冬天啊B皮膚極乾!

chuyi
|
有搽開body lotion,但唔知係咪天氣乾又開左暖爐仔,啊B皮膚極乾,應該仲好癢,佢係咁RRR,點算好?
女皇陛下
|
試下椰子油
或者加啲BB油系平時用緊的body lotion入面,1-2滴就夠先搽
alicialee1210
|
沖涼後立即搽bb oil
小小郭c奶
|
用愛麗她浴油浸浴,堅得,我女bb時皮膚好似沙紙咁,都係靠佢浸返滑
manmanfong
|
留意返沖涼D水會唔會太熱? 沖完要即刻搽lotion 啊, 要係佢D水份未流失前鎖返D水份
loveie
|
通常臨訓前我有同個仔搽pp baby 隻莓果cream, 都last得幾耐下, 一教訓醒唔會干憎憎
Vodkaaa
|
loveie 發表於 19-1-17 18:27
通常臨訓前我有同個仔搽pp baby 隻莓果cream, 都last得幾耐下, 一教訓醒唔會干憎憎 ...

邊隻? 淨係臨訓搽一次? 沖完涼呢?
loveie
|
Vodkaaa 發表於 19-1-20 22:24
邊隻? 淨係臨訓搽一次? 沖完涼呢?

沖完涼搽佢隻乳木果lotion, 隔幾個鐘就搽, 起身同訓前先搽cream
candiceLingLing
|
特別乾的日子,沖完涼未抹身搽BB油,之後印乾水再搽cream. 面就定時補cream,如出外吹風就用俄羅納英
yeemeif
|
開暖爐要同時開埋放濕機先得,醫生教,勤搽潤膚,薄搽,一日搽好多次都得
chuyi    發表於 19-1-23 22:03
tsung
|
兒科醫生推薦QV
wcpcelia
|
沖完涼未抹身搽BB油...
出街前, 面部補搽少少CREAM
|
回覆 chuyi 的帖子

Hello chuyi,皮膚乾燥會令bb痕癢, 所以做好保濕好重要, 沖完涼趁皮膚帶有水分時, 可以幫bb厚厚甘搽無香料或香味嘅潤膚乳, 幫BB 按摩會吸收得好D架, 除左lotion之外, 凡士林、橄欖油、椰子油等都可以架, 媽媽有冇試過呢?
geesebb
|
loveie 發表於 19-1-17 18:27
通常臨訓前我有同個仔搽pp baby 隻莓果cream, 都last得幾耐下, 一教訓醒唔會干憎憎 ...

灰藍色嗰隻? 我用緊前排行colormax 見到已經想入貨, 好彩行埋萬0先見到有6折圍返先60蚊, 平勁多!
綺羅香
|
改用手工皂幫bb沖涼啦,依家用緊一隻牛奶皂好潤
chuyi
|
女皇陛下 發表於 19-1-16 22:35
試下椰子油
或者加啲BB油系平時用緊的body lotion入面,1-2滴就夠先搽

唔該哂! 我依幾日用左平時幫佢按摩支椰子按摩油加小小落D cream到用~ 又好似好D!

flyinsky
|
搽完cream再搽馬油,我啱啱搽完無咁痕
jyjy1684825
|
chuyi 發表於 19-1-16 22:33
有搽開body lotion,但唔知係咪天氣乾又開左暖爐仔,啊B皮膚極乾,應該仲好癢,佢係咁RRR,點算好? :pi ...

飲多D水。
雖然凍,但試下俾低过体温少少嘅水温佢飲。
其實室温水最好,不过係人地嘅BB,唔敢建议。