自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

其實可以救出所有人係奇蹟, 當時現埸環境超級惡劣, 要作出決定真係一件異常難嘅事.... 幸好奇蹟出現, 感恩....

伯爵府

潛3個鐘水,又冇潛水經驗,就算救援人員都要有堅強意志力先潛到入去。如果唔整暈佢地,潛潛下panic attack,真係攬住一齊死,呢個真係好方法

大宅

救到出黎就得!
欣賞救援隊伍果斷大膽嘅決定

水晶宮

Heisenberg 發表於 19-1-16 22:21
安全救出咁多人完全係奇蹟,我認為呢個選擇好正確
係囉, 唔博就一定死矖, 博一博都要.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

簡單如面罩都好重要

唔啱就唔啱實入水

三分鐘都唔得

何況三個鐘

最終能平安出來就好

何必追索手法土
出書目的只係想賺一畢吧

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

今次全部人可以安全獲救, 只有兩個字, 奇蹟!

水晶宮

狐朦 發表於 19-1-16 22:13
獸醫?

應該是洞穴潛水員, 同時有獸醫資格.

公爵府

其實都無可厚非!成件事已經做得好好,最可惜有一個志願人員身亡!

公爵府

Protea 發表於 19-1-17 09:37
救到人的最大最重要因素, 就是有呢位不單是洞穴潛水專家, 而且仲係麻醉師。
...

我相信呢個就是嗰個澳洲醫生???新聞講過,佢爸過身都唔敢講佢知,直到完成救援,而佢就無緣見父最後一面!佢都好大犧牲,原來佢咁大責任,當時梗係唔講佢知啦!世上太多遺憾

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

記憶中係自己游出來,
點會迷魂呀?

公爵府

hokabb 發表於 19-1-17 00:03
我去睇過個cave,真係好窄同好黑,幅相係我小朋友企喺其中一個洞口,佢大約1米2高
其實好難運出

嘩!你仲敢去?

公爵府

I9528 發表於 19-1-17 07:47
其實做決定嘅人,比被救嘅人,壓力大萬倍,就係 d 風言風語,令落決定嘅人綁手綁腳,做乜決定都萬箭穿心

...

如果係香港,肯定拖到死晤人都未做!就算特首想做敢做都會比議員拖死晒!議而不決,決而不行,真是最佳評語!!!

珍珠宮

回覆樓主:

呢個case真係一個奇蹟
可惜始終有人犧牲

寶石宮

回覆樓主:

好英勇

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

要救人什麼方法都要試, 難道要等奇蹟嗎?
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

大宅

wclaw1220 發表於 19-1-16 21:41
https://thestandnews.com/international/%E6%96%B0%E6%9B%B8%E6%8F%AD%E7%87%9F%E6%95%91%E6%B3%B0%E5%9C% ...

諗/決定呢個方法嘅人/團隊真係好叻好勁,謝謝世上有如此勇敢、有知識嘅決策者!

子爵府

SandyKL 發表於 19-1-16 22:39
非常情況用非常方法,冇咩大不了,依家13人都被救出,證明風險管理得宜,點都好,就算係用麻藥,如果譴責, ...

冇錯,如果怕揹鑊,其實可以由得班細路係入面,唔救佢地,咁就唔洗take risk, 大家非親非故,但救援人員諗盡辦法,都係想救返班細路

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

已經盡了最大的努力用了傷亡最少的方法,批評永遠比實行容易。good job! well done!!!

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

當時新聞有講過係用鎮靜藥物, 始終太黑太危險, 年紀又細又唔識潛水, 出嚟途中萬一中間既少年一驚, 對前後兩位潛水人員都會有生命危險, 所以用呢個方法. 其實, 全部人無事出返嚟真係一個奇蹟!

珍珠宮

畀面勳章

最緊要已經平安了

首頁

尾頁

跳至