純想呻下,去左睇中醫黠知唔好受

kennethyiu
|
有左7w 成日覺得好凍同唔夠氣,諗住去睇下中醫有無咩辦法改善下,點知感覺好差,唔知係咪唔穩,醫師幫我把完脈問我走左m 幾耐,我話我有左7 周,5 周時照過有閃閃,點知佢就好大反應話咁我唔會開藥俾你,我幫你唔到,又問我食唔到藥黎睇咩,又話等你陀穏先啦,可能我玻璃心,我好唔開心呀,佢老細聴到我有左叫我去睇產科,話曬都睇過諗住俾診金點知話唔洗啦你走啦,我覺得好難受呀,純想呻下🙏🏻
moomooo
|
我相熟既中醫知我有左,開頭我唔舒服佢都唔肯開藥俾我呀,叫我睇西醫安全,中藥始終唔好!之後我穩左搵佢,佢都係唔建議我食得太密d中葯

睇你同個中醫交情啦,我同佢熟就覺得佢為我好唔係佢照執俾我有咩佢都可以不負責任的
Demicmama
|
kennethyiu 發表於 19-1-16 21:02
有左7w 成日覺得好凍同唔夠氣,諗住去睇下中醫有無咩辦法改善下,點知感覺好差,唔知係咪唔穩,醫師幫我把 ...

我之前睇開廣華的張醫師備孕大半年,呢排有左後有搵佢開安胎藥,佢仲俾3日假我回家安胎。我覺得你個中醫好唔professional...可能佢唔係婦科中醫,去睇婦科中醫啦,感覺好好多
littlewrite
|
有左7w 成日覺得好凍同唔夠氣,諗住去睇下中醫有無咩辦法改善下,點知感覺好差,唔知係咪唔穩,醫師幫我把 ...

你個中醫好好笑, 就係想安胎先嚟搵佢, 唔識醫都唔好 講啲咁難聽嘅說話
lfnewgirl
|
我之前都跟開一個中醫 調理身子 BINGO左都KEEP住睇 食藥安胎食到十二週...有左睇中醫無問題喎

catzmll
|
或者佢為你好,唔想亂開藥俾你,不過佢表達方式唔係咁好
freshrose
|
你又真係好玻璃心wor, 講真藥有三分毒, 無咩事仲咩去睇中醫? 之前有個jm 31w 睇個中醫打算清胎毒, 點知食完中藥bb 就走埋

我未有之前都有食中藥調理身體, 有左真係藥都唔夠膽食, 我覺得你中醫做法係好岩, 好為你著想wor
邱優
|

你一直無食開中藥,有左最好都唔好食,人地點夠膽開藥比你呀⋯⋯有咩事點賠番個bb比你?

Kinkikuk
|

我之前睇過一個中醫調理,佢都叫我有咗唔駛睇佢,後來我中咗但流咗。。。之後我轉中醫,佢就對依方面好有信心,講d野又好有理論,我跟咗佢兩個幾月中咗,之後佢都會開安胎藥俾我
我諗中醫都會好似西醫咁,都有專攻某方面嘅野
wilfulivy
|
回覆 kennethyiu 的帖子

我果個中醫啱啱相反,我係睇佢食咗十服藥之後BINGO咗,有咗之後打算上去打個平安脈,點知佢又開十服藥比我食,話食咗會陀穩啲,食完後再去把多次脈,佢已經把到我寶寶性別,當時只不過係8W,佢話食多十服藥啦,咁就好好喇!不過我當時對中藥的氣味好抗拒,所以食埋果十服藥,就冇再上去喇!宜家情況幾好,冇再孕吐、怕冷了!*佢真係把中我的寶寶性別
forum_user9
|

回覆 kennethyiu 的帖子

個中醫你唔係孕前睇開架? 可能你個醫師唔係婦科佢都係穩陣起見,先唔做你生意遮。 唔使咁唔開心

個人經驗,我高齡,兩胎都係睇中醫調理備孕,有左繼續睇,醫師開d安胎中藥我。食到3個月唔使食。
第一胎仔仔好健康肥肥白白
今胎又好似你咁好怕凍,由心凍出黎咁,啱啱check到bingo時條腰好酸痛。之後又行兩步氣喘,醫師都有因呢d問題開藥

haha748494
|
醫者父母心,點解咁講架。