懂汽車的進來討論一下

bks2014
|
以前政府推動環保、 對電動車免首次登記税
前二年取消了這個優惠, 我想問為什麼要取消優惠呢?
Poyau
|
「本港私家車數量不斷上升,政府將此歸咎於電動車的急增」

電動車取消豁免首次登記稅 去年銷量大減96% 燃油車增長逾1成 https://www.hk01.com/sns/article/151324
bks2014
|
Poyau 發表於 19-1-16 21:59

電動車取消豁免首次登記稅 去年銷量大減96%  ...

買電動車沒有稅務優惠,感覺政府不支持市民使用環保電動車
Kittymummy
|

先唔講免稅呢樣野,電動車香港唔算好common, 搵個位充電要大型shopping mall 先有,就算我係業主車位,要安裝充電都唔易亦唔平。加上T車呢個品牌,係咁e撞一撞又話total loss冇得整,有得整又唔平. 同埋意外出事率高,燕梳又有保險公司唔玩,其他又好似加到兩萬幾一年。樣樣都貴到離地,我揸返架入petrol, 點樣油貴粗咪,一年個cost 仲要比電動車平。仲要取消埋首次登記稅,即時多幾十萬,我諗唔到有咩理由要換電動車,唔太吸引囉。

小可愛11
|
Poyau 發表於 19-1-16 21:59

電動車取消豁免首次登記稅 去年銷量大減96%  ...

whyyou
|
bks2014 發表於 19-1-16 23:14

政府鼓勵大家用公共交通工具,唔係鼓勵一人一架電動車,當年電動車免稅就搞到有錢人每家買多部電動車,令到塞車嚴重咗空氣反而更加污染,正所謂未見其利先見其弊
circleda
|
bks2014 發表於 19-1-16 23:14

太多人買來倣第二架車,變咗交通更塞。
其實可改做換車先有稅減就得。

caryfox
|
whyyou 發表於 19-1-16 23:53

政府鼓勵大家用公共交通工具,唔係鼓勵一人一架電動車,當年 ...
取消電車免稅,但一般的汽油車也增長咗一成,

即係要買車的人,最終都會一樣⋯⋯買車!
whyyou
|
caryfox 發表於 19-1-17 00:02
取消電車免稅,但一般的汽油車也增長咗一成,

即係要買車的人,最終都會一樣⋯⋯買車!

原意係想一架電動車取代一架汽油車,但點知香港人有錢得滯,結果每人買多架士啤車