自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

1 2016公投結果支持脫歐的人比較多
2 經果冗長談判,國會反對脫歐的議員比較多
3 即是大部份議員違反民意

問題來了, 如果搞第二次公投, 文翠珊希望是什麼結果呢?
如果市民支持脫歐、 即是同現狀一樣、 也被國會否決
如果市民反對脫歐、 咁支持脫歐的人會不會搞第三次公投、 意圖反販為勝呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bks2014 發表於 19-1-16 20:58

咪就係咁!互不相讓! 全民公投, 結果又唔專重! 不斷內耗
放下自在

侯爵府

回覆樓主:

自作孽

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

自己推番自己一票,這種「民主」真的可行?

公投完已話自己投錯,咁投票不是自己自願投嗎?反悔了再投過,咁公投就失去了目的,可以推倒幾多次?

國民自己玩死自己國家,這樣的「民主」真係一場笑話。

男爵府

回覆樓主:

我理解是國會反對文翠山與歐盟傾好的脱歐條件方案,不是反對脱歐這個决定

男爵府

你同我一樣唸法

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

正確啲講,今次下議院多數議員投反對票嘅係脫歐條例草案,並不是脫,還是不脫歐,公投已經係決定咗脫歐,後續問題係點樣脫。
如果再嚟一次公投,就真係喪失民主原來理念。

子爵府

我既理解係好多人被某大國利用左來想瓦解歐盟, 當年英國反彈係難民(講真D難民點來, 唔計天災), 2就係費用. 覺得自己付出多. 3就係想跳下草X舞, 點知到左脫啦, 先發覺可能脫左失去既仲多..... 而家就算佢想留底, 都醜啦, 跳左咁多次草X舞, 你唔煩, 歐盟都煩啦. 而且個個歐盟國都學佢咁得閑冇事就跳草X舞仲得了既.

CHUIPING    發表於 19-1-17 08:46

禁止訪問

珍珠宮

第二次公投呢個建議,好似已經被否決咗!

等睇英國點收科!

翡翠宮

畀面勳章

tintinlam 發表於 19-1-16 21:25
我既理解係好多人被某大國利用左來想瓦解歐盟, 當年英國反彈係難民(講真D難民點來, 唔計天災), 2就係費用. ...
歐盟的態度企硬,英國就算立即大選再搵其他人去傾,都未必可以傾到一個更佳方案。脫與不脫係兩難,英國呢舖真係玩死自己。
日日是好日

子爵府

123blow 發表於 19-1-16 21:32
Point 2, 3

Cameron 當年無諗到會支持脫嘅人多過支持留! 所以付出左政治前途要落台! 而家 ...

其實我都好意外脫既多過唔脫既. 家下瓦解歐盟唔到, 分分鐘瓦解返英國, 到真係脫左, 英國自己都有部份地區成日話要獨立, 到時大把道理話留係歐盟而獨立就真係......唔知講咩好.

男爵府

最唔明白上次卡梅倫明明比個金毛約(emoji)遜出賣,跟著文翠珊今次又比金毛後面攪攪陣。攪到一鍋粥。最慘普通市民,如果真係硬脫歐,唔知會攪成惦!

琥珀宮

國會係反對「今次呢個脫歐方案」的議員比較多

大宅

唔好意思,其實我唔係好明究竟脫定唔脫歐好?!
有咩好處同壞處?!

珍珠宮

佢地係反對脫歐方案,唔係反對脫歐

北愛邊界同關稅喺其中關鍵

珍珠宮

kolher 發表於 19-1-16 21:42
最唔明白上次卡梅倫明明比個金毛約(emoji)遜出賣,跟著文翠珊今次又比金毛後面攪攪陣。攪到一鍋粥。最慘普 ...

佢個約翰遜正一政客,成日一副幸災樂禍嘅樣子

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

tintinlam 發表於 19-1-16 21:25
我既理解係好多人被某大國利用左來想瓦解歐盟, 當年英國反彈係難民(講真D難民點來, 唔計天災), 2就係費用. ...

象牙宮

2024年龍年勳章

123blow 發表於 19-1-16 21:32
Point 2, 3

Cameron 當年無諗到會支持脫嘅人多過支持留! 所以付出左政治前途要落台! 而家 ...

依家好難收科.

珍珠宮

首先, 下議院係反對脫歐方案, 唔係反對脫歐。

其次, 係英國舉行公投(任何一個議題都好)係需要專登為此立一條法例, 然後先可以去舉行公投, 亦即係話, 短期內根本冇可能再公投。

再其次, 英國而言公投係無法律約束力, 亦即係話國會/政府/文翠珊夠膽死的話, 係唔需要跟公投結果做野, 但問題係一個民選政府唔可以唔跟公投做, 到時文翠珊隨時被彈劾(如果有的話)

首頁

尾頁

跳至