自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

朋友個媽係這類人,問吳到答案吳心息,除人工外仲有其他野問,煩到嘔

珍珠宮

good_pig 發表於 19-1-16 22:08
最近一次拍攝工作,等埋位等到花兒也謝了,與工作夥伴聊到一件大家都可能經歷過的事,就是被朋友問︰「你 ...

我覺得依家多咗。39547開口(或少少轉彎抹角探試的)大陸台灣都多,比較各地收入卦。一係就係老親友,佢地離開社會太耐,通常係唔明現在後生一代消費心態,點解花咁多錢玩樂但買唔起樓。

水晶宮

熟既都無所謂,
唔熟既, 就唔想答.

公爵府

回覆樓主

朋友好少,出黎做野咁耐都知薪金係秘密。但我個大陸嫂一見面就問我搵幾多,我求其答佢一萬蚊。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

有呀, 大把人咁問。
我自己都會8人地大約幾錢人工(只限BEST FD/ 好CLOSE 既親人), 唔熟唔會問啦 , 了解吓行情姐。當然人地唔答, 唔會死CHUR啦。

Childhood is journey, not a race.

男爵府

Mnbvcxdsa 發表於 19-1-17 00:50
我62唔止問我人工,連我阿媽,我細妹都問埋,真係想爆佢識唔識禮貌

連我兄妹比幾多家用阿媽都問埋,痴線

珍珠宮

我諗係女人先會覺得係秘密,我c6知佢d死黨人工,佢d死黨又知佢人工,佢地齊齊拎出黎討論,每個月用唔用得哂都知

侯爵府

有,乜都中意比較。
問你屋企幾大吖?幾錢吖?你屋企幾多架車吖?幾多個工人吖?白痴!

水晶宮

回覆 good_pig 的帖子

唔知佢果D咩朋友, 我就冇比人亦冇咁問過人. 除非有D行業好特別我會想知啦, 如老公同事好地地走去起機場跑道, 我咪問老公佢揾幾多, 多到要走? 轉工加轉行囉.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

milk323 發表於 19-1-17 09:25
朋友好少,出黎做野咁耐都知薪金係秘密。但我個大陸嫂一見面就問我搵幾多,我求其答佢一萬蚊。
...

我答8千咋

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

二世龜 發表於 19-1-17 08:36
我覺得唔準
因為大公司同細公司offer差好遠

問朋友會準?你又唔係入去做

水晶宮

上次我去奶奶屋企食飯做節,奶奶叫埋她朋友加朋友個仔上來食,順便又做雞仔媒人介紹人地個仔比她親戚之煩。(即係食一餐飯,有二個目的、算到盡,咁又係,很難得捨得取錢煮一大圍新鮮食物,當然用到盡)跟著那位奶奶的朋友(Auntie)係咁樣樣話題都說錢,問我們做咩不搬xx屋苑三房?又話你們大把錢,做咩不買那區?又話,你老公咁忙,實賺埋大把啦!我已聽她幾個問題,沒回應,笑笑口算。她仲繼續問,於是我窒她:「如果我老公大把錢,我洗咩工作?如果我名錢換到三房我一早換左。仲有我父母不會問我幾錢人工。你們上來食飯就食飯啦!你有野吹水找我奶奶,不好意思,我同你不熟,得罪晒。」我火到拿拿聲食完閃。不爆她不得。

公爵府

manman1118 發表於 19-1-17 01:13
大有人在 當知你係ftm就問你老公搵吾搵到食 咁梗係計過數先咁 吾通坐住食西北風咩
...
我遇唔少呢種人,佢自己無腦就當人好似佢無腦,梗係計過數經濟許可先唔返工,唔通無飯食都唔去返工咩,呢啲人無聊多管閒事

公爵府

catcat笑 發表於 19-1-17 09:40

連我兄妹比幾多家用阿媽都問埋,痴線
問埋呢啲問題又真係幾過份

水晶宮

Astra00 發表於 19-1-17 10:29
上次我去奶奶屋企食飯做節,奶奶叫埋她朋友加朋友個仔上來食,順便又做雞仔媒人介紹人地個仔比她親戚之煩。 ...

佢聽到你咁講之後係咪面都矇埋?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

bmuimami 發表於 19-1-17 11:31
佢聽到你咁講之後係咪面都矇埋?
我沒理她,她成日扮白痴無知係度吐人料。她跟著不出聲,她個仔就話她媽不好多口。根本我奶奶係度多事,自己家人做節,係啦啦做咩又係呢個場合做媒人?所以我去年拜年,我沒出席,我只出席自己娘家聚會算。見到男家有幾個uncles又是問長問短,係度比較。

大宅

試過俾自己教緊嘅新入職同事問,教極唔明唔聽唔識主動發問,唯獨呢句咁醒。

寶石宮

Astra00 發表於 19-1-17 10:29
上次我去奶奶屋企食飯做節,奶奶叫埋她朋友加朋友個仔上來食,順便又做雞仔媒人介紹人地個仔比她親戚之煩。 ...

型!!

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我老爺奶奶
八卦我媽、我家姐細妹身家,又會問我同我嫂幾錢收入一個月,話唔多又會死追住你來問

又會問你買d嘢幾錢幾錢,我嫂現在同佢住,係會開我嫂購物袋,衣櫃,睇佢買咩買幾錢
果時奶奶來我屋企都會咁,但ar 仔d 嘢就唔睇

珍珠宮

回覆樓主:

其實我阿媽都會問,我會答最低工資了

首頁

尾頁

跳至