自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最近一次拍攝工作,等埋位等到花兒也謝了,與工作夥伴聊到一件大家都可能經歷過的事,就是被朋友問︰「你搵幾錢一個月?」

遇到這類問題,答「搵得多」,別人說你驕傲;答「搵得少」,又會被人奚落。所以很多人的反應分三部曲︰先哈哈大笑,再顧左右而言他,「喂呀!夠使咪得囉!」最後轉移話題了事。但工作夥伴的尷尬位是,無論你答啥,對方都會鍥而不捨地追問︰「咁即係搵幾多?」工作夥伴最後就範,隨便說個約數打發對方,誰料朋友聽罷拋下一句︰「吓?乜你咁低人工㗎咋?」然後洋洋得意地走了,工作夥伴則怒火中燒。

我有時想不通,即使是父母也未必會問子女,老婆也未必知老公「你搵幾錢一個月」,因為此問題往往延伸到「咁你畀幾錢家用我」,或是「點解賺咁多畀得咁少」等反枱問題,所以兩老與我們三姊妹很少談薪水,只要我們準時給予合適價位的家用便行。既然一家人都未必問,外人為何會開口呢?

撇除三姑六婆的八卦心態,我想大概是人類普遍愛用金錢量度自己的價值,或許有些人覺得這是最客觀的指標吧。開口問人的,通常都會找年齡、學歷相若作詢問對象,而且評估過自己的薪金應該比對方多,希望從中得到自我肯定及優越感。如果評估別人賺錢比你多,這些人未必會開口問,因為輸掉優越感兼無癮,幹嘛自討沒趣?莫非問完只想拋下一句:「哦!你搵咁多錢都唔請我食飯!」這類無聊總結?

想深一層,如果要用「你搵幾錢一個月」來肯定自己,這些人也頗可悲,因為代價往往是被認為是乞人憎及八卦精,亦令氣氛尷尬。對方通常求其回答敷衍了事,真答案永遠是一個謎。既然如此,仍然堅持問的話,這些人內心窮得除了錢,還剩下甚麼?

我也認識一些行家,工作滿足感勝於一切,寧可不升職退到後勤,也堅持當前綫記者衝鋒陷陣。他薪水或許比別人少,但勝在找到自己的專屬「富裕」。

「人比人,比死人」,自己一把金錢尺,放諸四海未必準。多一問不如少一問,有時悶聲才可發大財。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 19-1-16 22:08
最近一次拍攝工作,等埋位等到花兒也謝了,與工作夥伴聊到一件大家都可能經歷過的事,就是被朋友問︰「你 ...

真係有人咁樣問,唔係exactly咁樣問法. n年前返pt ,成班朋友食飯.有個問我有冇6k?跟住我話梗係有啦!跟住又問有冇7k、8k……
我話你係咪想出糧畀我?跟住就收聲
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

最近一次拍攝工作,等埋位等到花兒也謝了,與工作夥伴聊到一件大家都可能經歷過的事,就是被朋友問︰「你 ...

梗係有啦
係我6299問,仲要唔止一次咁問
佢地完全唔知薪金係私隱嚟㗎

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 19-1-16 23:16
真係有人咁樣問,唔係exactly咁樣問法. n年前返pt ,成班朋友食飯.有個問我有冇6k ...

其實關佢事嘛?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 19-1-16 23:21
其實關佢事嘛?

梗係唔關,八卦啫
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

有,中同!

寶石宮

catcat笑 發表於 19-1-16 23:21

梗係有啦

c6唔爆響口就算

寶石宮

LEE-Baby 發表於 19-1-16 23:30
有,中同!

行家想知行程?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

冇人問我,但有時傾開我會講,冇所謂

用戶要求終止服務

有。
年前響街撞返小學同學,佢已變成不折不扣港女,冇禮貌冇修養,試過無啦啦咁問我:蝦,其實唔問,我又好好奇,問,我又唔好意思喎,其實你搵幾錢個月架
肉酸到暈,已停止聯絡
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

大宅

我每年都會問我老公今年幾錢人工

wcpcelia    發表於 19-1-17 15:27

珍珠宮

回覆樓主

講得好中
「人類普遍愛用金錢量度自己的價值」

除咗用搵幾一個月嚟肯定自己
仲有好多人用搵幾錢嚟量度他人.....

子爵府

吾知問你,問埋你老公

公爵府

catcat笑 發表於 19-1-16 23:21

梗係有啦
我62唔止問我人工,連我阿媽,我細妹都問埋,真係想爆佢識唔識禮貌

珍珠宮

回覆樓主:

問人幾錢人工嘅人多半係唔識做人
(我係指外人,例如朋友同事)

Poyau    發表於 19-1-17 15:50
Mnbvcxdsa    發表於 19-1-17 01:07

用戶要求終止服務

twotigers 發表於 19-1-17 00:53
問人幾錢人工嘅人多半係唔識做人
(我係指外人,例如朋友同事)
...

通常心地唔好,唔想人好

Poyau    發表於 19-1-17 15:50
Mnbvcxdsa    發表於 19-1-17 01:07
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

琥珀宮

畀面勳章

我未試過咁俾人問,因為其實知我做咩都查到幾錢人工,但冇咩必要我唔會同人講幾錢人工

公爵府

最近識咗個八婆,第一次同我傾偈一開口就問我屋企有幾大,限住不停問八卦我日常生活,其實係想八卦我家境,第二次傾偈問我老公做邊行,搵唔搵到錢,呢句說話我阿媽都唔敢咁問我

男爵府

大有人在 當知你係ftm就問你老公搵吾搵到食 咁梗係計過數先咁 吾通坐住食西北風咩

大宅

連我阿爸阿媽都唔會問
更何況其他人,我實話反問番佢然後答個個月唔定

首頁

尾頁

跳至