婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Cholechole1020 發表於 19-1-17 09:16
回覆 flori 的帖子

我明白姑媽唔係一時三刻可以搬走,有好多問題係bb出左世之後先浮現,當初真係覺得,始 ...

點解一定要搬返同區?新界北如屯門上水粉嶺兩房一萬頭都有。你b愈來愈大,無理由成日收埋係房,同埋有一個吸煙又黑面既人一齊住但又無交流,對bb成長也不好。
既然你老公姑媽都唔like你地,你地亦無需理佢有冇錢交租或生活,最多咪拎综缓,一定唔會餓死。
公屋分户有排等,快d揾屋搬啦。

複式洋房

回覆 c27cheun 的帖子

我奶奶唔係香港人,佢係呢區住左三四十年,可以傾計既朋友都係住附近,點叫佢同我地搬去新界 佢咩都唔熟 而家佢有時重可以推阿b落去公園 同朋友傾下計 搬遠左佢等於冇左生活

翡翠宮

畀面勳章

Cholechole1020 發表於 19-1-17 08:09
回覆 crystal媽咪 的帖子

係,但其實我冇搬入去之前,老爺奶奶分開左,間屋係留俾奶奶同我老公的,咁老爺 ...

如果係咁,姑媽應該搬走,拎左屋又唔去住,最憎人霸佔公家資源。

日日是好日

公爵府

913189396 發表於 19-1-17 00:30
姑媽吾比你地係廳玩?如果吾係吾比,佢有佢睇電視你有你地玩,無問題架。我以前同奶奶住,都係佢訓係梳化睇 ...

係囉,好奇怪,點解姑媽係廳,你地就唔出去,其實一家人,冇嘢架,佢睇佢電視,你玩你地嘅bb,冇想幹

別墅

Cholechole1020 發表於 19-1-16 21:48
唉,我屋企係住公屋,我老爺十幾年前已經有第三者搬走左,
間屋一直得我老公,奶奶,同我老公姑媽係到住( ...

你禮貌地同姑媽講,因為小朋友長大而家學緊行路!奶奶間房唔係好夠位,以後食完晚飯我地都會同小朋友係廳到玩!

然後要玩的時後鋪地墊,如果姑媽有私人物品擺係地下,你咪通知姑媽一聲,我幫你擺去邊度玩完後會幫你歸位!玩完咪收返張地墊!

你覺得佢黑面,咪唔望佢囉!

翡翠宮

唔洗理佢喎; 黑面由佢黑, 你有你地玩.

侯爵府

mother904 發表於 19-1-17 10:56
如果係咁,姑媽應該搬走,拎左屋又唔去住,最憎人霸佔公家資源。

樓主話公屋姑媽都有名,不過之前6299離婚姑媽願意排過另外一間公屋分開住

侯爵府

Cholechole1020 發表於 19-1-17 09:16
回覆 flori 的帖子

我明白姑媽唔係一時三刻可以搬走,有好多問題係bb出左世之後先浮現,當初真係覺得,始 ...

呢個死結黎架啦。你除咗呻下都做唔到啲咩。唯一解決問題的方法就係是但一方搬走。唔係就繼續忍

翡翠宮

畀面勳章

flori 發表於 19-1-17 14:26
樓主話公屋姑媽都有名,不過之前6299離婚姑媽願意排過另外一間公屋分開住
...

係,但其實我冇搬入去之前,老爺奶奶分開左,間屋係留俾奶奶同我老公的,咁老爺同姑媽就另外分配間屋

我理解係62同姑媽已經放棄原本間屋而且已另有分配,姑媽點解唔去同62住間新分配屋,係佢自己既問題。
日日是好日

珍珠宮

回覆樓主:

齋睇字都覺得住得辛苦~
生bb前就要計劃好啦~
依加先尼話bb好可憐。。。
不嬲都知,相見難,同住一定更難~
老實講,姑媽都主動去申請搬開啦~想人地點,間屋係人地老豆留落尼,佢要住係度,你地吹佢唔脹喎~況且佢又無話唔俾你地入廚房定係廳玩,係你地面皮唔夠佢厚之嘛!爭唔贏咪係輸囉!
依加唯有等啦~俾我就係廳玩,話之佢,佢頂唔順咪入房囉…學你話齋,大家都有權住架~學下遷就啦!

子爵府

回覆 mother904 的帖子

其實樓主講得都有啲唔清楚,係一開post話姑媽係有名,之後又話姑媽同奶奶嘈完又去申請,再後又話老爺同姑媽另又有編配公屋

正常係房署,一個人係唔會係兩間公屋都有名。

如果姑媽有名,咁係個度住又無唔啱喎。

翡翠宮

畀面勳章

HOPEFORBB 發表於 19-1-17 15:14

其實樓主講得都有啲唔清楚,係一開post話姑媽係有名,之後又話姑媽同奶奶嘈完又去 ...
所以係曾經有名定係而家有名要搞清楚,又或者可能係62有新配屋,但姑媽冇份。
日日是好日

複式洋房

回覆 HOPEFORBB 的帖子

可能我講得唔夠清楚,而家姑媽已經去左申請分戶,但未派到屋,咁未派到屋之前,就算我老爺奶奶離左婚 ,間屋係判俾我奶奶都好,因為姑媽有名係到,所以係有權係到住的。 但我只係覺得 有權係到住係咪等於成件事正常?? 個細佬出面第二頭家,呢間屋又唔係私人樓,佢自己又冇收入,其實要申請過一間好容易,點解寧願日日黑面都要住係到?佢對住我地又唔開心,又唔想同我地交流

男爵府

俾錢姑媽一個人出去租房,5,6千可以.
平過你一家去租屋

大宅

Cholechole1020 發表於 19-1-17 15:34
回覆 HOPEFORBB 的帖子

可能我講得唔夠清楚,而家姑媽已經去左申請分戶,但未派到屋,咁未派到屋之前,就 ...

我諗你姑媽都住得唔開心,不過佢又唔想俾你地咁快活,所以辛苦自己都格硬住喺度,等你地無癮

既然你地搬唔走,就唯有照用個廳,學識當姑媽透明
為左BB生活空間,點都要試試,厚面皮都要

複式洋房

應該咁講 姑媽重有名係到,係之前老公同佢鬧左場大交,咁姑媽先肯去申請分戶,而家重等緊派屋,呢段時間好難捱,人地雖然黑面,但都已經肯分戶,我地都唔想再嘈,我只係想係到呻下

複式洋房

回覆 winya 的帖子

其他親戚已經講過,但姑媽都唔肯,我都唔明點解

翡翠宮

畀面勳章

Cholechole1020 發表於 19-1-17 15:50

應該咁講 姑媽重有名係到,係之前老公同佢鬧左場大交,咁姑媽先肯去申請分戶,而家 ...
既然佢中意玩七傷拳,自己唔開心都要你地唔好過,咪唯有當佢透明,要用廳照用,佢要黑面由佢,你地都可以黑佢面的。
日日是好日

水晶宮

回覆樓主:

姑媽鍾意BB嗎?因為佢升格做姑婆,幾+歲人點解要咁做又黑面又食煙,黑人憎

複式洋房

回覆 Fion710 的帖子

之前鬧交都係因為佢係廳食煙,但有時bb衫洗完係掛係室內,吸曬煙味,而家係係廳到點完煙再一路行去廁所/廚房到食佢地嘈大交之前其實我同姑媽關係都ok,會傾幾句,佢都會同下bb玩,但而家唔會

首頁

尾頁

跳至