婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Update下,有好多人都建議我唔好理姑媽黑面,照帶bb出廳玩,一於佢有佢訓梳化睇電視,我有我同b係地下學下行,玩下玩具,咁我照做啦,結果係,姑媽拎個呼拉圈出黎玩!!

唉,我屋企係住公屋,我老爺十幾年前已經有第三者搬走左,
間屋一直得我老公,奶奶,同我老公姑媽係到住(因為間屋係阿爺果代留落黎,所以姑媽都有名)
咁前兩年我結婚 有左bb 都搬埋入黎住
其實奶奶同姑媽既關係一直都唔好 係唔會傾計 見到大家行過會避開
咁bb出左世之後我地兩公婆都返全職 奶奶就負責湊bb
問題黎啦 姑媽係朝早10點起身 煮咖啡 整麵包 跟住成日就坐係廳到
睇電視 訓係梳化 玩電話 我地7點放工返到屋企 都要哩係奶奶房到同bb玩 奶奶平時整bb 野又要就住就住 因為佢見到姑媽係廚房就唔入 而家bb成一歲 有時諗到 我地連玩下學下行路既位都俾唔到佢
真係喊出黎 但我地又冇能力搬出去 如果搬出去
每個月開支會多成萬零二萬蚊
我真係唔知有咩辦法可以改善
前幾個月 老公同姑媽嘈左場大交 姑媽話佢會申請屋 搬出去
但佢而家又咁 唔會就其他人
真係好辛苦 尤其我奶奶 佢同bb成日就哩係房到 唉

公爵府

間屋姑媽有名,又真好難趕人走,一系你哋大家傾下賣咗間屋,分咗錢各自買樓,一系你哋買埋佢業權,又或叫你62大家再傾,唔啱講到啱。其實間屋應該係62同姑媽,奇怪係你99仲可以係度住,唔係姑媽唔正常喎,間屋姑媽有份,打死都唔走啦,你都識講搬出去咁貴,姑媽都會咁諗,而且係你哋無名,搬果個都唔係佢啦。

複式洋房

回覆 Miulo 的帖子

我地係公屋 ,之前已經問左房署,間屋係會判俾我奶奶同我老公,同時都會幫姑媽分配間屋,但都要排,姑媽有名我地冇權趕佢走,其實我只係想係等佢有屋呢段時間可以互相遷就下,唔係叫佢哩係自己房唔出黎,但至少我地夜晚返到屋企,可以係廳到同小朋友玩下都好吖,而且,屋企所有使費 租金 水電煤 上網 買野 日用品 都係我老公俾錢 ,但而家似係我地寄人籬下咁

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

姑媽吾比你地係廳玩?如果吾係吾比,佢有佢睇電視你有你地玩,無問題架。我以前同奶奶住,都係佢訓係梳化睇電視,我地有我地係廳玩,一啲問題都無

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Cholechole1020 發表於 19-1-16 21:48
間屋一直得我老公,奶奶,同我老公姑媽係到住( ...

係你搬入去奶奶、姑媽間屋度?係咪?
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

Cholechole1020 發表於 19-1-16 21:48

坦白講,姑媽有名又真係可以住係度,你兩公婆返工都冇錢搬出去,仲要生埋bb?你地生之前冇計過數嗎?

而家你住人地公屋唯有忍
最多多啲同bb去公園玩放下電就算

男爵府

咁點解唔抱BB係廳照玩?係咪細到容納唔到定點?
你奶奶同姑奶相處左咁耐唔多唔小好多牙齒印啦,你奶奶當年嫁入去可能都想趕左個姑奶。

複式洋房

回覆 913189396 的帖子

但係你同奶奶會唔會面左左? 同bb係廳玩就好似阻住人睇電視咁

複式洋房

回覆 crystal媽咪 的帖子

係,但其實我冇搬入去之前,老爺奶奶分開左,間屋係留俾奶奶同我老公的,咁老爺同姑媽就另外分配間屋

複式洋房

回覆 kaman0617 的帖子

我老爺係有第三者搬左出去,咁我奶奶好難再同姑媽好好相處(姑媽同第三者關係ok),個廳大細正常 ,但姑媽會黑面咁坐係到,抱bb係廳玩感覺好似同人搶地盤咁, 你地話照同bb係廳玩,唔係唔得,但每次個感覺都唔好,姑媽會係地下擺佢自己既野,跟住行開去廁所食煙咁,真係好搶地盤咁

侯爵府

Cholechole1020 發表於 19-1-16 22:27
回覆 Miulo 的帖子

我地係公屋 ,之前已經問左房署,間屋係會判俾我奶奶同我老公,同時都會幫姑媽分配間屋 ...

就算你老公姑媽真係願意走去排另外一間公屋都起碼要等幾年,到嗰陣個細路已經大個。呢啲你未婚前應該已經知老公同緊個姑媽一齊住。除了搬走真係無計。

複式洋房

回覆 flori 的帖子

我明白姑媽唔係一時三刻可以搬走,有好多問題係bb出左世之後先浮現,當初真係覺得,始終一家人,睇在小朋友份上,會互相遷就下,但bb出左世之後,以前既小問題,而家變大問題, 我地成日都諗搬出去,但一家四口,同區租金都成萬幾二萬蚊,bb愈大 ,開支又多左,真係唔敢貿貿然搬出去,而且,我地搬左,姑媽冇能力俾租金同其他費用,到時又係等房署收樓,唉 其實一日廿四小時,我地都係想用個廳兩三個鐘啫,咁小問題點解好似解決唔到咁

珍珠宮

你話「間屋係阿爺果代留落黎,所以姑媽都有名)」,就咁睇落,姑媽係度住理所當然啊。

子爵府

Cholechole1020 發表於 19-1-17 09:16
回覆 flori 的帖子

我明白姑媽唔係一時三刻可以搬走,有好多問題係bb出左世之後先浮現,當初真係覺得,始 ...

我只可以話你太天真,要明白永遠都唔可以要求人地就自己,個bb係你,佢無必要“睇在小朋友份”,去改變自己的習慣,生活……,其實佢又無話唔俾你用個廳,你咪照出廳玩。

子爵府

回覆樓主:

阿姑媽幾多歲?

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

好好同姑媽講下,叫佢申請調遷啦!同佢講而家咁個個都唔開心,搬左佢自己都間心啦

複式洋房

回覆 sinohk33 的帖子

六十歲 幾十年冇返過工

複式洋房

回覆 kkttssng 的帖子

佢申請緊啦 因為上次嘈完交 佢就去左申請,其實佢家姐細佬都叫佢住係佢地屋企先,等有樓再搬,但佢寧願同我地面阻阻一齊住....

子爵府

Cholechole1020 發表於 19-1-17 10:03

六十歲 幾十年冇返過工

佢何以為生,買嘢都要錢呀?

複式洋房

其他親戚每個月都會俾錢佢用

首頁

尾頁

跳至