-17 16:13
我兩個仔都兼有自閉,佢地語言能力都較差,尤其係大仔,典型自閉症,講說話九唔搭八又重重複複一萬次 :igi ...

我個仔唔只9唔8,作文仲玩時空穿越,不合常理,一句詞語重複n次,因想唔倒第二個。我聽完佢講野或睇完作文唔明或目瞪口呆或要忍住唔好笑。

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-1-17 16:21
我個仔唔只9唔8,作文仲玩時空穿越,不合常理,一句詞語重複n次,因想唔倒第二個。我聽完佢講野或睇完作文 ...

哈哈哈,我同大仔講說話時個腦要開定個翻譯程式,有時仲要跟多個偵察模式,咁先夠處理佢既說話真實意思

首頁

尾頁

跳至